Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pacijenti: 'Rade nam sve klime, ali mi se svejedno kuhamo...'

None Foto: PIxsell

Liječnici i pacijenti naših bolnica svjedoče kako na paklenim vrućinama klime slabo pomažu, a kad pojedinci uz to otvore prozore, postaje nesnosno

Hitna u vrijeme najtoplijih dana uvijek ima pojačano posla jer se neki građani ne drže savjeta pa se najedu graha sa špekom i izađu iz kuće na sunce. U KBC-u Zagreb imamo centralni rashladni sustav, no ljudi otvaraju prozore i onda hlađenje nema smisla.

Rekao nam je to Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb. Dodaje kako unatoč velikim oscilacijama u temperaturama zraka tijekom ovoga ljeta, po pitanju pacijenata “još su dobro i prošli”. Nisu imali posebnih intervencija. U ponedjeljak smo i obišli hitne prijeme nekih od zagrebačkih bolnica. Pacijenti na različitim lokacijama slično su doživljavali visoke temperature u bolnicama.

CRVENI ALARM ZA DIO ZEMLJE Pripremite se, bit će pakleno! Ponegdje i čak 40 stupnjeva

- Ne znaš gdje je gore, vani ili unutra. Vidim da je uključena klima, ali se baš ne osjeti - požalila nam se gospođa u podrumu Traumatološke bolnice čekajući prematanje. Neki su si stojeći u podužem redu pokušali pomoći mašući fasciklima, dubokim hvatanjima zraka, no u bolovima nam kažu: “Lako za vrućinu, samo da dođem na red”. U Petrovoj bolnici trudnice se kuhaju u staroj zgradi.

- Iskreno ne mogu razaznati je li meni toliko vruće zbog trudnoće ili je svima - kaže nam nasmijano trudnica koja svaki dan iščekuje prinovu.

I u ostatku zemlje bolnička osoblja muku muče pod visokim temperaturama. U OB-u Pula nam kažu kako nisu sve prostorije bolnice klimatizirane jer imaju nekoliko starih zgrada u kojima nije bilo moguće uvesti klime.

- U postojećim objektima klimatizacija je postavljena u prostorima visokog radnog intenziteta (operacijske sale i jedinica intenzivne njege, veći dio poliklinike), dok su bolesničke sobe i nemedicinski prostori samo sporadično klimatizirani - pojašnjavaju iz pulske bolnice, u kojoj ljeti imaju do 27 posto više pacijenata. Napomenuli su kako je gradnja njihove nove bolnice u završnoj fazi, a ona će biti potpuno klimatizirana.

- Kad klime nema ili ne pomaže, uskaču medicinske sestre koje noću prozračuju prostorije i brinu da su preko dana spuštene rolete. Naše stare bolnice nisu potpuno klimatizirane te naravno da to stvara dodatni probleme pacijentima i osoblju - kaže nam Ankica Prašnjak, šefica sestrinskog sindikata. Liječnica Branislava Čilić upozorava građane da uzimaju dovoljno tekućine, slane hrane jer se znojenjem gubi sol, izbjegavaju izlazak do 18 sati i da se štite kremama s visokim faktorima.

- Izbjegavajte tešku hranu i mirujte - kaže dr. Čilić.

Tema: Hrvatska

Komentari (70)
  • U nasoj ambulanti kod doktora hladi, u cekaoni klima ugasena. Tako je i zimi sa grijanjem

    12. 8. 2019,   17:18
  • Zato klima besprijekorno radi u Institutu za staroslavenski i dr.anje, Uredu za koordinaciju provedbe ucinaka propisa, saboristu, vladinom kabinetu te svim ostalim potrebitim institucijama...

    12. 8. 2019,   18:00
  • Gluposti, kako u hotelima rade klime normalno. Nek priznaju da su škrti i da štede struju a ne da pacijenti otvaraju prozore

    12. 8. 2019,   17:37