Obavijesti

News

Komentari 209

Odgodili su 'ovrhu na djecom': Djeca plakala, pa im je pozlilo

Odgodili su 'ovrhu na djecom': Djeca plakala, pa im je pozlilo
1

Postupak je kraj procesa kroz koji je dvoje djece prolazilo sedam godina zbog teške brakorazvodne parnice njihovih roditelja. Majka se od oca razvela zbog zlostavljanja

VIDEO

Ne! Ja želim ostati s mamom! Želim biti s mamom svaki dan! Želim ići u školu ovdje. Meni je ovdje dobro! Ne želim ići u taj glupi dom! - čuli su se kroz zatvorena vrata stravični jecaji dječaka (11) u četvrtak u Brdovcu kraj Zaprešića. Dok su ga sudski ovršitelj, djelatnice centra za socijalnu skrb Zaprešić i petorica policajaca pokušali uvjeriti da će mu u domu za nezbrinutu djecu u Hrvatskom Leskovcu biti dobro, dječak (11) i djevojčica (13) neutješno su plakali.

- Ne može mi nigdje drugdje biti najbolje nego kod moje mame! Mama ja ne želim ići! Mama, ja te ne želim napustiti! Nemojte me tjerati! Mama! - jedva je od suza uspijevao izgovoriti jedanaestogodišnji dječak.

Nakon sati i pol stravičnih vriskova i ridanja, ovrha nad bratom i sestrom koja je započela u četvrtak u 13.30 sati je odgođena do daljnjega. Da se to dogodi dijete se trebalo srušiti u nesvijest.

- Rekao mi je da su mu rekli da će doći opet za par dana i samo se srušio usred rečenice - ispričala je obiteljska prijateljica.

Brata i sestru, ne mogavši više čekati vozilo Hitne, psihologica i odvjetnica udruge BaBe odvezle su liječniku.

- Pa to je sramota! Ovakve traume raditi djeci! Ona se odlično brine za svoju djecu! Omogućila im je sve, voli ih , a oni joj žele oduzeti djecu - zgroženo su promatrali situaciju susjedi.

Susjedi pričaju kako suprug već dulje vrijeme želi prodati kuću, a čim je dobio rješenje da će djeca ići u dom 2011. godine odmah je prestao plaćati alimentaciju.

- Ovo je strašno! Užasno mi je teško! Djeca su mi plakala i vrištala kad su rekli da moraju ići u dom. Grčevito su se držali za mene, nisu se dali odvojiti - opisivala je situaciju iza zatvorenih vrata potresena majka R. K.

Iako su prekinuli ovrhu, majci su kazali da se sljedeći tjedan mora javiti u Centar jer se ovrha mora obaviti.

- Ne znam ni koliko bi bili tamo, niti u koju školu bi išli. Dok sva djeca slave Uskrs sa svojim obiteljima, moju žele razdvojiti - kazala je neutješna majka. No, ona ni nakon devetogodišnje borbe za slobodu od zlostavljanja ne odustaje.

- Borila sam se i borit ću se i dalje! Tužba ide pred europski sud - odlučna je R.K.

Postupak službeno nosi naziv 'Postupak ovrhe radi predaje djece prema presudi Općinskog suda Zaprešić broj P-897/09', a zaključak je sudske kalvarije koja je trajala devet godina.

Majka se od supruga rastala zbog zlostavljanja, no nakon devet godina još uvijek nije bilo riješeno pitanje skrbništva. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova upozorila je da je Centar za socijalnu skrb Zaprešić jednako tretirao žrtvu i nasilnika čim je majka dovedena u neravnopravan položaj, a rezultat je da malodobna djeca više ne žive s njom. Unatoč svemu, Općinski sud je krajem 2011. godine donio odluku kojom su i ocu i majci oduzeli pravo da žive s djecom, a odluku je potvrdio i Županijski sud u Velikoj Gorici.

- Pokrenut je postupak pred Europskim sudom u Strassburgu. Bila je ovrha, ali su djeca odbila ići. Ovo me strašno potreslo- kazala je odvjetnica udruge BaBe Ljubica Matijević Vrsaljko.

Kazala je i da je slučaj prošao sve sudske instance, no formalno je pravno rješiv.

- Centar za socijalnu skrb može tražiti izmjenu svoje odluke. Želim da se ovo još jednom sve preispita i evaluira da se ovakve stvari više ne dogode - kazala je Matijević Vrsaljko.

Iz ureda pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić poručili su da se protive prisilnim ovrhama radi predaje djece na skrb jer to ostavlja dubok trag na dječjoj psihi, no više od toga ne mogu javno komentirati. Iako je u karijeri dosta toga vidjela, izrazito ju je potresla grubost ove ovrhe.

- Ovo su prekrasna djeca! Pametna djeca s hrpom medalja! Djeca kojoj su prijatelji na vrata došli ih moliti da se vrate da se igraju - kazala je suznim očima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"