Obavijesti

News

Komentari 130

Ovo nije šala: U Zagrebu će biti -19, u Glini čak -20 stupnjeva!

Ovo nije šala:  U Zagrebu će biti -19, u Glini čak -20 stupnjeva!
9

Nezapamćene hladnoće: Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a u gorju i do -20 °C

VIDEO

Najavljivani sibirski val polako, ali sigurno dolazi prema Hrvatskoj. 

- Na vrijeme u Hrvatskoj sljedećih će dana djelovati ciklonalno polje s centrom u središnjem Sredozemlju. Na prednjoj strani ciklone pritječe značajna količina vlažnog zraka, dok sa sjeveroistoka, jačanjem sibirske anticiklone, dolazi hladan zrak. Zbog takve sinoptičke situacije, u Hrvatskoj će do petka prevladavati oblačno, u unutrašnjosti uz snijeg, a na Jadranu uglavnom kiša - objavio je DHMZ.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:22
HGSS nepokretnom muškarcu kod Gračaca donio hranu i drva
HGSS nepokretnom muškarcu kod Gračaca donio hranu i drva

Kako navode, oborina će povremeno biti intenzivnija, u Dalmaciji obilna kiša i pljuskovi, a u unutrašnjosti umjeren do jak snijeg uz stvaranje novog debljeg snježnog pokrivača. Najviše novog snijega očekuje se u gorskim predjelima gdje će zbog jakog vjetra biti mećave i snježnih zapuha. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Malo snijega nošenog jakim vjetrom može pasti i duž obale te na otocima.

Od Splita do Zagreba putovali 16 sati: Satima čekali zatrpani
Od Splita do Zagreba putovali 16 sati: Satima čekali zatrpani

Vjetrovito vrijeme uz povremene obilne oborine stvarat će probleme u prometu, ponajprije u gorskim predjelima te podno Velebita.

- Nakon tog snježnog razdoblja, ojačat će sibirska anticiklona te će se sa sjeveroistoka Europe spustiti polarna kontinentalna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom. Stoga se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 °C i -5 °C, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a osobito na sjevernom dijelu i mjestimice do -3 °C. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegdje u gorju i -20 °C. Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti ispod 0 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačati jaka bura. Ponegdje duž obale ni dnevna temperatura neće biti viša od 0 °C - piše DHMZ.

Tako se, prema sedmodnevnoj prognozi, u Zagrebu u nedjelju očekuje -8 stupnjeva, a u srijedu čak -19 stupnjeva.


Od nedjelje pa nadalje, temperature ispod nule očekuju se i u Dalmaciji. Tako se za srijedu prognozira da će u Zadru biti -6 stupnjeva, u Šibeniku -10, u Splitu -6 stupnjeva, a u Dubrovniku -2 stupnja Celzijusa.

Rijeka će se u nedjelju probuditi na -4 stupnja, u ponedjeljak na -7, utorak -8, a u srijedu na -9 stupnjeva.

Val iznimne hladnoće neće zaobići ni Slavoniju. Tako se u Slavonskom Brodu u nedjelju očekuje -7, a u srijedu čak -16 stupnjeva. Isto se očekuje i u Osijeku.

U Vukovaru se, pak, u srijedu očekuje temperatura od -15 stupnjeva.

Najhladnije će u srijedu biti, prema prognozi DHMZ-a, u Glini. Tamo se naime očekuje temperatura od -20 stupnjeva.

DHMZ napominje kako hladni val, koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći dio Europe, može prouzročiti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom.

Stiže nalet sibirskog hladnog zraka: U nedjelju i do -10°C
Stiže nalet sibirskog hladnog zraka: U nedjelju i do -10°C

- Zbog jakog vjetra i poledice nastavit će se problemi u prometu. Također može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja - navode u DHMZ-u.

Najniža temperatura u Hrvatskoj bila je -34,6 stupnjeva

Vibor Cipan, zagrebački IT-jevac, suosnivač tvrtke UX Passion, objavio je infografike s najnižim zabilježenim temperaturama u pojedinim europskim zemljama. Najniža temperatura, nimalo iznenađujuće, zabilježena je u Rusiji, -58,1 stupanj. Daleko nisu ni skandinavske zemlje. S druge strane, najtoplije je na samom zapadu Europe. U Hrvatskoj je najniža temperatura, -34,6 stupnjeva, zabilježena u Gračacu 13. siječnja 2003. godine, navodi Cipan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke