Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo je zagrebački Manhattan? 'Oni žele srušiti tri spomenika'

None Foto: DAZ 4

Planirana interna organizacija uklanja najmanje tri objekta spomeničke vrijednosti na prostoru Velesajma (Talijanski, Čehoslovački i Vitićev paviljon) što je potpuno neprihvatljiv, kažu arhitekti

Društvo arhitekata Zagreba objavilo je navodno prvu skicu tzv. zagrebačkog Manhattana koji bi se trebao graditi u Novom Zagrebu između Save, Avenije Većeslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana, na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara.

- Natječaj je protivan GUP-u i Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza. Natječaj je raspisan na parceli na kojoj se nalazi Hipodrom, u vlasništvu Grada Zagreba, nije jasno ima li raspisivač za isti ima odobrenje vlasnika, a nije definiran naručitelj niti ocjenjivački sud. kažu arhitekti i dodaju:

– Prva građevina za koju se traži projektno rješenje postavlja se na hipodromsku stazu i inundaciju Save. Time se prve građevinske aktivnosti baziraju na prostorima koji se trebaju posljednji popunjavati, tek nakon što se napravi urbana regeneracija Velesajamskog prostora. Planirana interna organizacija uklanja najmanje tri objekta spomeničke vrijednosti na prostoru Velesajma (Talijanski, Čehoslovački i Vitićev paviljon) što je potpuno neprihvatljivo. Također, negira se unutarnja aleja Velesajma koja je položena istok-zapad i ima visokovrijednu ambijentalnu i krajobraznu vrijednost. Cijela intervencija prikazana na ovoj skici negira zaštićeni sklop Velesajma kao kulturno-povijesne cjeline – ističe DAZ.

U Staroj gradskoj vijećnici održana 21. sjednica zagrebačke Gradske skupÅ¡tine BANDIĆ O 'MANHATTANU': 'Žele živjeti na 180. katu? Pa, izgradit ćemo neboder od 200!'

Kažu kako povezivanje s okolnim prostorom zelenila nije ispravno planirano. 

– Zelenilo se prema Bundeku spaja na mjestu gdje se neminovno mora ići preko Avenije Većeslava Holjevca, dok bi odmakom na sjever kontakt mogao biti ostvaren ispod nadvožnjaka kojim se Avenija Većeslava Holjevca penje na Most Slobode, ili južnije na raskršću. Na južnoj strani planiranog zahvata zelenilo se dijagonalno spaja s Parkom Mladenaca, dok se stvarni spojevi pothodnicima ispod Avenije Dubrovnik nalaze zapravo neposredno istočnije i zapadnije od ovog rješenja. Sudeći po ovoj skici zelenilo se planira u minimalnom obimu – navode arhitekti.

Tema: Hrvatska

Komentari (86)
  • Kaj god da napravi ostal bu zapamcen k'o najveci lopov kojeg je hdz stitio!

    25. 3. 2019,   20:32
  • Hrvatska svicarska a u zagrebu manhattan. Sve u sluzbi gluposti. Imamo divnu kulturu. Ne postujemo nikoga i nista, rusimo sve a zivimo u odredjenom dijelu proslosti i lazemo sami sebe.

    25. 3. 2019,   19:53
  • Pranje para.

    25. 3. 2019,   19:37