Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je prvi puta: Prosvjed krajnje desnice u Auschwitzu

None Foto: KACPER PEMPEL

Židovski narod i Izrael čine sve kako bi promijenili povijest poljskog naroda, rekao je Piotr Rybak iz Poljskog pokreta neovisnosti koji je vodio nedjeljni prosvjed

Deseci poljskih krajnjih desničara okupili su se u nedjelju u koncentracijskom logoru Auschwitzu u Poljskoj u vrijeme dok su najviši dužnosnici i preživjeli logoraši obilježavali 74. obljetnicu oslobađanja logora na godišnjoj svečanosti.

Dvije skupine su se našle na različitim stranama u logoru koji je danas muzej na otvorenom i nisu došle u doticaj. Ovo je prvi put da krajnja desnica organizira prosvjed u Auschwitzu na dan godišnje komemoracije 27. siječnja, na datum kada se obilježava i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na službenoj svečanosti u nedjelju poljskom premijeru Mateuszu Morawieckom i članovima vlade u molitvi su se pridružili posljednji preživjeli zatočenici logora smrti.

"Poljska država čuvar je istine koja ne smije biti relativizirana ni na koji način. Ovdje želim obećati da će se očuvati potpuna istina na to razdoblje", rekao je poljski premijer.

Na drugom mjestu u bivšem logoru, pripadnici krajnje desnice omotani u poljsku zastavu polagali su cvijeće i pjevali poljsku državnu himnu.

"Židovski narod i Izrael čine sve kako bi promijenili povijest poljskog naroda", rekao je Piotr Rybak iz Poljskog pokreta neovisnosti koji je vodio nedjeljni prosvjed. "Poljski domoljubi ne mogu to dopustiti", dodao je.

Pitanje istine o holokaustu prošle je godine izazvalo napetosti između Poljske s jedne strane i Izraela i Sjedinjenih Država s druge strane, oko poljskog zakona koji je predviđao kazne zatvora za svakog tko bi poljsku državu navodio kao odgovornu za ratne zločine njemačkih nacista.

Izraelci i Amerikanci u tome su vidjeli mogućnost da se kazne preživjeli logoraši koji bi u svojim svjedočanstvima mogli govoriti o umiješanosti Poljaka u ubojstva Židova.

Poljska je na kraju unijela izmjene u nacrt zakona.

 

Komentari (3)
  • Ne kužim protiv čega prosvjeduju ovi desničari?

    28. 1. 2019,   07:34