Obavijesti

News

Komentari 1

Ozaljski geniji sami smišljaju i prave robote, konzole i čipove

Ozaljski geniji sami smišljaju i prave robote, konzole i čipove
3

Polaznici nastave robotike u udruzi Techno Oz, mahom osnovnoškolci i srednjoškolci, redovito osvajaju državne nagrade. Njavažnija im je ideja, a uče kroz igru

VIDEO

Za državno natjecanje sam ove godine složio igraću konzolu koja vas uči matematici ‘funMath’. Na njoj se nalazi tastatura i display, tipke sam izradio sam, ima ekran na koji se ispiše zadatak, a na sredini je velika tipka, kao enter, kojom unosimo rješenje, dok je baza od drveta, objašnjava nam Jurica Razumić.

Ovaj učenik 8. razreda Osnovne škole “Slava Raškaj” iz Ozlja sa svojom je konzolom nedavno osvojio 4. mjesto na državnom natjecanju iz informatike.

Najvažnija je ideja

- Tata mi je inače stolar i drvo mi se našlo pri ruci. Uređaj nas uči matematici - vježba, postavi zadatak i ako odgovorite točno zbraja bodove, a koje niste ponavlja da usvojite matematiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim ove konzole radio sam automobile na daljinsko upravljanje bluetoothom i druge zanimljive projekte - govori Jurica dok u radionici ozaljske udruge Tehno Oz s kolegom stvara nove tehnološke ideje na satu robotike, koji vodi njihov učitelj informatike Predrag Matko.

Ivan Živčić pohađa prvi razred srednje škole tehničara za mehatroniku, a robotiku polazi petu godinu. On je lani s kolegom Tomislavom Vranićem na državnom natjecanju osvojio prvo mjesto s microCNC-om. Ivan kaže da je za projekte najvažnije imati volju i dobru ideju. 

- Program smo sami pisali, a konstrukciju napravili pomoću nacrta s interneta. Sve radi kao i veliki CNC uređaj, samo na manjoj površini, pomoću lasera on izreže oblike koje mu zadamo - objašnjava Ivan dodajući da mu robotika puno znači jer je ovdje naučio programirati i sklapati uređaje koji rade.

Htio je da nauče 

Brojni zanimljivi projekti nastali su na radionicama robotike iz glava uglavnom osnovnoškolaca od četvrtog do osmog razreda te nekoliko srednjoškolaca i studenata. Petnaestak članova udruge ovdje sastavljaju jednostavne robote, spajaju elektroničke module, programiraju...

Sve je započelo entuzijazmom nastavnika informatike Matka koji je učenicima želio pokazati što sve danas mogu sami napraviti, a prvu opremu i uređaje prije pet godina nabavljao od svojeg novca, dok se danas, nakon osnivanja udruge, pokrivaju donacijama i projektima. 

Magnet, internet...

Ovih dana bave se s Lego Mindstorms setovima koje im je donirala Algebra, Arduino setovima koje su dobili u kampanji Nenada Bakića, imaju svoj internetski radio i najnovije što rade su Internet Things, te rade s littleBits plastičnim modulima, koji se povezuje magnetom, a njima se upravlja putem interneta na daljinu.

Uče kroz igru

Cilj udruge je promocija tehnologije i modernih tehnoloških dostignuća koje danas možemo vrlo lako pronaći, a za većinu učenika, ako ih ne uputimo u tehnologiju, jednostavno će ostati nezabilježena i proći će mimo njih, ističe Matko.

- Trenutačno radimo na Microbitu koji smo dobili u kampanji gospodina Bakića i izrađujemo mini igrice koje će učenici sami koristiti ili dati kolegama u razredu da probaju kako se igra. Ono što nas zanima je korištenje elektronike i programiranja za rješavanje nečega s čime se susrećemo svaki dan - dodao je Matko.

Udruga ima niz projekata, napravili su veliki digitalni sat koji pokazuje vrijeme, temperaturu, vlagu, sva moguća mjerenja...

- Bit je da ovako mlade generacije same mogu napraviti nešto realno i korisno. Ovdje učenici rade puno više od informatike u školama, gdje uče općenito o računalima i korištenju Office paketa, a ovdje rade puno više, savladavaju osnove elektrotehnike, osnove elektronike, upoznaju se sa svim komponentama koje su im potrebne za izradu nekih uređaja, a na kraju programiranja taj uređaj koji su sami sklopili na koristan način koriste - kaže Matko.

Učenici za programiranje koriste alate Microbit PXT, programski jezik C za programiranja Arduina, a na brojnim natjecanjima imaju zapažene rezultate. Tako je Jurica osvojio 3. mjesto iz automatike, a Tomislav i Ivan 1. mjesto iz informatike.
Matko djeci robotiku predaje volonterski te se zahvaljuje Gradu Ozlju koji im je ustupio prostor za rad, kao i Osnovnoj školi “Slava Raškaj” na podršci.

- Želim učenicima dati mogućnost da probaju i vide, da i oni mogu sami napraviti korisne stvari, da ne moraju sve kupiti. Danas je tehnologija dostupna i trebalo bi je svima omogućiti. Oni kroz igru uče, a već do sada su napravili niz već danas primjenjivih projekata. Osmislili su microCNC uređaj, niz igrica, poput igrice koja mjeri brzinu odziva na podražaje, što se može koristiti na nastavi tjelesne kulture - navodi neumorni učitelj.

Za Grad planiraju u središtu Ozlja postaviti info kutak-sat koji će prikazivati vrijednosti vlage, vrijeme, temperaturu zraka, rijeke Kupe, pripremili su kameru za središte, a učenik škole će napraviti uređaj kojim će se preko interneta moći upravljati kamerom. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.