Obavijesti

News

Komentari 713

Lovrinović šokirao: Ne mogu dati svoju podršku ovoj Vladi

Lovrinović šokirao: Ne mogu dati svoju podršku ovoj Vladi
29

Sabor zasjeda po drugi put. Mandatar Tihomir Orešković predstavio je novu vladu i predstavio njezin program. Uslijedila je burna rasprava koja već traje satima...

VIDEO

>>> Najnovije informacije

23.55 Zoran Milanović je predao vlast Tihomiru Oreškoviću. 

23.51 Počela je primopredaja vlasti u Banskim dvorima.

23.50 Novoj Vladi podršku su dali sljedeći zastupnici: njih 59 iz Domoljubne koalicije, 14 iz Mosta, dva Bandićeva zastupnika, dva Glavaševa, Radimir Čačić, Gordana Rusak i četiri zastupnika manjina - Rašković, Juhasz, Bilek i Lekaj Prljaskaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

23.35 Orešković je ušao u Banske dvore. Očekuje se primopredaja vlasti.

23.30 Tomislav Tolušić, novi ministar regionalnog razvoja rekao je kako nije umoran te da je zadovoljan.  

- Drago mi je da su 83 zastupnika bila "za". To je lijepa brojka. Ovo je novi smjer u hrvatskoj politici, nadam se jedna pozitivna priča. Čeka nas još puno posla, sutra je prvi sastanak u Vladi, nema vremena za čekanje - rekao je Tolušić.

23.25 Fotografiranje članova nove Vlade je završilo. Uskoro će se nova Vlada zaputiti u Banske dvore gdje će biti primopredaja vlasti. 

23.15 Vlada je prisegnula. Slijedi fotografiranje. Reiner je rekao da slijedi i stanka od 20 minuta kako bi se održala sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Nastavak slijedi u 23.35 sati.

23.11 - Slijedi svečana prisega novog premijera i ministara. 

23.10 - 83 zastupnika su dali potporu Vladi. 61 je bio protiv, a pet suzdržanih. Vlada Tihomira Oreškovića je dobila povjerenje.

23.07 Sve je spremno za glasovanje. Reiner je pozvao da se ustanovi kvorum. 

- Imamo 149 zastupnika u dvorani i to čini kvorum - rekao je Reiner. 

23.02 Strpljivo i pažljivo sam slušao. Ovaj Sabor je podijeljen.  Ja sam više očekivao. Živio sam u Kanadi i vidio kako se sabor ponašao. Da se moja firma tako ponašala da smo toliko vremena govorili o ustaškim temama, moja firma bi propala. Došao sam kao Hrvat iz Kanade. Čast mi je ako mogu pomoći svojoj državi. Manjine, ja sam bio manjina u Kanadi, ja sam Hrvat. Meni su manjine bogatstvo jer sam vidio kako to u Kanadi funkcionira. Moji su prijatelji bili iz Kine, Indije, Srbije nismo gledali odakle su ljudi. U vezi demokracije, ja nisam opterećen s prošlosti. Došao sam pomoći da podignemo standard svim građanima. Spomenuli ste krupni kapital, dobro to je demokracija tu se smije slobodno komunicirat. Ja sam ostavio plaću, da li mi ovo treba? Ne treba, ali sam spreman prihvatiti izazov. Neću se zatvoriti, ja sam spreman čuti. Neću dopustiti da me ideologije skrenu s cilja. Kanadski model, ima dobrih stvari, može se nešto iskoristiti.  Ima i Hrvatska dobrih modela i drugi mogu učiti od nas. Nadam se da naš narod nije podijeljen, ako je, onda je to opet do nas. Dobro sam upoznao svoju Liku znam kako je ljudima u Lici, u Slavoniji. Znam da nije svima lako neki su na rubu egzistencije. Želim svima poboljšati standard. Vrijeme i rezultate, to je sve što tražim., rekao je Tihomir Orešković.

- Slažem se s gospođom Tireli da je vaša vlada neke stvari dobro napravila i uvela. Ja sam vrlo transparentan. Otiđite na internet i pogledajte. Ako ćemo ići u pravom smjeru i rejting će se podići. Vjerujem da ćemo se imati vremena upoznati. Moj cilj, nisam političar, nadam se da ću neke stvari naučiti u naredne četiri godine. Meni su najbitniji indikator građani i ono što oni misle. Ovdje sam došao radi njih. Spreman sam preuzeti taj rizik radi njih. Hvala vam još jednom i idemo raditi - rekao je Orešković nakon čega je uslijedio pljesak. 

22.55 Stazić je Šukera, komentirajući njegove prozivke za zločine Udbe i KOS-a, pitao zašto o tome nije govorio dok je bio blagajnik u komunističkoj omladini.

- Vi kao utajivač poreza, jer ljetovanje na Brijunima za sedam kuna je primitak u naravi, nemate pravo govoriti ovo što govorite - odgovorio mu je Šuker, dodajući da nije bio blagajnik već šef financija, što je dočekano pljeskom ljevice. Naglasio je da nikada nije bio član Komunističke partije.

22.50  Trebalo je 13 sati da padnu maske, rekao je Ivan Šuker u ime kluba zastupnika HDZ-a.

- Za par minuta idete iz Banskih dvora van. U ovih 13 sati niste ponudili nijedan argument kojim biste osporili ono što je Orešković rekao u ime vladajućih. A sad na kraju ste počeli vrijeđati ljude - rekao je Šuker.

22.48 Postavljeno je puno pitanja, ali dobili smo malo odgovora. Čujem da je potpisan koalicijski sporazum, ali čujem i da je gospodin Lovrinović, član Mosta rekao da je program oguljen do kosti i nije jedini, rekao je Nenad Stazić u ime kluba SDP-a.

Nenad Stazić rekao je da je ovo zavičajna vlada, dodajući da će, kada se popuni vlada i javna poduzeća, u Metkoviću ostati samo Jambo.

- Pristajete li biti premijer na prevarama? Ne možemo glasati za vašu vladu - rekao je Stazić Oreškoviću.

- Mislimo da su građani izigrani, izmanipulirani i prevareni. Zato je tu SDP. Bit ćemo u svakom trenutku spremni preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Vratit ćemo se - zaključio je Stazić.

22.40 Ovo danas nije dobro, sreća neće biti dovoljna, većina vam se osipa pred očima - poručio je mandataru Tihomiru Oreškoviću Igor Kolman u ime kluba HNS-a. 

- Vaša prezentacija je vrlo korektna. Ali nemojte se ljutiti, da li je to reformski plan reformske vlade? Nije - rekao je Kolman.

- Ako ovaj team postane nightmare team, It's going to be your nightmare, mister prime minister - poručio je Kolman.

22.34 Potrebne su reforme koje će ozdraviti bolesno hrvatsko gospodarstvo. Kasa Republike Hrvatske je prazna. Nužno je za reforme pribaviti neka sredstva. Odakle se misli, gospodine Oreškoviću, nametnuti sredstva za to. Pitanje je, gospodine Oreškoviću kako će nam kreditori davati kredite, kako će nam reprogramirati te kredite. bilo bi dobro da Hrvatska iznađe snage unutar sebe i da se ne ide u dodatno zaduživanje vani. Ako se ide zaduživati vani, onda bi Vlada trebala tražiti suglasnost Sabora. Vi ste čovjek krupnog kapitala, čovjek koji se bavi proizvodnjom novaca, gospodine Oreškoviću. No ovdje je slučaj sasvim drugačiji slučaj, rekao je Stipe Petrina. Rekao je kako ne želi da se desi da Hrvatska postane zemlja bez kapitala. 

- Ova prezentacija nije reprezentativna za ovu vladu. Nisu ni neki kandidati za ministre reprezentativni - rekao je Petrina.

- Trebalo je već danas plan vlade uskladiti sa situacijom u Hrvatskoj - rekao je Petrina.

22.31 Biljana Gaća (SDP) rekla je da se srami zbog napada pojedinih zastupnika na rad civilnog sektora.

- Hoćemo li poručivati djeci da je volontiranje i aktivizam lupanje prazne slame? - upitala se. 

22.25 Gordana Rusak apelirala je da se znanost i obrazovanje dignu iznad svih političkih interesa. 

22.20 Kao što sam rekao ranije, možda ću biti suzdržan ako me impresionirate, ali se niste ni trudili. Zamislite jedno predivno stablo gospodine Oreškoviću koje ima prekasno lišće, a netko siječe grane i lišće, to se događa s Hrvatskom zadnjih godina. Ovoj zemlji treba nadahnuće, ovoj zemlji treba osoba koja će im dati novu nadu, usaditi novi sustav vrijednosti. Da se cijeni rad, napor, a ne uhljebništvo, ratno profiterstvo. Treba spomenuti sve žrtve ovršne mafije, banaka, žrtve franka. Što se tiče vas osobno, nemam ništa protiv vas gospodine Orešković. Bili biste možda sjajan  ministar ali znate koliko je ljudi glasovalo za vas? Nula. Da su vas bar predstavili za vrijeme izborne kampanje, ali nisu. U medijima su se spominjala i neka druga imena. Vi razmišljate na način koji se meni ne sviđa. Što se tiče vaše prezentacije, veoma sam razočaran. Ovo što ste nam vi ovdje dali nazivate strategijom, međutim strategija bi trebala biti složenija. Ovo je program, niz natuknica. A niste odgovorili niti na jedno zastupničko pitanje, odnosno repliku, ne znamo tko su vaši ljudi. Mi ne možemo poduprijeti ovakvu vladu. Bojim se da ćete nastaviti trgati one grane i listove koje sam spomenuo na početku, rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. 

22.02 Veljko Kajtazi, predstavnik manjina, rekao je da od imenovanja mandatara nismo mogli puno čuti o nacionalnim manjinama. Pitao je što će vlada činiti po tom pitanju.

21.54 Tomislav Karamarko je rekao kako očekuje da će večeras 88 zastupnika podržati vladu Tihomira Oreškovića.

- Možda 86, možda 90 - rekao je Karamarko. 

21.50 Samo koju minutu nakon što je Božo Petrov rekao da se Mostov brod ne drma, njihov ekonomski strateg Ivan Lovrinović najavio je da neće podržati novu Vladu.

- Potreban nam je mudar ekonomski program koji ja ovdje nisam vidio. Čini se da su autori ekonomskog programa bankari, s obzirom što smo vidjeli nedavno u Austriji. Osjećam se izigrano - ustvrdio je.

Ako fokus ove vlade bude samo na javnom dugu i proračunu to govori da se nastavlja politika prethodnih vlada jer se ne vidi da je daleko važniji problem u monetarnom i bankarskom sustavu te HNB-u.

- Stezanje, rezanje i strategija interne devalvacije bit će nažalost okosnica ekonomske politike nove Vlade. Taj scenarij smo već vidjeli i to nigdje u svijetu nije dalo rezultate - poručio je.

Lovrinović je ponovio da je Most po pitanju gospodarstva odstupio od svog izvornog programa i postavlja se pitanje tko su njegovi stvarni autori.

- Na temelju nedavnih izjava iz Austrije čini se da su kreatori ekonomske politike bankari prije svega inozemni. Nikada u Hrvatskoj nisu bile potrebne državničke odluke i snažni potezi u zaštiti nacionalnih interesa koja bi ozdravilo društvo. Toga nisam nažalost vidio jasno u prezentaciji. Ovdje nedostaje znanja, odlučnosti, profesionalnosti i na temelju ovog što sam vidio niste me uvjerili da ćete ići u dobrom smjeru. Zbog građana kojima sam dao obećanje važnije mi je zaštiti svoj obraz i njihove interese - izjavio je. Poručio je da će Vlada, ako će vući dobre poteze spreman se ispričati i priznati da je bio u velikoj zabludi, a spreman im je kaže i pomoći.

- Mislim da je došlo vrijeme da kažemo što mislimo. Dosta je bilo obmanjivanja i šupljih govora- zaključio je Lovrinović koji unatoč uskrati potpore novoj Vladi očekuje da će ona biti izabrana.

Očekuje se da će Lovrinović povući Juru Martinovića i Ivana Mišića te da će oni osnovati svoj klub. Naime, ranije se neslužbeno moglo čuti da to žele jer su razočarani jer nisu dobili funkcije u izvršnoj vlasti. 

21.40 Očito Prnjavor express još nije stigao do Zagreba - rekao je Damir Tomić (SDP). HDZ je optužio da, kada nije na vlasti, izmišlja stožere i zvecka oružjem kako bi došao na vlast, a Most je optužio da su odgovorni za dovođenje ovih prvih na vlast. Karamarka i Petrova optužio je za kukavičluk rekavši da su morali ispoštovati davni dogovor i glumiti želju za nestranačkim premijerom.

21.32 Most i Domoljubna koalicija te njihov partner Milan Bandić potpisali su koalicijski sporazum, više pročitajte OVDJE

21.30 Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid) rekla je da građane od svjetonazora ministara više zanimaju druge stvari - hoće li ekonomija nove vlade biti u službi društva, ili obrnuto, da li će biti reforme javne uprave...

21.01 Drago Prgomet (Hrid) rekao je da se čini da će biti u poziciji Clinta Eastwooda jer se obraća praznoj stolici, ali je izrazio nadu da će netko njegove izjave prenijeti mandataru. Osudio je podjele i rekao da nije loše da je mandatar sve ovo danas čuo jer mora biti svjestan u kakvom će okruženju raditi.

Prgomet je rekao da je bio dio političke platforme Most sve dok nije pao na Hrid odnosno dok se nije spasio na Hridi. Osudio je odustajanje od reforme regionalne uprave.

- Hrvatska je premala zemlja za ovoliku državu. Državni aparat nam je prevelik - rekao je Prgomet.

Prgomet je rekao i da nijedna reforma mandatara neće uspjeti bez jačanja demokracije i jačanja državnih institucija.

20.55 Kristina Ikić Baniček (SDP) rekla je da nakon 11 sati bjesomučnog uvjeravanja nije uvjerena da je riječ o vladi stručnjaka te da u to nisu uvjereni ni građani.

Za Božu Petrova je rekla da je osvjedočeni lažov, da je više puta pregazio svoju riječ te lagao javnosti, biračima i svima koji su bili uključeni u pregovore.

- Pa on ne poštuje svoj potpis, a o osobnoj časti i da ne govorimo - rekla je.

20.51 Potpuno je jasno da predsjednika Vlade predlaže vladajuća većina, oni koji su sastavili većinski blok i koji su definirali politiku koju žele provoditi. Opoziciji je zadaća da sve prevrne 50 puta ne bi li ispala iz toga kakva greška i ukazala na propust. Ne iz zlobe, ne iz zloće, nego da se ne krene krivo. Još uvijek ne znamo je li Orešković glavni inženjer projekta, rekao je Goran Beus Richembergh (HNS). 

20.26 Mario Habek (SDP) rekao je da je Orešković nedvojbeno ekonomski stručnjak, što je dobro za premijera, ali nije dovoljno. Oreškovića je pitao za njegov stav o pobačaju, migrantskoj krizi te hoće li uvesti kanadski model zdravstva. 

20.14 Zastupnici Slavonije i Baranje očekuju da ćete pokazati razumijevanje za napaćeni narod naše regije. Očekujemo ravnomjeran razvoj države. Podržavat ćemo zakone koji doprinose našoj zemlji. Ovo je vlada kompromisa, neki su kandidati kompromis, rekao je Josip Salapić iz HDSSB-a u pojedinačnoj raspravi.

- Vi ste miroljubivi nasilnik, treba vas patentirati. Cijenu gospođe Rusak znamo, kada ćemo vašu doznati? - pitao se u svojem izlaganju Salapića zastupnik Nenad Stazić.

20.10 Potpredsjednik Sabora Ante Sanader izjavio je kako će se mandatar Orešković nakon rasprave obratiti zastupnicima s odgovorima na pitanja.

- Mandatar se u svom obraćanju fokusirao na BDP, gospodarstvo, javni dug i ono što zaista muči Hrvatsku, a oporba je raspravu odvela na temu ustaša i partizana - rekao je Sanader.

19.43 Branimir Glavaš je rekao da će on i njegova stranka dati potporu novoj vladi. Glavaš je rekao da će HDSSB biti oporba, ali da će mandataru i novoj vladi dati potporu kako bi se što prije počeli rješavati problemi u Hrvatskoj. 

- Neću sada secirati vaše kandidate. Moglo bi se naći stotinu priredbi, no ne želim da rasprava ide u tom pravcu. Imate naše povjerenje, a vi ćete vidjeti kakve ste suradnike odabrali - rekao je Glavaš.

Karolina Leaković (SDP) rekla je Željku Reineru, predsjedniku Sabora, da je trebao sankcionirati Glavaša, kojeg je optužio za dodvoravanje mandataru, a Reiner joj je odgovorio da nije prekršena sloboda govora.

- Predlažem da se na idućim izborima vi natječete pa možda postanete predsjednica Sabora i onda vodite sjednicu kako vi mislite da je primjereno - rekao joj je Reiner.

- Ja sam oporba i nemam se razloga dodvoravati mandataru, ali mi je dužnost dati šansu čovjeku - rekao je Glavaš.

Nenad Stazić (SDP) rekao je da udruge civilnog društva nisu takozvane, već stvarne i imaju razlog postojanja. 

- Nisu bučali zbog osobnog interesa, protestirali su zbog nečega zbog čega mislim da treba protestirati jer predstavlja jednu društvenu opasnost - rekao je Stazić. Najava oduzimanja sredstava tim udrugama vodi u totalitarizam i iznimno je opasna, dodao je.

Glavaš je odgovorio da se radi o velikom novcu.

- Neka civilne udruge izvole stegnuti kaiš i neka rade - rekao je Glavaš.

19.41 Bez jednako dostupnog zdravlja i obrazovanja Hrvatska neće nikada biti društvo jednakih šansi za sve, rekao je Željko Jovanović (SDP). Dodao je da treba osigurati da zdravstvo bude solidarno i svima jednako dostupno. 

- Djeca koja iduće godine budu upisala osnovnu školu faks će završiti za 16 godina. Tada ćemo tek znati što smo učinili s kurikularnom reformom. Zato je dobro da ona nema više nikakvog zastoja jer nije bila politička, bila je nadstranačka i stručna i ona je nacionalni interes - rekao je Jovanović.

19.33 Jaroslav Pecnik (Laburisti) rekao je da od Mostovih reforma, kojima su dosađivali i bogu i vragu, na koncu nema ništa.

- Cijela ta lakrdija, igrokaz kojim je gospodin Petrov išao čak kod javnog bilježnika, zašto se ponašao kao kamikaza, to je njegova stvar, ali me interesira - rekao je Pecnik. Dodao je da vladajuća koalicija inzistira na ideološkim pitanjima. 

- To im dođe kao zgodna kost - rekao je Pecnik. 

19.28 Tomislav Končevski (Laburisti) rekao je da nikada nije objavljen registar vojnih invalida, gdje ćemo sigurno naći neke koji to nisu, a uzimaju kruh djeci takvih invalida.

19.24 Margareta Mađerić (HDZ) rekla je da oporbenjaci raspravljaju o ustašama i fašizmu, prošlosti. Stečena prava itekako će se poštivati i radit će se i na ostalim pravima za pripadnike manjina, rekla je.

- Zašto nas stalno vraćate u prošlost - rekao je Petar Škorić (HDZ), dodajući da se danas pokazalo tko su šovinisti jer se tuče na pripadnika nacionalne manjine.  

19.12 Od pojedinačne rasprave o povjerenju novoj Vladi odustalo je deset zastupnika. Prethodno je bilo prijavljeno 42 zastupnika sada ih je tek 32. Pojedinačna rasprava ograničena je na 10 minuta, no zato požele li zastupnici produljiti raspravu mogu se poslužiti replikama kao alatom.

19.10 Uoči stanke do 18:30, predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da će pojedinačne rasprave, ako ne bude replika, nakon pauze trajati još 7 sati te će se nakon tih rasprava pristupiti glasovanju o povjerenju Vladi Republike Hrvatske. Nakon glasovanja o povjerenju Vladi, Mandatno-imunitetno povjerenstvo mora postojeće ministre i premijera razriješiti dužnosti te ih imenovati na nove funkcije s pripadajućim pravima, a novopotvrđeni ministri moraju biti imenovani na svoje nove funkcije kako bi stekli pripadajuća prava te kako bi bili razriješeni postojećih zastupničkih.

19.05 Rasprava se odvija u pokladno vrijeme, ali sve maske su pale. Umjesto dogovora plesao se krabuljni ples. Da je sve bilo pošteno i da se na vrijeme izašlo iz ormara i mami i tati priznalo "Volim HDZ" sve bi ovo već bilo gotovo, rekla je Ingrid Antičević Marinović koja je otvorila pojedinačne rasprave.

19.01 Most i Domoljubna koalicija još nisu potpisali koalicijski sporazum. Više o tome pročitajte OVDJE

18.56 Sabor je nastavio raspravu

18.51 Mandatar Tihomir Orešković, HDZ i Most sastali su se s predstavnicima manjina. Žele da im daju potporu u sastavljanju Vlade. Zasad nema dogovora. Više pročitajte OVDJE

17.49 Određena je pauza do 18.30 sati. Reiner je rekao kako će glasovanju pristupiti oko 1.30 u noći i nastaviti s radom još tri sata nakon toga. 

17.46  SDP-ova Dragica Zgrebec kazala je kako je zanima koje će reforme biti vezane uz državni proračun.

- Očekivala sam da i vi nešto kažete o tome - poručila je Zgrebec Kovačiću.

Mostov Miro Bulj je kazao kako je upravo koalicija Hrvatska raste potpisala reforme pa očekuje da će ih i podržati. 

Ladislav Ilčić iz HRAST-a kazao je kako oporbeni zastupnici provode igrokaz i odugovlače.

- To je prepucavanje. Htio bih da vodimo brigu o tome kako nastupamo prema javnosti i da ono što radimo ima smisla i bude s mjerom - kazao je Ilčić.

17.43 Zastupnik Darko Parić pozvao je zastupnika Kovačića da interpretira izjavu Bože Petrova o koaliranju, jer se zastupniku Pariću, prema njegovim riječima, 'ovo čini kao koaliranje' te je nadalje tražio da 'netko bude pošten i dade ostavku'.

17.28 Ivan Kovačić iz Mosta rekao je da je prijašnja vlada imala i dobrih i loših rezultata. Apelirao je na zastupnike da se suzdrže od vrijeđanja zbog kojeg, kako je rekao, građani koji sjednice prate na televiziji prebacuju program.  

- Most je preuzeo određene resore kojima želimo pokazati odgovornost i uključiti se u koštac s onim stvarima koje građane možda najviše smetaju - rekao je Kovačić, dodajući da će se apsolutno zalagati za decentralizaciju, ne samo novca već i ovlasti.  

- Ekonomska reforma je bitna, ali reforma prava i pravosuđa je jednako tako bitna - rekao je Kovačić, zaželjevši premijeru uspješan rad u iduće četiri godine.

17.25 Milovoj Špika (BUZ) dojma je da se preko 90% rasprave nema nikakve veze s programom nove Vlade koju je predstavio Tihomir Orešković, a čini mu se da dobar dio zastupnika zloupotrebljava mogućnost replika.

- Slobodno ću reći da kad bi to bila neka sportska disciplina u mlaćenju prazne slame mogli bi napraviti jedan nepobjediv tim na razini puno većoj od Republike Hrvatske. Naš posao ovdje je taj koji bi trebao usrećiti narod. Bojim se da će narod nakon ovakvih rasprava danas reći da bi ih najviše usrećili da dio njih zaveže dobar kamen oko vrata, ode na Savski most i na najdubljem dijelu bućne dolje - rekao je.

Poručio je da će kao partner podržati Vladu, ali ne bezuvjetno.

- Vjerujemo da se Vlada neće baviti ideološkim svjetonazorskim pričama već da će se prvenstveno rješavanjem gospodarskih i socijalnih problema zato je i naša poruka svima koji će sutra te stvari početi raditi ako mislite gospodo da to niste u stanju raditi povucite se i sami dok još imate vremena - poručio je.

Oporba je Šipki uzvratila da rasprava nije otezanje te da građani imaju pravo na odgovore. Ivan Tepeš (HSP AS) prozvao je SDP-ovce da lijepe etikete ustaštva, a da su oni sljednici zločinačkog režima Saveza komunista.

- Puno prije nego što se znalo da će on biti ministar kulture, ustaštvo su lijepili nama, i lijepe ih članovi partije i članovi KP odgovorni za Bleiburg. I umjesto da se distanciraju od toga, oni nastavljaju po svome. I donose Lex Perković uoči ulaska u EU i pokazuju kakav odnos imaju prema zločinu - rekao je Tepeš.

Njegov istup izazvao je niz replika.

- Rasprava je u najmanju ruku bila iritantna - rekao je Damir Rimac (SDP).

Laburist Jaroslav Pecnik na prozivke da zastupnici kritiziraju Hasanbegovića, a nisu pročitali što je napisao.

- Ja sam jedan od onih mazohista koji svašta čita pa sam čitao i to - rekao je. 

17.25 Fašizam i zlodjela ustaša i Ante Pavelića nisu bili floskule. Mnogi su odali počast žrtvama Bleiburga, no žalosno je što se tamo često manifestira nekakav ustaški dernek. To je uvreda žrtvama i onima koji su se njima došli pokloniti, kazala je Ingrid Antičević Marinović.

Tepeš joj je odgovorio kako ne bismo smjeli izjednačavati antifašizam i komunizam.

- Napravili ste javni linč na gospodina Hasanbegovića preko udruga koje su i pod vašom kontrolom. Čovjeku vadite crijeva - kazao je Tepeš. 

- Ja sam '79. godište, vi ste, mislim, '80., pa nemojmo o Savezu komunista, dosta o tome - poručila je Tanja Vrbat Tepešu. Dodala je i da je Vladimir Šeks bio član Saveza komunista.

Također je spočitnula stručnoj vladi što ne odgovara na pitanja zastupnika.

- Nismo mi potaknuli raspravu o ovim temama, nego upravo vi - odgovorio je Tepeš.

17.15 Kako je već procijenjeno, sjednica će trajati minimalno 10 sati, a sad se već pretpostavlja da će to biti i duže s obzirom da na svako izlaganje dolazi i popriličan broj replika. Stanka će nastupiti tek nakon što završe izlaganja klubova. Stoga zastupnici, kao i budući ministri, ulaze i izlaze iz sabornice. Odlaze na ručak ili kavu... Nerijetki dobaci kako je unutra dosadno. Iz sabornice od devet sati ujutro niti jednom nisu izašli Željko Reiner i Tihomir Orešković. 

17.03 Nakon novog istupa zastupnika Klarina koji je pokušao replicirati zastupniku Tepešu, predsjednik Sabora Reiner morao ga je ponovno upozoriti na neprimjereno izlaganje.

16.59 Ivan Tepeš (HSO AS) iz Domoljubne koalicije rekao je da Hrvatsku muči javni dug i da je Koaliciji bitno povećanje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti, ali ne na način na koji je to činio Zoran Milanović tjeranjem ljudi iz Hrvatske i brisanjem sa zavoda za zapošljavanje. 

- Važno nam je zadržati ljude u Hrvatskoj. Vi koji dolazite iz iseljeništva. Visoko na našoj listi je privlačenje iseljenika, i to nije priča samo u predizborno vrijeme nego oduvijek. Više se neće voditi politika prema iseljenicima kao do sada, nego kao što to čini Irska. To je snažna poruka i to je ono što nas veseli u HSP AS. Moram upozoriti na jednu stvar i dati potporu ministru kulture dr. Hasanbegoviću. Puno prije nego što se znalo da će on biti ministar kulture, ustaštvo su lijepili nama, i lijepe ih članovi partije i članovi KP odgovorni za Bleiburg. I umjesto da se distanciraju od toga, oni nastavljaju po svome. I donose Lex Peković uoči ulaska u EU i pokazuju kakav odnos imaju prema zločinu. Apeliram na zastupnike da ne čine ovo jer je Hasanbegović vrhunski znanstvenik - rekao je Tepeš.

16.48 Gordana Sobol (SDP) odgovorila je Milivoju Špiki (BUZ) iz Domoljubne koalicije da parlamentarci imaju pravo na raspravu. "Ako je mandatar odlučio u 3 sata, ne znači da i mi moramo potvrditi Vladu u 3 sata. Kako su se vršili dogovori oko mandatara i Vlade i što je sve trajalo iza toga, mi kao i građani imamo pravo dobiti odgovore", rekla je Sobol. 

Dario Hrebak iz HSLS-a na početku svojeg obraćanja izrazio je potporu vladi mandatara Oreškovića.

16.35 Mandatar Tihomir Orešković do sada nije odgovorio ni na jedno pitanje zastupnika u Saboru. Tomislav Karamarko, šef HDZ-a nije progovorio niti riječ, ali se zato oglasio na Facebooku. 

16.30 Predsjednik HDZ-a i budući potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko komentirao je, dok je sjedio u sabornici, na svom Facebook profilu tijek sjednice.

Ustvrdio je kako se sada vidi 'tko je dijelio Hrvatsku' jer zastupnici SDP-a i njegove koalicije, nakon četiri godine gospodarskog i socijalno propadanja države, raspravljaju o fašizmu i antifašizmu.

- SAD VIDIMO TKO JE DIJELIO HRVATSKU] Teško je vjerovati o čemu cijelo jutro u Saboru raspravljaju zastupnici SDP-a i njihove koalicije. Nakon četiri godine gospodarskog i socijalnog propadanja države oni raspravljaju o fašizmu i antifašizmu kao da je to najvažnije pitanje budućnosti države. Retoričkim replikama Sabor pretvaraju u teatar odbijajući shvatiti da njihova gluma više nikom nije zabavna. Tu predstavu smo gledali preduge četiri godine. Zar nam moraju i na odlasku pokazivati čime su se bavili dok je gospodarstvo u državi propadalo - napisao je na Facebooku Karamarko.

16.27 Unatoč teškim riječima tijekom saborske sjednice o povjerenju Vladi prva opomena pala je nakon sedam sati. Zaradio ju je Ivan Klarin (SDP) jer je zloupotrijebio poslovnik. Predsjednik Sabora Reiner kazao je da to nikome neće dopustiti.

16.02 Ingrid Antičević Marinović (SDP) je replicirala Ivanu Šukeru

- Može li mandatar bez papira identificirati svaku pojedinu osobu koju predlaže za ministra? Mislim da ne može - rekla je Antičević Marinović. 

- Sigurno da će vas, kolegice Ingrid, Orešković nakon ovog nastupa moći identificirati - odgovorio joj je Šuker..

15.50  Na izlaganje bivšeg HDZ-ovog ministra financija reagirao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji se sjetio njegovih dana u Vladi.

- On bio ministar, od 2003. kada ga je na to mjesto stavio njegov kolega velepoštenjačina Ivo Sanader pa do tamo negdje 2010. kada ga je zamijenila kolegica Dalić. Sve te duge mjesece i te duge godine pratio sam iz mjeseca u mjesec kako nas Šuker sve više zadužuje i kako opravdava to ovakvim ili onakvim stvarima. Bili ste dio te politike i tog načina razmišljanja koja nas je dovela ovdje, koja nas je dovela u ovo dužničko ropstvo. Bili ste član dugih sedam godina jedne od najkorumpiranijih ako ne i najkorumpiranije Vlade u povijesti Hrvatske. I ako pitate zašto mladi odlaze, odlaze upravo zbog vas i takvih kao što ste vi jer za moju generaciju, znači 90-ta vi i vaša Vlada ste obilježili našu adolescenciju i vi ste za nas simbol uništenja Hrvatske. I zato sam zabrinut - ustvrdio je Sinčić.

Kazao je da neće podržati Vladu Tihomira Oreškovića, a samo ako ga impresionira može biti tek suzdržan.

- Pitam se zašto bi ja vama vjerovao? Naravno ne bih, prema tome ova Vlada podršku moju i podršku stotinu tisuća birača koji su dali glas mojoj listi neće imati - zaključio je

Šuker je Sinčića prozvao za pametovanje.

- Ovako kao što vi govorite tako je najlakše napadati, optuživati bez argumenata i tako je najlakše pričati. Ja nikada u životu, bez argumenata nisam rekao niti jednu riječ. Vi napadate bez argumenata to je vaš stil. Izvolite. Međutim kad pogledate što je napravila Vlada u mandatu dok sam ja bio ministar financija i ne računajući 2009. kad je cijeli svijet potegla gospodarska kriza onda ćete vidjeti - rekao je Šuker.

Podsjetio je da je 2008. godine kao ministar financija dobio nagradu Svjetske banke.

- I naravno vama ništa ne znači što je ta nagrada uručena na Wall Streetu jer vi ste veliki financijski stručnjak i vi svima možete držati lekcije - zaključio je Šuker.

15.43 Darko Parić (SDP) je u replici Ivanu Šukeru (HDZ) zamjerio što se za riječ od jutra nije javio mandatar Tihomir Orešković.

- Mi od jutra tu raspravljamo sami sa sobom. Odgovora nema. Mandatar ima mogućnost odgovoriti i javiti se za riječ, ali to nije napravio - tvrdi Parić.

Odgovorio mu je Šuker, kazavši kako po poslovniku zastupnici pitanja mogu postavljati samo na aktualnom satu.

15.10 Furio Radin je rekao za N1 televiziju kako neće biti pauze i da se rasprava nastavlja bez prekida. Rekao je i da će se oni vjerojatno suzdržano opredijeliti oko programa koji predlaže mandatar Tihomir Orešković. 

15.05 Na optužbe iz SDP-a i HNS-a na račun budućeg ministra kulture Hasanbegovića oštro je uzvratio Gordan Jandroković (HDZ). Nada Turina Đurić (HNS) primijetila je da spomenutog kandidata za ministra već tri sata nema u sabornici.

- Da li je došlo do nekih promjena? Ja uvažavam to da možda gospodin obavlja neke potrebe, ali mislim da je predstavljanje Vlade nešto zbog čega bi kandidat trebao ovdje sjediti i eventualno otići 10 minuta prošetati da protegne noge. To uvažavam, ali da ga tri sata nema. Mislim da ste to trebali primijetiti gospodine predsjedniče - rekla je HNS-ovka.

Kazala je i da ga nitko nikada nije vidio na kazališnoj predstavi.

- Pa vjerojatno su ga predložili oni koji su redovno odlazili u Bleiburg, a ne na kazališne predstave - ustvrdila je Turina Đurić.

Replicirao joj je Jandroković uz poruku da HNS neće određivati ministre jer su izgubili izbore. Podsjetio je da su kao vladajuća većina u slučaju lex Perković štitili one koji su odgovorni za udbaška ubojstva.

- Tada vas nije bilo briga za antifašizam. Molim vas ako sudite, a danas ste pokazali jednu nevjerojatnu oholost, a oholost je veliki grijeh. Suditi druge, a ne vidjeti vlastit grijeh je jako loše. I odabrali ste jednu metu i jednog čovjeka. Što mu to konkretno zamjerate? Koja je to njegova izjava koja ga kvalificira kao proustaškog ministra. Recite konkretno recite koja je to izjava zbog koje je tretiran na nakon na koji to vi činite - zatražio je Jandroković.

- Znamo se iz prošlog mandata i teško da vas u oholosti i bezobrazluku mogu nadmašiti - uzvratila mu je Nada Turina Đurić (HNS). Navela je da nije ni spomenula ime kandidata o kojem je govorila, ali je i napomenula da je pogledala snimku gdje je izjavio da je "ono što je u Ustavu za njega floskula". U raspravu se uključio i Ivan Tepeš (HSP AS) i odgovorio na apele iz oporbe da se zamijeni ministar kulture. 

- Ona je možda mislila da budućem premijeru predloži nekoga iz redova HNS-a jer su se oni pokazali kao ministri kulture koji peglaju službene kartice ministarstva. Ako ste na to mislili, evo gospodine Oreškoviću to vam je primjer na koji način radi HNS i kako oni percipiraju Ministarstvo kulture kao kravu koju mogu must. Zato oni i apeliraju. Misle da im gospodin Hasanbegović ne odgovara, odnosno da bi vi trebali napraviti neku promjenu jer su oni poznati po tome kako se i na koji način koristi Ministarstvo kulture. A gospodin Stazić očito se boji da mu budući ministar kulture neće dozvoliti ponovno da ljetuje za 7 kuna na Brijunima - rekao je.

Ivan Šuker (HDZ) ukazao je da su u Saboru svjedoci pokušaja diskreditacije i linča pojedinaca bez ijednog argumenta.

- Jer ako nekoga želite diskreditirati onda mu citirajte što je rekao. Međutim, ono što je najbitnije cijeli dan slušamo žalopojke zašto je Most otišao s Domoljubnom koalicijom, a ne sa Hrvatska raste. I već tu lagano teku potoci suza. A zašto se ovdje danas ne suprotstavljaju argumenti? Jer kad vama neovisne financijske institucije kako domaće tako i strane i kad vam Europska komisija napiše što napiše onda naprosto bježite od snage argumenta - rekao je.

Naveo je da je Vlada u odlasku 2011. preuzela državu sa 61% učešća javnog duga u BDP-u, a budućoj Vladi predat će dug od preko 91%. - Nijedna država u Europi nije imala od rata na ovamo ovakav rast javnog duga - ustvrdio je Šuker navodeći da je dug rastao unatoč brutalnog poreznog opterećenja građana i gospodarstva protekle četiri godine. 

14.43 Opsjena i farsa, u kojoj se ne zna tko je scenarist, a tko režiser vi Tihomiru Oreškoviću biti šef rekvizitera u toj predstavi, poručila je oporba budućem premijeru. Boje se da ćemo zbog svjetonazora imati problem. Kada je riječ o programu buduće Vlade tvrde da ništa novo nismo dobili, iako su obećane silne reforme. Poručili su mandataru da se neki najavljeni planovi provode pa čak od vremena HDZ-a. No, zato kažu nema odgovore hoće li se privatizirati zdravstvo i hoće li najsiromašniji ostati bez zdravstvene zaštite. Zamjeraju što nema niti riječi o radnicima osim u sklopu gospodarstva o fleksibilizaciji tržišta rada. U programu kažu, se ne vidi niti jedna reforma koja je bila u pregovorima.

Za razliku od oporbe, izradu registra branitelja koji je najavio Mijo Crnja nakon što preuzme resor branitelja podržao je nezavisni Stipe Petrina.

- Potrebno je na posebno mjesto staviti one izdajnike koji su '90. i '91. prodavali oružje i municiju te koji su za vrijeme rata švercali naftu neprijateljima - poručio je Petrina u ime kluba HSU-a i njegove nezavisne liste. Nada se da će Tihomir Orešković sve najavljeno i provesti. Oreškoviću je zamjerio jer na kraju svoje prezentacije nije naveo čiji je citat koristio.

- Na 14. stranici svoje prezentacije napisali ste - Ako ne sada, kada? Ako ne mi, tko? U dobroj namjeri, to je moj slogan iz 2009. godine za županijsku skupštinu, a citirao sam oca starog Kissingera, koji je svome sinu Johnu Fitzgeraldu Kennedyju, kada je ovaj bio zaprepašten zašto će se kandidirati na izborima, rekao onako zgrožen: Johnny, pa tko ako ne mi? Kad ako ne sad? Pa kog već citirate, molim vas da kao što ste citirali Pattona to spomenete - tražio je Petrina.

Zasmetalo mu je što je u ključnim smjernicama zapostavljeno pravosuđe

- Citirat ću učinkovito pravosuđe. O ne, gospodo! Danas u Hrvatskoj pravosuđe ne postoji. Danas imate feudalne lobije u sudstvu koji tumače pravo i zakone na način koji njima paše bez obzira na zakone i Ustav RH - ustvrdio je Petrina.

Silvano Helja (HSU) kojem je ovo četvrta Vlada o kojoj raspravlja u Saboru zamijetio je razliku u odnosu na dosadašnje Vlade.

- Nikada ministri, odnosno kandidati za ministre, nisu bili ovako prpošni i malo igrali se mobitelima. Pri tome ovu moju lijevu stranu moram pohvaliti da s puno više pažnje sluša ono što se ovdje zbiva i govori - rekao je.

13:27  Kada govorimo o gospodarskom rastu ni u jednom dijelu nismo spomenuli radnike ni njihova prava. Strane investicije u Hrvatskoj uvijek su do sada značile otpuštanje radnika. Nismo dobili odgovor hoće li se to dogoditi i sada. Govorimo o povećanju zaposlenosti, a paralelno s time govorimo da će se u MUP-u smanjiti administrativni kadar, a povećati operativni. Kamo će taj administrativni kadar - kazala je Nansi Tireli.

- Ono što me izuzetno žalosti je činjenica da u stavkama ministarstva rada nema nijedne riječi o radnicima, to je ključno ministarstvo koje treba brinuti o radnicima, i jedino pitanje radnika koje se spominje je u Ministarstvu poduzetništva gdje se govori o fleksibilizaciji tržišta rada.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Tireli se osvrnula na izjave nekih kandidata za ministre koje su izazvale brojne reakcije.

- Hodate po minskom polju. Izjave koje slušamo u medijima nemaju veze s programom i ciljevima koje ste naveli. Vaši ministri govore druge stvari. Manje je važno je li izjavu dao Hasanbegović, Tireli ili Orešković, poanta je u tome da imamo za kandidate osobe koje će za par sati prisegnuti da će poštivati Ustav i ono čega se plašim je kako će ljudi koji daju takve izjave poštivati Ustav. Mene muči jeste li uistinu vi izabrali te ljude  koje nećete imati pod kontrolom - izjavila je Tireli.               

Rekla je kako vjeruje da će mandatar napraviti puno, ali i da će mu pritom biti teško. Kaže da je u cijeloj priči pregovaranja HDZ jasno dao do znanja što želi, ali da isto tako nije sigurna što Most uopće želi.

- Govorili su da nisu za fotelje, sad imamo četvrtinu ljudi u Vladi s područja Metkovića. Plašim se da od toga za što su se borili, bit će jako malo - kazala je Tireli.

Goran Stanzl/PIXSELL

12:39 U ime kluba Reformista javio se za riječ Radimir Čačić.

- Program vlade 300 ili 30 stranica. Na 300 stranica možete napisati beskonačnu količinu gluposti. Što ne znači da ćete na 10 ili 30 stranica uvijek imati pametne stvari. Ne boli me debljina teksta, ima drugih stvari na koje bi upozorio. Mi smo zemlja propuštenih šansi. Što god mislili o sebi, činjenica je da neupitna odgovornost politike se ne može osporiti. Samo iznimno se politika približila najboljem što Hrvatska može biti, nažalost u kontinuitetu nije tako. Ovi izbori su pokazali želju za promjenom, ne samo ideoloških polova na vlasti, pokazali su i želju da se izađe iz ideoloških zamki i ratova koji su bili korišteni kao alibi za nesposobnost i izostanak rezultata, sasvim svejedno lijevi ili desni - rekao je Čačić.

12:26  U ime SDSS-a progovorio je Milorad Pupovac, koji je pohvalio mandatara što je program fokusiran na gospodarstvo, ali zamjerio je  što se u programu ne spominju manjinska prava.

- Vaša vlada, s ministrima sa zavidnim biografijama, nema ništa što je imala prethodna Vlada, kao i ona HDZ-ova prije nje. Nema ni pitanja povratka izbjeglica, ni obnove, ni manjinskih prava, nema ničega. Kao što je rekao kolega Miletić, bilo bi nedopustivo da usvojimo program a da nemamo elemenata ljudskih i manjinskih prava kao sastavnog dijela ove Vlade. Kada bi to imali onda bi pitanja pojedinih ministara bila puno manje predmet pažnje nego što je sada - rekao je Pupovac.

Pupovčevo izlaganje izazvalo je replike, a prilikom odgovora na jednu od njih  Pupovcu se obratio predsjednik Sabora Željko Reiner. 

Gospodine Pupovac, vi ste predugo u ovom domu, da ne biste znali da odgovor ide na repliku, a ne mandataru. Pa vas molim da se i vi toga držite -  rekao je Reiner. Pupovac mu je kazao da u njegovom odgovoru nije bilo ništa sporno. 

- Malo ste prerano počeli uvoditi disciplinu u sabornici - rekao je Pupovac.

Goran Stanzl/PIXSELL

11:54  U ime kluba zastupnika IDS-a javio se Boris Miletić.

-  IDS vladu desnog centra ne može podržati jer su naše svjetonazorske razlike prevelike. Osim toga nismo čuli ništa o dvije teme koje su nama ključne. Kao prvo još ne znamo koji je stav prema decentralizaciji, a kao drugo ne znamo ništa o stavu vlade prema temeljnim ljudskim slobodama. Informacije koje su donosili mediji ne zvuče ohrabrujuće. Nemojte dozvoliti da se srozaju civilizacijski standardi i dovoditi u pitanju demokratske vrijednosti koje su temelj svake države. Apeliram na vas da blokirate svaki pokušaj ugrožavanja ljudskih prava i građanskih sloboda. Sve drugo vodi nas unatrag u ponor '90-ih iz kojeg se Hrvatska teško izvukla. Druga stvar koju želim istaknuti je pitanje decentralizacije. Istaknuli ste da je jedan od ključnih koraka stavljanje u funkciju neiskorištene državne imovine. U IDS-u o tome govorimo 25 godina. Međutim, to se ne može napraviti ukoliko se zadrži postojeća situacija u kojoj 200-tinjak ljudi u Zagrebu upravlja cjelokupnom državnom imovinom. Potrebno je promijeniti zakone kojima će se provesti decentralizacija - kazao je Miletić.

11:45 Miro Bulj replicirao je Staziću.

- Gospodine Staziću vaš govor je bio kao da nije otišlo 100 tisuća ljudi, kao da ljudi ne kopaju po kontejnerima. Nama u Mostu nećete odlučivati kako ćemo raditi. Vaše ideološke podjele, razbijanje naroda i destrukcije prema još neimenovanoj Vladi nisu dobre. Vaša priča kako sve cvjeta nije točna. Vrijeme je da podržite ono što ste potpisali, reformsku vladu, koju predvodi Tihomir Orešković. Lijepo se usmjerite kako treba i podržite reforme koje ste podržali. Nećete odlučivati s kim ćemo i kako ćemo. Stazić mu je odgovorio kako nije rekao da je situacija idealna niti da to misli. Kazao je da je iznio činjenice.

- Vaš kolega je kod javnog bilježnika potpisao da neće s nama ni s njima pa je otišao njima. Prevario je. Ja nisam kriv za to. Reforme? Jesmo za reforme i podržat ćemo sve reforme koje je Hrvatska raste dogovorila s vama. Nećete vi imati problema s nama radi reformi, imat ćete možda sa mnom problema jer ću vas podsjećati da ste prevarili birače. S time se morate nositi - poručio mu je Stazić.

Sanjin Strukić/PIXSELL

11:31 Ivan Vilibor Sinčić upitao je Stazića je li svjestan da je sve što je prikazao kao uspjeh bivše vlade napravljeno kao dug. Stazić mu je odgovorio da je dug zatečen.

- Oni se reprogramiraju. To je nešto što vi ne razumijete. Naučit ćete da država mora biti vladavina prava u kojoj se moraju poštivati sudske odluke, sviđale se vama ili ne. Ovo što vi radite je populističko negiranje pravne države - odgovorio mu je Stazić.

Mostov prijedlog u Sabor po hitnoj proceduri

Prije rasprave o novoj Vladi zastupnici su po hitnom postupku na dnevni red uvrstili Mostov prijedlog Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koji predviđa ukidanje privilegije da nakon prestanka dužnosti primaju naknadu od šest mjeseci pune i šest mjeseci pola zastupničke plaće. Oporba je tražila redovnu proceduru, a nezavisni Stipe Petrina smatra da navedeni zakon treba ostaviti za bolja vremena odnosno neku narednu sjednicu Sabora. Za razliku od njega Miro Bulj (Most) stava je da je hitna procedura potrebna jer nije u redu da netko tko je u Saboru proveo sat ili dva ostvaruje pravo na naknadu godinu dana. 

Mostov prijedlog zakona stigao je kao reakcija na upozorenja i traženja 24sata da se ukinu privilegije zastupnika. Tu raspravu pokrenuli smo još 2013. godine no za nije bilo političke volje. Iz Mosta je ranije najavljeno da se predloženim zakonom neće ukidati prava zastupnika iz prethodnog saziva Sabora već da će novo pravilo vrijediti tek za aktualni saziv Sabora. No, pitanje je hoće li najavljeno ukidanje naknade za zastupnike iz aktualnog osmog saziva proći ako će netko postaviti pitanje ustavnosti. Naime, Ustavni sud je 2014. djelomično srušio izmjene zakona Vlade Zorana Milanovića koje su govorile o ukidanju povlaštenih mirovina saborskih zastupnika i drugih dužnosnika prema koje se prava ne mogu ukidati retroaktivno. Tijekom izborne kampanje iz Mosta je najavljen prijedlog smanjenja plaća zastupnika i to s prosječno 16.000 na 9.999 kuna te ostalih privilegija. Za rezanje plaća zastupnika ministara u kampanji se zalagao i HDZ i to za 25 posto. Za sada takvih prijedloga nema. Iz Mosta su najavili da će i to uskoro doći na dnevni red. 

Imenovani potpredsjednici Sabora

Sabor je u petak dobio i tri potpredsjednika iz redova vladajućih i to Antu Sanadera (HDZ), Ivana Tepeša (HSP AS) te Roberta Podolnjaka. Prilikom glasovanja šef HDZ-a Tomislav Karamarko imao je problema s elektroničkim glasovanjem te mu je u pomoć priskočila saborska služba. . 

- Malo nam treba da se elektronika uhoda - kratko je prokomentirao šef Sabora Željko Reiner želeći tako očito opravdati stranačkog šefa. Na probleme u elektroničkom glasovanju upozorio je i Miroslav Tuđman (HDZ). Kazao je da je sustav, iako je glasao za, pokazao da je suzdržan. 

- Sustav ne funkcionira. To nema smisla -upozorio je. 

Na sjednici je razriješena i tajnica plenarne sjednice Jadranka Blažević, a na njezino mjesto došao je Ivan Bukarica. Nakon glasovanja Reiner je upitao:

- Ima li itko još problema s glasovanjem? Recite. Da li sad funkcionira ili ne? Osim jednoga što znamo. Ne vidim da nitko drugi ima problema. Nema problema s elektronikom - zaključio je Reiner. 

Goran Stanzl/PIXSELL

Burna rasprava u Saboru

Rasprava o programu Vlade i kandidatima za ministre koje je predložio mandatar Tihomir Orešković izazvala je burnu polemiku. Oporba se nije susprezala, a čelnik Sabora Željko Reiner pozvao je zastupnike da se suzdrže od vrijeđanja. Na početku sjednice za raspravu se prijavilo svih 12 klubova i 40 zastupnika za pojedinačnu raspravu što znači da će ona trajati minimalno 10 sati. No, ona će se sigurno dodatno otegnuti jer u navedenu računicu nisu uračunate replike te odgovori mandatara na pitanja zastupnika. Samo uvodni govor Tihomira Oreškovića izazvalo je 11 replika. Oporba je pozivala Oreškovića da povuče kandidaturu Zlatka Hasanbegovića te poručila kako će u slučaju odbijanja to Vladi dati jedan pridjev koji ona ne treba imati jedne filoustaške vlade. Oreškovićeva prezentacija pojedine zastupnike podsjetila je na "korporacijsko pranje mozga". 

Goran Stanzl/PIXSELL

Orešković prezentirao program Vlade

- Prihvatite izazov, tako da možete osjetiti draž pobjede - citat je Georgea S. Pattona kojim se poslužio Orešković na početku predstavljanja programa buduće Vlade. Cilj mu je kaže transformacija Hrvatske i to na način da se poboljšaju gospodarske i društvene prilike te podigne standard građana. Fokus će biti na energetici, turizmu i infrastrukturi, većeg iskorištavanja EU fondova i povećanje izvoza što je navodi ključ za rast BDP-a. Kao pet ključnih pokretača naveo je učinkoviti javni sektor, poslovnu konkurentnost, ulaganja i EU fondove, smanjenje javnog duga te reforma zdravstva i obrazovanja. Među planovima u budućnosti je među ostalim i uvođenje poreza na imovinu. 

- Uložit ćemo trud i nećemo dozvoliti da nas politika i drugi interesi vode u drugi smjer. Uložit ćemo energiju da ovaj cilj ispunimo - rekao je Orešković uz poruku da je spreman prihvatiti izazov, odgovornosti i rizik. 

Plan buduće Vlade je rast BDP-a četiri do pet posto, ali i smanjenje javnog duga ispod 80 posto BDP-a do 2020, a do 2017. godine cilj je smanjenje deficita ispod tri posto. U razdoblju od 2016. do 2020. godine gospodarski rast planira kroz aktiviranje i mobiliziranje neiskorištenih potencijala. 

Goran Stanzl/PIXSELL

Peđa Grbin (SDP) u smjernicama je pronašao da će MORH biti zadužen za povećanje sigurnosti na ulicama. Upitao je mandatara hoće li vojska uvoditi red na ulicama. Njegova kolegica Ingrid Antičević Martinović podsjetila ga je da će on kao budući premijer biti odgovoran bez obzira na to tko mu je sastavljao vladu. Zatražila ga je da objasni kandidaturu Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture koji je ranije kazao da je antifašizam floskula. 

- Možete zamisliti što bi rekao vaš poslodavac izraelska židovska tvrtka da mu predlažete na rukovodećem mjestu takvog čovjeka - upitala je SDP-ovka.

Osvrnula se i na PowerPoint prezentaciju. 

- Zar niste mogli odoljeti simbolici ove piramide koja nije obična piramida, prekinuta je piramida i još  samo fali oko. Oko kao simbol Masona i Iluminata. Je li vi u transformaciji Hrvatske zagovarate novi svjetski neki poredak? Koje su vrijednosti koje ćete zastupati? Jer ako ste se upleli u politiku kojoj je glavno načelo bez ikakve ideologije, onda već vidimo u startu da ćemo imati u jednom dijelu vaše Vlade najcrnju ideologiju - ustvrdila je Antičević Marinović.

Oporbu je zanimalo i kako Orešković gleda na najavu budućeg ministra branitelja Mije Crnoje koji je najavio registar izdajnika. Davor Bernardić (SDP) upitao je hoće li u njemu biti svi oni koji su opljačkali Hrvatsku u vrijeme rata te pretvorbe i privatizacije. 

- Prezentacija nalikuje na korporacijsko pranje mozga, poprilično je bizarna. Prvi puta vidim nešto ovako, vrlo jednostavno skicirano, ali Bože moj, naučiti ćemo se i na to - ustvrdila je Tanja Vrbat (SDP). Zanimalo ju je i zašto u programu nije spomenuo vanjsku politiku, regionalizaciju, BiH. Upitala ga je i je li glasao na prošlim parlamentarnim izborima i gdje. 

Stazić Oreškoviću: Odrecite se ministra kulture

Posebno oštar bio je Nenad Stazić (SDP). Osim što je mandatara upozorio da je u prezentaciji koristio netočne podatke obrušio se na prijedlog da Zlatan Hasanbegović preuzme resor kulture, Mijo Crnoja resor branitelja, a Josipa Buljević MORH. Upravo su ta imena razlog zašto Orešković neće dobiti SDP-ovu potporu za novu Vladu. Pozvao je mandatara da za Hasanbegovića povuče kandidaturu. 

- Ne učinite li to, moram zaključiti da se vi slažete sa svim ovim što je Hasanbegović rekao, da vi to podržavate i da ćete novoj hrvatskoj Vladi dati jedan pridjev koji ona ne treba imati jedne filoustaške vlade - ustvrdio je Stazić. 

Podsjetio je da je navedeni kandidat kao prvi potez najavio vraćanje parlamentarnog pokroviteljstva nad Bleiburgom, a drugi donošenje Zakona o lustraciji. Pozvao je mandatara da pogleda web stranicu udruge Hrvatski križni put gdje stoji veliki pozdrav "Za Dom spremni". Naveo i da je riječ o kandidatu za kojeg antifašizam nije temelj države već floskula, koji smatra da su Hrvati ustaše te koji je homofob. Stazić je rekao i da je Hasanbegović bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, ali i Hrvatske čiste stranke prava koja obilježava 10. travnja i slavi Pavelića. 

- Onda je valjda zbog svega toga i kooptiran u HDZ. Ja sam siguran da vi niste toga čovjeka izabrali, ali niste se potrudili čak ni da odete na Google, da vidite tko je taj čovjek. Jer da ste otišli i da ste vidjeli ovo što sam vam sada pročitao, činjenice o tom čovjeku, ja sam uvjeren gospodine Oreškoviću da vi njega ne biste izabrali - ustvrdio je Stazić.

Mandataru je naveo da je za funkciju ministra kulture imao Jasena Mesića koji je tu funkciju već odlično obnašao. 

Sanjin Strukić/PIXSELL

Stazić: Pokažite malo poštovanja prema zastupnicima

Mijo Crnoja pak naveo je Stazić traži objavu registra izdajnika te se pita je li kriterij broj djece u obitelji, spolna orijentacija, novinarsko pisanje.

- Ako se bude ta prijetnja ostvarila na temeljima Hasanbegovićeve politike onda nam slijedi teror - ustvrdio je. 

Podsjetio je da je mandatar za tu funkciju imao Zvonka Milasa iz HDZ-a za kojeg smatra da bi bio vrlo dobar na tim poslovima. 

Stazić se dotaknuo i Buljevića koji je 2000. godine bio šef operative POA-e u čijem mandatu su pojedini novinari pokušavali prljavim metodama, prijetnjama, pokušajem ucjene i podmićivanja prisiliti da špijuniraju za njih vlastite kolege, političare, strane veleposlanike, intelektualce u zemlji i inozemstvu. 

- Je l' to vama normalno? Je l' se to i u Kanadi događa ili je to za vas dovoljan razlog da ne prihvatite ovoga kandidata? Imali ste i za to mjesto odličnog kandidata gospodina Krstičevića. Što mu fali? Ispravite ove greške odmah na početku i pokažite malo više poštovanja prema zastupnicima koji kad vam postavljaju pitanja vi ih prezirete i na njih ne odgovarate - zaključio je Stazić. 

Sanjin Strukić/PIXSELL

Tepeš: Vrši se lov na vještice

Mandatar Tihomir Orešković do prijepodneva nije odgovorio niti na jedno zastupničko pitanje. U obranu budućih ministara je Ivan Tepeš (HSP AS) koji je Stazića optužio da lijepi etikete, vrši lov na vještice. 

- Ne vidim ništa sporno u nekim njegovim izjavama i istupima, ali hrvatska javnost mora znati činjenicu da je mandatar, a budući premijer govorio o gospodarstvu, njegova Vlada buduća komunicira samo teme kako Hrvatsku izvući iz gospodarskog gliba u koji ste nas vi doveli u ove protekle 4 godine. I onda, vidite čuda, tko otvara ponovno teme o ustašama i partizanima? Otvarate vi! Mandatar o ustašama i partizanima nije govorio - ustvrdio je Tepeš na što je oporba negodovala. . 

Tepeš ne vidi ništa sporno i nad pokroviteljstvom Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu jer je stava da je svaka nevina žrtva žrtva.

- Molim vas da ove vaše stare metode još iz doba komunizma lijepljenja etiketa jednostavno zaboravite bez jedne argumentirane rasprave jer ovo nema smisla. Danas je Hrvatska u gospodarskom problemu, a vi se bavite opet ustašama i partizanima, vraćate nas u '41. i '45. Hrvatsku državu trebamo izvući prvenstveno iz gospodarskog gliba - poručio je Tepeš.

Patrik Macek/PIXSELL

Glavaš: Vlada može biti sposobna ili nesposobna

Branimir Glavaš (HDSSB) također se osvrnuo na etiketu koju Stazić želi prilijepiti budućoj Vladi da je proustaška.

- Ova Vlada nije i neće biti proustaška Vlada. Ona može biti samo sposobna Vlada ili nesposobna Vlada, koja je u stanju rješavati probleme građana ili to nije u stanju. To ćemo vidjeti narednih mjeseci - poručio je.

Goran Stanzl/PIXSELL

Ranije live informacije pročitajte OVDJE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 713
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda