Obavijesti

News

Komentari 688

Dramatične scene usred Splita: Ovršili Cesarea (9), dali ga ocu

Dramatične scene usred Splita: Ovršili Cesarea (9), dali ga ocu
12

Iza 10 sati ovrhovoditelji su predali Cesarea (9) ocu, no prosvjednici na Pujankama blokirali su cestu pokušavajući zaustaviti auto u kojemu je dječak. Policija je koloni omogućila prolaz i dječak je odveden

VIDEO

>>> Posljednja informacija 

10.45 Policija se povlači i odlazi s Pujanki. 

10.38 Maknuli su majku i tetu od dječaka i na silu ga izvukli van. Ovo je crni dan za hrvatsko pravosuđe, što će biti sljedeće ne znamo. Znamo da u 15 sati ima let za Rim, ljudi se organiziraju da se ode u zračnu luku. Ogorčeni smo. Majka mu je u stanu, navodno su ona i obitelj maknuti na silu da bi se dječaka izvelo vani. Ovo je traumatično, dijete se trgalo, plakalo, kakve će biti posljedice na njega nakon ovoga?, rekao je provjednik. 

10.29 Prosvjednici trče na ceste pokušavajući spriječiti automobil u kojemu je dijete da ode. Policija je formirala lanac kako bi spriječila ljude da stopiraju kolonu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

10.25 Prosvjednici ne dopuštaju automobilu u kojem je dječak da prođe.

10.19 Djelatnici Hitne pomoći ušli su u zgradu, vjerojatno kako bi pomogli dječaku. Policija je u međuvremenu zabranila snimanje prijateljici Nine Kuluz, koja je u stanu na Pujankama. 

10.10 Okupljeni prosvjednici blokirali su prilazne ceste prema zgradi u kojoj maleni Cesare živi s majkom Ninom Kuluz, a iz koje bi ga ovrhovoditelji trebali odvesti. 

PRATITE UŽIVO

 

Splićani se u utorak ujutro okupljaju na Pujankama, u blizini zgrade gdje stanuje devetogodišnji dječak Cesare Avenati s majkom Ninom Kuluz, a kojega bi danas službenici Općinskog suda trebali predati na skrb njegovom ocu Talijanu Alessandru Avenatiju.

- Tu smo uglavnom prijatelji obitelji, poznanici. Ovo je crni dan za hrvatsko pravosuđe, za grad Split i sve obitelji s malom djecom koje proživljavaju slične stvari. Sutkinja je ovo dozvolila, toliko smo tužni, nadam se da će ishod biti drugačiji. Krenula je obrada da se vidi je li dijete sposobno za ovo. Ovo je smak svijeta za sve - kazao je jedan od prosvjednika. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:48

Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još u ponedjeljak navečer, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10.600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći.

Dan uoči ovrhe: Dječak Cesare (9) pušten je na kućnu njegu
Dan uoči ovrhe: Dječak Cesare (9) pušten je na kućnu njegu

Noć prije, u nedjelju, Cesare je zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC Split gdje je bio zadržan sve do ponedjeljka popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu. Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje.

- U šoku sam, ispred zgrade je preko 20 policijskih kombija, kao da je ratno stanje. Ima više od 80 policajaca koji su tu zbog jednog dječaka od devet godina. Nismo spavali cijelu noć, ne znam što će biti oko 9 sati kad je najavljena ovrha i hoće li stvarno čupati dječaka iz majčinog zagrljaja - rekla je Vanja Kuluz, dječakova teta. Pozvala je Splićane da dođu na prosvjed najavljen za 9 sati, kad je i ovrha.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:46

Čini se kako je policija ovaj pokušaj ovrhe shvatila puno ozbiljnije nego prethodne. Naime, kako se vidi na terenu, došlo ih je puno više nego prije, a blokirana je cijela ulica. No, ono što se može primijetiti je da je odaziv građana puno manji. Na prethodne pokušaje ovrhe znalo se okupiti i nekoliko tisuća ljudi, dok je sada došlo možda 150 građana.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:20

Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, Vanja Kuluz je odgovorila kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati.

Podsjetila je da je dječak u petak završio 'na hitnoj' i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi.

Hoće li ga oduzeti majci? Uoči ovrhe Cesare završio u bolnici
Hoće li ga oduzeti majci? Uoči ovrhe Cesare završio u bolnici

Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor.

- Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno - ustvrdila je.

U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer Alessandru Avenatiju nije bio osiguran prevoditelj za talijanski jezik.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Nina Kuluz: Uopće ne mogu govoriti...

- Nemojte me, molim vas, ništa pitati, uopće ne mogu govoriti - rekla je jučer osjetno potresena Nina Kuluz za 24sata.

- Događa se ono na što psihijatar koji ga prati upućuje već pune dvije godine: nebrojeno mnogo puta je izjavio da će ovrha kod njega izazvati traumu ravnu gubitka života - kazala je u ponedjeljak novinarima Vanja Kuluz, sestra dječakove majke, pred splitskim Općinskim sudom.

Majka Nina Kuluz u Hrvatskoj je iscrpila sve pravne mogućnosti i odluka o oduzimanju djeteta je pravomoćna. Njen odvjetnik jučer nam se nije javljao na telefon.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 688
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a