Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pa zar opet? Umjesto da raste, Hrvatska je pala za 18 mjesta

None Foto: 24sata/24sata

Vlada je početkom 2017. obećala rasteretiti poduzetnike za 1,5 milijardi kuna od ukupnog opterećenja teškog 5 milijardi. No, već na proljeće ove godine to isto opterećenje je iznosilo 5,1 milijardu kuna

U sljedećih godinu i pol podići ćemo Hrvatsku za 10 mjesta na listi Doing Business. Imamo niz mjera za olakšanje poslovanja.

Najavila je to tek imenovana ministrica gospodarstva Martina Dalić prije dvije godine. Hrvatska je za 2016. godine bila 40. od 190. zemalja svijeta po ljestvici Doing Business koji izrađuje svake godine Svjetska banka, a kojom se mjeri lakoća poslovanja.

Podaci koji su sada objavljeni, pokazuju da smo na toj ljestvici za sljedeću godinu pali na 58. mjesto, što je jasan znak da nas ostali prestižu. U dvije godine od obećanja Dalić, Hrvatska je klizila na ljestvici, završila na 43. mjestu za 2017. godinu, a na 51. mjestu za ovu godinu. Sada je pad nastavljen.

Novi ministar gospodarstva, Darko Horvat, pokušao je u svom priopćenju naznačiti da smo mi zabilježili porast od 0,34 u ukupnoj ocjeni.

- Ne možemo biti zadovoljni, ali optimizam pronalazimo u svim pozitivnim brojkama u izvješću - istaknu je Horvat.

I najavio je da Vlada radi na Akcijskom planu za sljedeću godinu koji će donijeti radikalne promjene u olakšanju poslovanja i rasterećenju gospodarstva. I to je već viđeno.

Dalić je za 2017. godinu donijela Akcijski plan koji je trebao rasteretiti gospodarstvenike za 1,5 milijardi kuna. Administrativno opterećenje je, tada, stoji u dokumentu, bilo pet milijardi kuna. Dakle u godinu dana je trebalo pasti na 3,5 milijardi kuna.

Vlada u ožujku ove godine donosi novi Akcijski plan, ali u njemu službeno stoji da da je administrativno opterećenje 5,1 milijardi kuna! Dakle, ne da je palo, nego se povećalo. Dalić tada najavljuje da će srezati čak 626 milijuna kuna nameta, no dva mjeseca kasnije odlazi. Sad Horvat najavljuje opet akcijski plan jer smo još potonuli.

Hrvatski poslodavci su jasno poručili: promjene su prespore i drugi nas zato prestižu. 

Komentari (302)
  • ma ko vas hebe...uopće me nije briga,možete pasti i na 190mjesto...brojim dane do odlaska iz hr...vodim i cjelu obitelj sa sobom...ne želim da mi djeca odrastaju u ovom lopovluku,lažima i nepravdi,najgore mi kad znam da lažu i uporno nas uvjeravaju u laži,ako sam ja bio ovca e moja djeca neće!! bolje da su sluge strancu i biti cjenjen,nego sluga ovca i da rade budalu s njih za minimalac...e neće...dosta je!

    1. 11. 2018,   15:21
  • Hrvatska nam je kao majka! Rodis se tek kad izades iz nje!

    1. 11. 2018,   15:35
  • U šoku sam!!! Kako je to moguce?! Sigurno je to opet prljava provokacija jugonostalgicara,nevjernika i protivnika rvatske

    1. 11. 2018,   15:24