Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ovo je moj prvi rođendan bez dijalize. Došli su mi i prijatelji!'

None Foto: Željko Hladika/24sata/Luka Stanzl/Pixsell 12

PONOS HRVATSKE Kristijan Srpak trčao je maratone i skupio 80.000 kn za Ivanovu transplantaciju bubrega. Ivan je proslavio svoj prvi rođendan bez dijalize

Znaš, ja sam ti jako sretan. Imam bubreg i ovo mi je prvi rođendan s prijateljima, ozarena lica govorio nam je mali heroj Ivan Sabol (10).

No čim se na vratima igraonice Veseli kutak u Maloj Subotici kraj Čakovca pojavio policajac Kristijan Srpak, dječak je zaboravio na sve oko sebe.

- Prijatelju, sretan ti rođendan - sa smiješkom mu je poželio Srpak, ovogodišnji dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. Podigao je Ivana u naručje i predao mu vrećicu s rođendanskim darom. Proteklih devet godina Ivan je rođendane slavio u krugu najuže obitelji u Pavlovcu ili u bolnicama. Zbog zatajenja bubrega na dijalizi je od rođenja, a ima problem i s mekim kostima, zbog čega je do sada prošao mnoge operacije.

Lani u veljači u Padovi su mu presadili bubreg mame Kristine (31), a Ivanovo tijelo izvrsno ga je prihvatilo.

Kristijan Srpak (43) iz PU međimurske ima posebno mjesto u njegovu srcu. On mu je pomagao u ozdravljenju. Unatoč operacijama koljena, za Ivana je prikupio 80.000 kuna. Čim je čuo da obitelji Sabol treba novac za troškove transplantacije bubrega u Padovi, odlučio je za njega trčati maratone. S privatnim poduzetnikom Zlatkom Đurkinom dogovorio je da mu svaki pretrčani kilometar stimulira sa 100 kuna te uplati na račun humanitarne akcije “Pomozimo Ivanu”.

- Ja sam sretan kad  njega vidim sretnog. Nikada do sada nije slavio rođendan u igraonici, nikad ga nije slavio s prijateljima iz razreda. Za neke je zaboravio i kako se zovu jer mu je učiteljica, zbog bolesti, dolazila kući - kazao je Srpak. Pamti njihov prvi susret.

- Kad sam ih prvi put posjetio, osjećali su se bespomoćno. Sve je bilo neizvjesno. Ivanovi roditelji bili su nezaposleni i u teškoj financijskoj situaciji. No njihova vjera u transplantaciju i Ivanov optimizam da će uskoro ozdraviti oduševili su me i nisam mogao ostati ravnodušan - ispričao je.

Malenom heroju Ivanu posvetio je i lanjski polumaraton u Čakovcu. Zadnjih šest kilometara Kristijan je trčao gurajući kolica u kojima je bio Ivan, koji se tek oporavljao od transplantacije. Ušavši u cilj, dječak je podigao ruke i viknuo “Pobjeda!”.

Iako mališana čekaju još mnoge operacije i intervencije na kostima ruku i nogu, mama Kristina jučer nije krila sreću zbog sinova ozarenog lica i radosti.

- Probudio se u osam i bio je jako uzbuđen što ide na proslavu rođendana. Nije mogao dočekati. Što da vam kažem, svašta je već prošao u životu, svašta ga još čeka, ali idemo dan po dan. Njegova sreća nam je najvažnija - rekla nam je Kristina.

Tema: Hrvatska

Komentari (9)
  • Svaka čast svima,majci,malom, ovom liku,preduzetniku!Dao vam Bog sve najbolje vašim porodicama i vama dobri ljudi!!🙏Veliki je osećaj ispunjenosti pomoći nekom,a pogotovo malom detetu koje se toliko godina patilo sa svojim roditeljima.Veliko bravo svima!!

    4. 2. 2019,   16:11
  • Svaka cast. Da je bar vise ovakvih sretnih prica!

    4. 2. 2019,   16:12
  • Predivno,još da sam stane na svoje nogice.

    4. 2. 2019,   17:55