Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fotografije dilera s Kariba: Uz Zadrane 'pao' i skiper iz Istre

None Foto: 24sata 6

Policajci na Karibima 6 mjeseci su prisluškivali i prikupljali podatke o primopredaji. Čekali su da svi akteri, među kojima je bilo i Kolumbijaca i Srba, budu na brodu

Ni mreža od desetak pomagača ni česta mijenjanja adresa nisu pomogle hrvatskim dilerima na Karibima da izbjegnu munjevitu akciju tamošnje policije.

USKOK je više od šest mjeseci kontaktirao s policijama Nizozemske i Francuske, pod čijom ingerencijom se nalaze dijelovi karipskog otočja, te s američkom agencijom DEA koja je upravljala cijelom operacijom i pripremom za uhićenje. 

Svo to vrijeme istražitelji u Hrvatskoj tajno su pratili i slušali telefonske razgovore osumnjičenika i ljudi oko njih. Na Karibima su sumnjivce lokalni agenti pratili u stopu, a uhićeni su tek kada su pripremili drogu za krijumčarenje.

U krijumčarski lanac prema Europi, kako doznajemo, bilo je uključeno 14 ljudi. Zadranin Zlatko Ugarković Patak je planirao kupnju i krijumčarenje kokaina godinu dana, uspostavivši kontakte s kriminalcima na Karibima. Ugarković je s izvjesnim Ivanom Zanzom od Kolumbijca Antonia Parra kupio 175 kilograma kokaina namijenjenog europskom tržištu. Početkom godine Ugarković je svog starog kompanjona Elvisa Mužanovića poslao u Dominikansku Republiku gdje je angažirao dvojicu hrvatskih skipera, Dražena Miletića i Milivoja Šanga. Skiperi su usidreni na omanjoj jahti Shark čekali znak za akciju.

No sve je pošlo po zlu jer Shark baš i nije nije bio siguran za opasan put preko Atlantika pa je cijela operacija odgođena dok se ne pronađe novo plovilo i nova posada.

>>> Više čitajte u srijedu u tiskanom izdanju 24sata!

Komentari (47)
  • Uhapsiše mi tatu, strica, ujaka i tetka s mamine strane. Sve je to u redu nek' su mi familija, al nije u redu što mi nisu rekli gdje drže štek. :(

    9. 5. 2012,   11:59
  • kolko vidim nisu balavci, netko ih je cinko ili su se zamjerili nekome u vladi .

    9. 5. 2012,   11:05
  • kriminal ne poznaje vjeru i nacionalnost, samo lova

    9. 5. 2012,   11:07