Obavijesti

Promo sadržaj

Ovo su tri osnovna komada opreme za rekreativno plivanje!

Ovo su tri osnovna komada opreme za rekreativno plivanje!
2

Dok pakiramo kovčege za godišnji odmor na moru, najmanju brigu vodimo oko opreme za plivanje. To i ne čudi jer se plivanje općenito smatra jednim od onih sportova za koji ne trebamo gotovo nikakvu opremu, već samo svoje tijelo

Ovaj mit razbijamo kratkim popisom obaveznih i manje obaveznih stvari za najdraži ljetni sport.

Plivanje jedan od najboljih načina rekreacije jer ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje. Osim što se plivanjem istovremeno jačaju sve mišićne skupine našeg tijela, ono ima nevjerojatnu moć utjecaja i na ljudsku psihu, smanjuje razinu stresa i tjeskobu, te poboljšava san. Mnogi se slažu da ne postoji ništa ljepšeg od oslobađajućeg osjećaja kretanja na površini vode, a misli jednostavno odlete...

Plivanje je mnogima omiljena ljetna aktivnost. Oni sretnici koji su na moru ili u blizini jezera mogu svakodnevno plivati u prirodnom okruženju, dok ostali vruće dane mogu provesti na bazenu. Gdje god se nalazili, za ovaj je rekreacijski sport potrebna i kvalitetna osnovna oprema koja vam može pomoći da budete sve bolji i brži plivači, a ujedno i čuva vaše zdravlje.

Kupaći kostim

Namjeravate li ovog ljeta provesti više vremena u vodi nego li se izležavati na suncu, razmislite o kupnji kvalitetnog kupaćeg kostima. I dok se muškim plivačima preporučuju klasične, tradicionalne slip gaćice, ženama je najbolje plivati u jednodijelnom badiću. Takvi kupaći kostimi možda neće biti vaš prvi odabir jer izgledaju staromodno, ali u sportu postoji jednostavno pravilo – funkcionalnost prije estetike.

Naime, otpor tijela ili odjeće na tijelu je jedan od faktora koji usporava plivače, a rekreacijskom plivaču će široke surferske hlačice ili dvodijelni kupaći kostim bespotrebno stvarati dodatnu smetnju. Važno je u čemu se pliva, jer je plivanje puno jednostavnije u odgovarajućoj odjeći, a i lakše se postižu bolji rezultati. Neka vaš kupaći kostim bude vaša druga koža, neka što bolje prianja tijelu i brzo se suši, a od izgleda neka budu važnija udobnost i otpornost materijala na sol i jako sunce, pa čak i na klor ako plivate u bazenu.

Plivačke naočale

Naočale za plivanje su nezaobilazan dio opreme za plivače, pogotovo ako imate namjeru svakodnevno preplivati i po nekoliko stotina metara. Postoji nekoliko dobrih razloga zbog čega biste ih trebali nositi tijekom svakog dužeg plivanja – pomoći će vam da vidite pod vodom, usmjerit će vas prema cilju, pravilno prosuditi udaljenosti i izbjeći nesretni sudar s drugim plivačem ili roniocem, te će vas zaštititi od neugodnog peckanja i crvenila očiju što uzrokuju slana ili klorirana voda u bazenu.

No, kako odabrati one prave? Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora jer svatko od nas ima svoje želje i prioritete kod odabira najboljeg modela. Međutim, sve plivačke naočale trebale bi imati barem ove tri vrlo bitne karakteristike: da su vodonepropusne i udobne oko očiju, ne stišću glavu i da se ne magle.

Plivačka kapa

Ljeto ne traje vječno, pa će se mnogi plivači već pri prvim hladnijim danima ili po povratku s godišnjeg odmora prebaciti na bazen, gdje se plivanjem mogu baviti cijele godine, i to u kontroliranim uvjetima. Većina javnih i sportskih bazena obvezuje aktivne plivače i rekreativce na nošenje plivačke kape zbog higijenskih i sigurnosnih uvjeta. Kapa ujedno poboljšava hidrodinamiku tj. brže i lakše kretanje kroz vodu, pogotovo ako imate dužu kosu koja često smanjuje vidljivost tijekom dužeg plivanja.

Poželjno je da kapa bude izrađena od silikona, latexa ili neoprena, vrlo rastezljiva i prilagodljiva svakom obliku glave, te antialergijska kako ne bi ostavila nepoželjne tragove na vašoj koži. Ukoliko patite od plivačkog uha, koristite i čepiće za uši od hipoalergenskog i biokompatibilnog materijala, a koji će u potpunosti zatvoriti ušnu školjku i zaustaviti dovod vode.

Što spada pod dodatnu opremu za plivanje?                                                          

Na plažu ili bazen možete ponijeti i mekane, fleksibilne peraje srednje duljine za što brže kretanje pod vodom, masku i disalicu ukoliko namjeravate istovremeno plivati i istraživati morsko dno (što je najčešće dječja rekreacija u pratnji roditelja plivača), vodootpornu pametnu narukvicu ili pametni sat kojim ćete mjeriti svoju rutu, brzinu, otkucaje srca i potrošnju kalorija, zatim kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, gumene natikače ili japanke koje će štititi vaše noge od neugodnih kamenčića i gljivičnih oboljenja kože, pamučni ručnik ili ogrtač te svakako bocu s vodom kako ne biste dehidrirali.

Ako plivate u moru, ne udaljavajte se od obale, označenih signalnih bovi i konopca. Ukoliko vas privlači avantura plivanja na duge staze i izvan označenog prostora, obavezno sa sobom ponesite plutaču jarke boje kako biste bili vidljivi ostalim sudionicima pomorskog prometa.

Plivanje je jedna od rijetkih sportskih disciplina koja se preporučuje svima, bez obzira na dob, jer je odličan oblik rekreacije i relaksacije. Ovog ljeta zaplivajte u novoj plivačkoj opremi od glave do pete, a koju već sada možete pronaći po povoljnim cijenama u Hervisovim dućanima i online trgovini!

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince