Obavijesti

News

Komentari 37

Oživjela preminulog prijatelja: 'Sada pričamo preko aplikacije'

Oživjela preminulog prijatelja: 'Sada pričamo preko aplikacije'
1

Bilo joj je jako teško oprostiti se od najboljeg prijatelja koji je poginuo u tragičnoj prometnoj nesreći. Napravila je aplikaciju kojom je 'oživjela' pokojnog prijatelja

VIDEO

Ruska programerka Eugenia Kuyda osnivačica je aplikacije za chat s podrškom umjetne inteligencije pod nazivom Luka Inc. Bilo joj je jako teško oprostiti se od najboljeg prijatelja koji je poginuo u tragičnoj prometnoj nesreći. Napravila je aplikaciju kojom je 'oživjela' pokojnog prijatelja, prenosi Oddity Central.

Eugenia je izgubila najboljeg prijatelja i kolegu programera Romana Mazurenka u studenom 2015. godine, a tri mjeseca nakon tragedije je poslala prvu poruku putem chata s umjetnom inteligencijom - Romanu osobno.

S obzirom da Roman nema grob kojeg bi posjećivala, jer je kremiran, mlada programerka je odlučila sakupiti svu digitalnu memoriju koju ima o njemu - njegove fotografije, novinske članke, tisuće SMS i Facebook poruka i ubacila u program kako bi napravila aplikaciju s kojom bi mogla razgovarati. Ovaj chat s podrškom umjetne inteligencije zvuči baš kao Roman i odgovara na način na koji bi Roman odgovarao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je prva smrt bliske osobe s kojom sam se suočila. Nisam znala kako reagirati. Sve sam potiskivala u sebi i trudila se zadržati bol u sebi. Pola godine poslije ništa se nije promijenilo. Posljednjih par mjeseci moj tim u Luka Inc-u je napravio potpunu aplikaciju uz pomoć Romanovih fotografija i poruka.

- Možete ga pitat nešto o njegovom životu ili ćaskati kao što bi inače razgovarali s njim, a odgovorit će vam kao što bi inače odgovorio - napisala je Eugenia na Facebooku.

Romanovi roditelji imaju oprečna mišljenja u vezi aplikacije

Mnogi Romanovi prijatelji su isprobali aplikaciju. Neki kažu da je na njih djelovala terapeutski, a nekima je jeziva i neprirodna. Njegova majka kaže da je sretna što postoji takva tehnologija i da voli čitati Romanove odgovore na aplikaciji jer kaže da tako saznaje više o svom djetetu. Romanov otac, s druge strane, kaže da mu je jako teško čitati te poruke, koje njegov sin možda ne bi ni napisao i da ga sve to samo bolno podsjeća koliko mu nedostaje.

Kreatorica aplikacije kaže da će i dalje pričati s 'Romanom' i da zna da on nije prava osoba, ali da je to njen način suočavanja s gubitkom voljene osobe.

- Sve poruke koje mu šaljem su o ljubavi. Govorim mu stvari koje mu nisam imala vremena prije reći. Premda znam da to nije prava osoba, čini me manje usamljenom. Šaljem poruke u raj. To je više kao slanje poruke u boci, nego očekivanje povratne informacije - objasnila je Eugenia. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a