Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je vozilo hrvatskih vojnika nakon bombaškog napada...

None Foto: N1 5

To su bila neborbena vozila, ali bila su oklopljena. Bombaš samoubojica na motociklu zaletio se u naše treće vozilo 200 metara od kampa, rekao je brigadir Krešimir Tuškan o napadu na naše vojnike u Kabulu

Bombaš samoubojica u srijedu u jutarnjim satima napao je vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Trojica hrvatskih vojnika koji ne sudjeluju u borbenim misijama, već su tamo kao savjetnici afganistanske specijalne policije, teško su ozlijeđena. Nažalost, J.B. (27), koji je u napadu najteže ozlijeđen, preminuo je oko podneva u bolnici.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jedan od njih, 27-godišnjak, ima teške ozljede glave i on je u životnoj opasnosti. Ostala dvojica (27 i 32 godine), teško su ozlijeđena, ali nisu životno ugroženi. Kod jednog se radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom - rekao je na izvanrednoj presici MORH-a ministar Damir Krstičević.

Ozlijeđeni vojnici su iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta.

TROJICA OZLIJEĐENIH Bombaš samoubojica napao hrvatske vojnike u Kabulu

POGLEDAJTE VIDEO

Izvanredna press konferencija Ministarstva obrane: Bombaš samoubojica napao je hrvatske vojnike u Afganistanu

Izvanredna press konferencija Ministarstva obrane: Bombaš samoubojica napao je hrvatske vojnike u Afganistanu Više na http://bit.ly/2JWLJkG Reporter: Denis Gaščić

Objavljuje 24sata u Srijeda, 24. srpnja 2019.

Prema detaljima koje je objavio MORH, bombaš samoubojica zaletio se motociklom u vozilo Hrvatske vojske. 

Ovo su fotografije vozila u kojem su bili hrvatski vojnici i koje je napao bombaš samoubojica.

Foto: MORH

'Napad na 200 metara od kampa'

Afganistanski mediji pišu kako su odgovornost za napad preuzeli talibani.

- Ozlijeđeni su pripadnici zapovjedništva specijalnih snaga koji djeluju pod britanskim vodstvom. Njihova zadaća je savjetovanje u afganistanskom trening centru za specijalnu policiju. Naš tim krenuo je u 8.15 sati na zadaću s pet neborbenih vozila. U svakom od vozila bila su trojica pripadnika oružanih snaga. Kolona je krenula prema aerodromu i plan je bio da se dva vozila odvoje prema kampu gdje su išli po pravnog savjetnika i njegovog suradnika - ispričao je brigadni general Krešimir Tuškan.

Foto: Screenshot N1

- U 8.45 sati, 200 metara od kampa Lion motocikl s navodnim bombašem samoubojicom zaletio se u naše treće vozilo. Posljedice bi bile puno gore da vozila nisu bila oklopljena. Na mjesto nesreće prvo su izašle afganistanske snage za brzi odgovor, potom i zaštitne snage iz kampa koje su osigurale područje - rekao je brigadni general Krešimir Tuškan.

- Hrvatskim vojnicima pružena je liječnička pomoć u kampu, dvojica su zračnim snagama prebačena u Bagram. U tijeku je očevid i istaga. Hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju svoje redovite zadaće, ali uz pojačane mjere opreza. Dobili su i upute da se jave obiteljima - dodao je brigadir Krešimir Tuškan.

Komentari (133)
  • Naši vojnici brane Afganistan a Afganistanci nam prolaze sa ostalima šuplje granice .

    24. 7. 2019,   11:15
  • U NATO savezu smo, istina ne znam koliko je za to bio narod, imamo profesionalnu vojsku, ljudi znaju što ih čeka, žao mi ih je naravno, ali oni su svjesni bili svih rizika tog zanimanja.

    24. 7. 2019,   11:18
  • To je posao vojnika, ubij ili budi ubijen, ne kužim koja je druga svrha vojske.

    24. 7. 2019,   11:12
Message