Obavijesti

News

Komentari 8

'Pad cijena dionica ima veze s pojavom vlasnika u medijima'

'Pad cijena dionica ima veze s pojavom vlasnika u medijima'
1

Iz Leda i Jamnice u četvrtak su Zagrebačkoj burzi odgovorili da nemaju saznanja o bitnim činjenicama koje bi utjecale na značajan pad cijena njihovih dionica dan ranije

VIDEO

 Iz Leda i Jamnice u četvrtak su Zagrebačkoj burzi odgovorili da nemaju saznanja o bitnim činjenicama koje bi utjecale na značajan pad cijena njihovih dionica dan ranije te da je do toga "vjerojatno došlo uslijed učestale medijske eksponiranosti većinskog dioničara Izdavatelja". 

Dionice Agrokorovih kompanija već su neko vrijeme pod prodajnim pritiskom te povlače cijelo dioničko tržište naniže.

Samo u srijedu cijena dionice Leda potonula je 11,59 posto, na 6.100 kuna, a Jamnice 15,25 posto, na 100.000 kuna.  Dionica Belja, pak, pojeftinila je 6,17 posto, na 19 kuna, Vupika za 1,82 posto, na 37,31 kunu, dok je dionica Zvijezde poskupjela blagih 0,06 posto, na 3.099 kuna.

Zagrebačka je burza na tako značajan pad cijena dionica, koji je uzrokovao i pokretanje dražbe uravnoteženja (volatility auction), reagirala upitom o eventualnom postojanju cjenovno osjetljivih informacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U odgovoru obiju tvrtki stoji kako nemaju "saznanja o materijalnim činjenicama koje bi u navedenom razdoblju mogle utjecati na cijenu dionica" te da potvrđuju da uredno ispunjavaju obveze propisane za Službeno tržište Zagrebačke burze.

 "Navedeni pad cijene dionice vjerojatno je posljedica negativne medijske pojavnosti većinskog dioničara Izdavatelja tijekom navedenog razdoblja", stoji u odgovoru Leda i Jamnice.

 Iz Jamnice tome dodaju i da ne mogu "komentirati napise koji se objavljuju u medijima vezano za većinskog dioničara", a u odgovoru Leda stoji da će ta tvrtka "i ubuduće održavati kvalitetan visoki nivo transparentnosti prema investicijskoj javnosti".

U odnosu na početak godine cijene dionica Agrokorovih dionica u znatnom su minusu - dionica Leda za 43 posto, Zvijezde za 36,5 posto, Jamnice za 29 posto, Vupika za 21,5 posto te Belja za 18 posto.

Inače, agencija Moody's smanjila je u srijedu kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni jer kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

Agrokor je ranije u srijedu najavio kako će uskoro izići s objavom vezanom za trenutno stanje i buduće korake kompanije.

 "Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentirali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora", kaže se u Agrokorovoj izjavi upućenoj medijima.

 Izjava je uslijedila nakon što su mediji prenijeli vijest po kojoj hrvatska Vlada i skupina Agrokorovih kreditora namjeravaju potpisati sporazum o mirovanju obveza, što je najavio prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev.

 "Razdoblje mirovanja (standstill) bit će u početku relativno kratko... trajat će tjedan ili mjesec dana, ne godinu... Moguće su promjene u dioničarskoj strukturi (nakon restrukturiranja duga)", kazao je Solovjev, dodajući da je VTB u Agrokoru izložen s oko 300 milijuna eura.

Napominje da je oformljena skupina kreditora kojom predsjeda ruska banka Sberbank, najveći Agrokorov kreditor. Kreditori očekuju da će izraditi plan restrukturiranja a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorova poslovanja radi smanjenja duga.

Solovjev je također rekao da bi skupina kreditora mogla Agrokoru osigurati kratkoročnu likvidnost. "Lokalna razvojna banka mogla bi također dati jamstva dobavljačima da nastave s isporukom robe. Moguća je kombinacija kratkoročnog financiranja... i podrške vlade", pojašnjava.

 Solovjev je ruskim medijima rekao da je Agrokor dio standstill sporazuma po kojemu je, na primjer, dužan dopustiti predstavnicima banaka ili odbora kreditora pristup upravljanju ili zamjeni financijskih direktora i revizora. Cijeli je niz zahtjeva koje je Agrokor dužan ispuniti, uključujuću odlazak trenutnog menadžmenta koji ga je doveo u sadašnju situaciju, rekao je Solovjev, dodajući da bi sporazum mogao u početku biti biti sklopljen za kraći rok, do tjedan dana.

 Po njegovim riječima, problemi u kompaniji nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment i to u dužem vremenskom razdoblju. Solovjev je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!