Obavijesti

News

Komentari 164

Pa dobro, koga pravite ludim? Od 339 dana, odradili tek 158

Pa dobro, koga pravite ludim? Od 339 dana, odradili  tek 158
1

Dobar dio saborskih zastupnik iznenađen je stankom od 11 dana, smatra ju bespotrebnom i tvrde da ne znaju zašto je ona određena. Na radno mjesto vraćaju se 28. veljače

VIDEO

Nakon jednomjesečne zimske stanke saborski zastupnici ove godine na plenarnim zasjedanjima odradili su 16 radnih dana i uzeli odmor.

Od konstituiranja aktualnog saziva Sabora, koji je potvrdio Vladu Andreja Plenkovića, prošla su 494 dana. U tom razdoblju radnici u Hrvatskoj odradili su 339 dana, a saborski zastupnici na plenarnim zasjedanjima proveli su njih 158. I dok premijer Andrej Plenković šuti o tome hoće li i tko biti sankcioniran
zbog savjetničkih ugovora u Agrokoru, ovaj tjedan određena je stanka u radu Sabora koja će, uključujući vikend, trajati 11 dana. Dobar dio zastupnika time je iznenađen, stanku smatra bespotrebnom i tvrde da ne znaju zašto je ona određena.

Saborski zastupnici otišli su na novi godišnji, a ne znaju zašto
Saborski zastupnici otišli su na novi godišnji, a ne znaju zašto

Stanka je bespotrebna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


- Predsjedništvo Sabora o dinamici rada odlučilo je početkom siječnja. Nitko tad na tu odluku nije imao nikakvih primjedbi i ona je prihvaćena. Sad govoriti da su iznenađeni stankom je neozbiljno - izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Predsjedništvo Sabora čine on te potpredsjednici iz reda HDZ-a Milijan Brkić i Željko Reiner, zastupnik talijanske manjine Furio Radin, Božo Petrov (Most) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Po potrebi, Predsjedništvo se proširuje predsjednicima klubova. Zastupnici koji su bili na navedenoj sjednici u siječnju kažu: “Istina, dostavljena nam je odluka o dinamici rada, no predsjednik Sabora je rekao da radimo do Uskrsa i nitko nije išao provjeravati datume”.

I među zastupnicima iz vladajuće kvote ima nezadovoljnih stankom u radu. 


Branko Hrg ljut zbog stanke

- Jako sam ljut zbog ove stanke i ne podupirem ih. Na prvom proširenom Predsjedništvu Sabora pozvat ću da se ovakve gluposti više ne događaju i da zastupnici dolaze na posao od 8 do 16 sati - poručuje Branko Hrg, predsjednik Kluba HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a.     

I u europskim parlamentima praksa je da postoje stanke u radu kako bi se zastupnicima omogućio rad u izbornim bazama, no ne trebamo mi raditi gluposti između toga. Hvata me nervoza zbog stanke koja je će uslijediti zbog Uskrsa.

Ustvrdio je to Hrg i poručio da će se založiti za drastičnu promjenu načina rada Sabora, i to na način da se pojača rad kroz odbore.

- Nitko na sjednici Predsjedništva nije izvijestio o ovoj stanci. Ne znam je li predsjednik Sabora pauzu želio sakriti ili ne, ali rekao nam je da radimo do Uskrsa. Nisam provjeravao datume, ali očito ćemo ubuduće i to morati raditi - poručio je Petrov (Most).

Za stanku nije znao dok ga na nju nisu upozorili novinari.


- To me iznenadilo. Budemo li se ravnali po tome želi li premijer Plenković raditi ili ne, možemo se slobodno pokupiti iz parlamenta - rekao je Petrov.

'Vlada ne šalje zakone'

Osvrnuo se i na premijerovu šutnju o Agrokoru.

- Neshvatljivo je da premijer 15 dana šuti te ne donosi odluke o radu potpredsjednice Vlade Martine Dalić i povjerenika Ante Ramljaka. U ovom slučaju odgovornost je na Plenkoviću. On je za mene kukavica jer ne donosi odluke te se skriva iza leđa ministara i onih kojima je dao povjerenje. Što čeka? Da oluja prođe. Očito računa na kratko pamćenje građana i da će se sve zaboraviti - poručuje Mostov potpredsjednik Sabora.

Siniša Hajdaš Dončić također potvrđuje da o ovoj stanci nije bilo govora na Predsjedništvu niti zna zašto je ona određena.


- Pitao sam tajnika sjednice Sabora Ivana Bukaricu zašto je stanka i on mi je odgovorio da ne zna. Smatram da nema razloga za stankama izvan onih određenih Ustavom - rekao je SDP-ov potpredsjednik Sabora. 


Odluke o dinamici rada Sabora ubuduće će provjeravati i Anka Mrak Taritaš, predsjednica Kluba GLAS-a i HSU-a. I ona tvrdi da je na Predsjedništvu Sabora bilo riječi samo o stanci za Uskrs.

Iduće glasanje test za većinu


- Prošlog četvrtka sam saznala da Sabor neće raditi, ali zašto ne znam. Smatram da je ova stanka potpuno bespotrebna. Na idućem Predsjedništvu morat ćemo biti na maksimalnom oprezu i voditi računa o svakoj stvari. Razlog za stanku očito je što od Vlade ne dolazi dovoljno zakonskih prijedloga, a o oporbenima se, evidentno je, ne želi raspravljati - navela je Mrak Taritaš.


Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) također je iznenađen stankom i napominje kako se na takav način ranije nije radilo.

- Vrijeme stanke vladajući očito žele iskoristiti kako bi zbili redove, jel’ očito imaju problema s većinom. Ova Vlada je brod koji ima puno rupa i koji je suočen s mnoštvom torpeda koja jure prema njemu - slikovit je Sinčić.

Stava je da je po pitanju savjetničkih ugovora u Agrokoru odgovornost isključivo na premijeru. Vladajuća većina do sada se u Saboru dokazivala sa 78 ruku, a nakon tajnoga glasovanja o predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i činjenice da kandidatkinja vladajućih nije prošla za jedan glas, Sinčić pita “postoji li većina”.

- Na ponovljenom glasovanju vidjet ćemo je li neslaganje u koaliciji pitanje ideologije. Ako jest, rezultat će se ponoviti, a ako je stvar trgovine, predsjednica će biti izabrana - rekao je Sinčić.

Zastupnici se na radno mjesto vraćaju idućeg tjedna, 28. veljače.     

Mogli biste još i ovo slaviti kad nas već radite ludima     

Kalendar je prepun dana koje bi naši zastupnici mogli iskoristiti da se odmore od napornog nerada.

Svi redom su priznati i proglašeni od međunarodnih organizacija pa nas ne bi čudilo da za Svjetski dan pčela čujemo obrazloženje nekog od zastupnika:

“Zar vi mislite da su pčele nevažne? Bez njih ne bi funkcionirao svijet i red je da ne budemo u Saboru, nego da obilježimo taj dan”.

Može se činiti čudno, ali ništa manje čudno nije ni da prestanu raditi bez obrazloženja.

Kad nas već rade ludima, zaista bi mogli nedolaženjem u Sabor obilježavati Dan sreće. Prilika je već za nešto više od mjesec dana. Dan materinjeg jezika će sutra ionako radnici provesti na poslu, a oni su slobodni.

Svjetski dan poezije i Svjetski dan šuma padaju na isti datum, pa koji je bolji način nego čitati pjesme u prirodi. Već u travnju mogu pojačati aktivnost i proslaviti Dan plesa i Dan jazza, a sve to spojiti s Danom punog mjeseca. Te aktivnosti zahtijevaju i možda poneku neprospavanu noć, a nije dobro da kunjaju u sabornici. Pa zašto onda odmah ne doći na posao. Iako je lipanj mjesec s nizom državnih praznika, zastupnici bi mogli dodati još jedan - Dan održive gastronomije. I za njega raditi na širenju tolerancije u stranim restoranima. Ionako će na Dan joge koji dan poslije imati priliku raditi na svojem zdravlju. Taman prije ljetne stanke od tri mjeseca mogli bi se zasladiti i neradnim Danom čokolade, koji će spojiti s Međunarodnim danom piva mjesec dana kasnije. Dan javne uprave bi za njih bilo nepošteno da slave. Tad UN nagrađuje one koji zaista i rade za boljitak građana.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 164
VIDEO

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji