Obavijesti

News

Komentari 293

Pacijenti u ilegali: Liječimo se kanabisom jer nam on pomaže

Pacijenti u ilegali: Liječimo se kanabisom jer nam on pomaže
3

Oboljeli od multiple skleroze kažu da im smanjuje grčeve, a onkološki pacijenti tvrde da im ublažava nuspojave kemoterapije. Pacijenti ga nabavljaju na crno...

VIDEO

Isprobali su na meni razne lijekove, čak i kemoterapiju. Bila sam jako loše. Prije četiri godine prestala sam uzimati lijekove i odabrala put prirode. Otad bolest miruje, uvjerena je mlada majka koja devet godina boluje od multiple skleroze (MS).

Riječ je o kroničnoj progresivnoj autoimunoj bolesti koja nepovratno oštećuje središnji živčani sustav. Za potrebe teksta nazvali smo je Anđelina (podaci poznati redakciji). Anđelina je pokretna, no šepa na lijevu nogu. U kući se kreće samostalno, a inače koristi štake. Ulje konoplje koristi oko mjesec dana, no puši već godinama.

- Uzimam navečer količinu oko pola nokta. Utrljam ga u desni. Imam dijete pa ne želim cijeli dan biti ‘high’. Nakon ulja spavam kao beba - objasnila nam je.

Toliko sam pod utjecajem thc-a da grčeve gotovo uopće ne osjećam; mladić koji boluje od multiple skleroze

Marihuanu puši uglavnom kad je sama. Koliko, prvenstveno ovisi o kućnom budžetu. Inače, ulje konoplje, koje se dobiva od cvjetova zabranjene biljke, na crnom tržištu stoji i do 15.000 kuna za 60 ml, a to je doza za oko šest mjeseci. Budući da je ilegalno, pacijenti često ne znaju što dobivaju za taj novac, nego moraju vjerovati da je riječ o kvalitetnom ulju.

Tvrdi kako su neuspješno liječili raznim lijekovima, a nakon jedne terapije dobila je sepsu i gotovo umrla. Unatoč liječenju znala je imati po 6-7 pogoršanja bolesti godišnje. Danas se, kaže, osjeća bolje nego ikad, a uspjela je završiti i fakultet.

Sličnu priču ima 29-godišnjak (podaci poznati redakciji) koji živi na širem zagrebačkom području. Za razliku od Anđeline, multipla skleroza je kod njega uznapredovala te se ne može samostalno kretati. Ima poteškoća s govorom, no želi razgovarati o zabranjenom “lijeku” koji mu pomaže.

- MS mi je dijagnosticirana u siječnju 2005. Prije toga imao sam Hodgkinov limfom, vrstu raka limfocitnog sustava. Prošao sam šest ciklusa kemoterapije i uspjeli su mi smanjiti veličinu tumora - objasnio je.

Prije bolesti znao je “rekreativno” zapaliti joint, a poslije je shvatio da mu kanabis koristi.

- U početku sam samo pušio. Osjetio sam da me smiruje, opušta i uspavljuje. Toliko sam pod utjecajem THC-a da grčeve gotovo i ne osjetim, skroz su blagi - govorio je, a lice mu se razvuklo u širok osmijeh.

Osim što je puši, konopljom se i inhalira. Ulje konoplje otkrio je prije godinu dana. Dnevno koristi od tri do četiri kapljice ulja veličine zrna riže. Njegovi roditelji znaju što koristi, no ne prigovaraju mu.

Nema učinka protiv tumora, no može pomoći protiv mučnina i bolova; dr. sc. Damir Vrbanec, Zavod za internističku onkologiju

Prof. dr. sc. Vesna Brinar, specijalistica neurologije iz Poliklinike Cortex, kaže kako je znanstveno dokazano da kanabinoid iz kanabisa može djelovati na spastičnost i smanjiti bolove kod pacijenata s teškim oblikom multiple skleroze. No, napominje da odbijanje lijekova koji utječu na sam tijek bolesti može imati kobne posljedice.

- Postoji lijek, pripravak iz kanabisa, koji se uzima udisajem. Kod nas nije registriran. Sadrži THC, no nema opojnih svojstava ni nuspojava. Pomaže kod dijela pacijenata s teškom kliničkom slikom. On nema djelovanja na samu bolest. Odbijanje lijekova koji utječu na progresiju bolesti može imati ozbiljne negativne posljedice za pacijenta - upozorava dr. Vesna Brinar.

Osim u liječenju neuroloških oboljenja, medicinski kanabis koristi se i u onkologiji.

- Mojoj je majci prije osam godina dijagnosticiran rak jajnika. Prošla je nekoliko operacija i više od 30 tura kemoterapije, no rak se svaki put vratio - rekla nam je žena čija se 68-godišnja majka bori s opakom bolešću.

Prije mjesec dana odlučila je pokušati s uljem konoplje.

- Primijetila sam da bolje jede, ima bolji apetit te se laganije kreće. Općenito se osjeća dobro i bolje spava. Nije se žalila na nikakve nuspojave - rekla je.

Prof. dr. sc. Damir Vrbanec, pročelnik Zavoda za internističku onkologiju KBC-a Zagreb, upozorava da treba biti vrlo oprezan kod korištenja takve vrste terapije.

- Poznato je da neki spojevi te biljke mogu poboljšati određene simptome, i to samo u smislu suportivne terapije koja ne djeluje na samu malignu bolest, nego služi za olakšavanje simptoma poput boli, mučnine i slično. Nema antitumorskog učinka, odnosno nije dokazano da utječe na rast tumora. Ali može imati i nuspojava - pojasnio je dr. Vrbanec.

Pacijenti s kojima smo razgovarali su članovi udruge Zeleni svijet. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina