Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ovo je izdaja sindikata prema članovima, ovo je čisti igrokaz'

None Foto: Robert Anic/PIXSELL 5

'Pažljivim čitanjem uredbe o koeficijentima može se naći razlika u koeficijentu domara u školi i u drugim službama, od upravo 6% pa nam nije jasno zbog čega se i njihov koeficijent nije mogao izjednačiti'

Nakon 36 dana štrajka i dugotrajnih pregovora sindikata i Vlade, konačno je postignut dogovor. Vlada je sindikatima ponudila povećanje koeficijenta u tri navrata, 3 posto od 1. prosinca, 1 posto od 1. lipnja 2020. te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tu su ponudu sindikati prihvatili i time je štrajk u školama okončan. Nastava počinje u utorak ujutro.

Način kako su sindikati prihvatili ponudu Vlade izazvalo je val negativnih reakcija. 

Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore PREPOROD PROTIV RIBIĆA Svađa sindikata: Ne smijemo pristati, nismo se za to borili!

- Smatramo da je ovo izdaja sindikata prema svojima članovima, posebice prema tehničkom osoblju i ne razumijemo čemu je služio igrokaz prošli ponedjeljak na trgu koji je skupio 40 tisuća ljudi. Pažljivim čitanjem uredbe o koeficijentima može se naći razlika u koeficijentu domara u školi i u drugim službama, od upravo 6% pa nam nije jasno zbog čega se i njihov koeficijent nije mogao izjednačiti - rekli su nastavnici mreže Nastavnici organizirano te nastavili: 

Foto: PIXSELL

- Ističemo da smo iznimno nezadovoljni, štoviše i bijesni, osjećamo se prodano, a s druge strane osjećamo i sram pred našim suradnicima koji su zaposleni na mjestu tehničkog osoblja. Ovo nismo tražili. Smatramo da sindikati s ovim djelovanjem ne pokazuju niti trunke poštovanja prema svojim članovima, što se vidi i izostankom provedbe referenduma o ovoj ponudi - zaključili su. 

Nezadovoljstvo je iskazala i profesorica i administratorica nastavničke grupe 45 minuta Tamara Šoić.

Foto: PIXSELL

- Hvala našim sindikatima na ovom velikodušnom i obećanom povećanju koeficijenata na rate. Još jednom hvala na brizi o
nenastavnom osoblju. Hvala na provedenom referendumu nakon današnje odluke. Hvala što istinski držite do mišljenja, a posebno dostojanstva svojih članova. Hvala što uopće postojite tako lijepi i korisni. Vole vas vaši vjerni članovi koji će vam do mirovine plaćati članarinu - poručila je Šoić. 

Premijer Plenković je rekao i kako će štrajk biti plaćen, no da nadoknada nastave neće. 

Foto: PIXSELL

- Mi smo danas konačno definirali kompromisno rješenje, jedno dobro rješenje, koje smo sindikati iz sustava odgoja i obrazovanja postigli konačni cilj. A to je nadoknada zaostajanja plaća u ovom sustavu za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koje smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Mi i Vlada smo tako ispunili naše ciljeve, a tijela sindikata su prihvatila tu ponudu - rekao je Branimir Mihalinec. Dodao je kako će nenastavno osoblje imati jednake dodatke, kao što ima nastavno osoblje kroz koeficijente. Svi će time jednako proći realizacijom tih sporazuma. 

Komentari (296)
  • uvesti radno vrijeme od 7 do 15 sati

    2. 12. 2019,   17:50
  • Ha, ha, ha,ha, članovi sindikata kak ste naivni. Zar ste zbilja mislili da se sindikalisti bore za vas? Takvi su vam svi čelnici sindikata. Gledaju samo svoj interes.

    2. 12. 2019,   17:42
  • Kad je sindikad ista doveo do kraja? Uvjek se dogovore u korist svoju, a radnici su srestvo koje iskoriste

    2. 12. 2019,   17:49