Obavijesti

News

Komentari 23

'Ovo nije kapitulacija, Vlada je samo prihvatila volju građana'

'Ovo nije kapitulacija, Vlada je samo prihvatila volju građana'

Ministar rada Aladrović kaže kako je Vlada shvatila da njihove teze o održivosti, adekvatnosti i međugeneracijske jednakosti mogu ostati i u slučaju prihvaćanja zahtjeva referendumske inicijative.

VIDEO

Nakon što je Vlada popustila i prihvatila sve zahtjeve sindikalne referendumske inicijative "67 je previše", ministar rada i mirovinskoj sustava Josip Aladrović je poručio:

- Ovo nije kapitulacija Vlade, ovo je prihvaćanje volje građana i 711.000 ljudi koji su dali potpise za referendum - rekao je ministar.

Smatra da ministar Marko Pavić, koji je sada zadužen za regionalnog razvoj i fondove Europske unije, ne treba otići i da ne postoji njegova odgovornost. 

- Shvatila smo da naše teze o održivosti, adekvatnosti i međugeneracijske jednakosti mogu ostati i u slučaju prihvaćanja ove referendumske inicijative odnosno prihvaćanjem zahtjeva kako su ih sindikati formirali - kazao je ministar nakon sjednice Vlade.

Ponovio je da će se paralelno s izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju ide i u izmjene radnog zakonodavstva kako bi se onima koji žele omogućilo da rade i nakon 65. godine.

Sindikati: Tek trebamo vidjeti odustajemo li od referenduma..
Sindikati: Tek trebamo vidjeti odustajemo li od referenduma..

- Smatramo da ćemo time postići ciljeve koje smo htjeli, a to je duži ostanak u svijetu rada i veće mirovine - kazao je. 

Upitan zašto Vlada ranije nije prihvatila ove zahtjeve, uzvratio je kako tu nema posebnog zakona. 

- Mi poštujemo volju građana i njihove zahtjeve, zadržavamo svoje ciljeve koje smo komunicirali na početku mirovinske reforme i očekujemo će sustav ostati stabilan, održiv i da će mirovine biti adekvatne - kazao je Aladrović. 

Postavilo se pitanje i kolika će biti šteta za proračun usvajanjem ovih zakona, jer se na početku vodila kampanja u kojoj se govorilo o 45 milijardi štete za građane, ako se ne usvoji mirovinska reforma. Aladrović je kazao da je to statička procjena ako bi se mijenja samo Zakon o mirovinskom osiguranju. 

- Ako radimo zahvate unutar i radnog zakonodavstva i potičemo ostanak u svijetu rada, što potencijali povećava u budućnosti prihode proračuna, i očekujemo da će te fiskalne projekcije puno bolje izgledati - kazao je.

Ministar napominje da će u sklopu razgovora s Europskom komisijom objasniti zašto su se odlučili na ovaj potez i kako to namjeravaju kompenzirati. Očekuje podršku od komisije. 

- Ovdje se radi o segmentima mirovinske reforme i svi oni pozitivni efekti reforme ostaju na snazi. Ovdje se mijenjaju samo oni članci koje je predložila referendumska inicijativa - poručio je Aladrović. 

Kada su u pitanju povlaštene mirovine najavio je da će se riješiti u nekom drugom navratu, nakon što se sve analizira.  

Ministru financija Zdravku Mariću postavilo se pitanje treba li se strahovati za državne financije odnosno hoće li one biti opterećene jer Vlada pristaje na sve sindikalne zahtjeve. 

- Puno je više tih mjera od onoga što je pokriveno referendumskom inicijativom - kazao je. 

Napomenuo je da se tek treba vidjeti koliko će te mjere imati efekta i kaže da će se morati "s drugim stvarima potegnuti više". 

Umirovljenicima je poručio da mirovine nisu upitne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...