Obavijesti

News

Komentari 16

Pad HDZ-ove tvornice uhljeba - svi u Aluminiju dobili otkaze

Pad HDZ-ove tvornice uhljeba - svi u Aluminiju dobili otkaze

Aluminij je 20 godina bio od strateške važnosti i svojevrsni sinonim za ekonomsku moć Hrvata u BiH u kojem Hrvatska ima 12 posto vlasništva

VIDEO

Svi radnici mostarskog Aluminija dobili su otkaze, a do sredine siječnja svima će biti isplaćene otpremnine. U tvrtki će ostati 15-ak radnika zaduženih za osiguranje imovine, a tijekom siječnja održat će se i skupština dioničara, koji će odlučiti o novoj ponudi Abraham grupe, izraelsko-kineskog konzorcija koji je već slao ponudu za najam tvornice.

Iznos otpremnina će se još utvrditi, kao i u rujnu kada su otpremnine isplaćivane za petstotinjak radnika kojima su tada uručeni otkazi. Tada su radnicima isplaćivane otpremnine u prosjeku 8.500 KM, odnosno oko 32 tisuće kuna.

Za nove otpremnine se najavljuje da će biti nešto veće, jer radnici koji sad dobivaju otkaze su imali nešto bolje plaćene poslove, piše Klix.ba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Aluminiju najvjerojatnije slijedi stečaj, a o njegovoj sudbini se puno govorilo i za vrijeme predsjedničke kampanje, tijekom koje su o njegovoj sudbini govorili Kolinda Grabar Kitarović i Miroslav Škoro.

Dobit će otkaz: 500 radnika u Aluminiju je tehnološki višak
Dobit će otkaz: 500 radnika u Aluminiju je  tehnološki višak

- Eskalacija problema u slučaju Aluminija rezultat je dugogodišnjeg zanemarivanja evidentnih problema u poslovanju ove strateški važne tvrtke - bile su riječi Kolinde Grabar Kitarović, dok je Škoro čak išao tako daleko i rekao da je gašenje mostarskog Aluminija još jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima hrvatskog naroda.

Inače, Republika Hrvatska je vlasnik 12 posto dionica Aluminija, koja je više od 20 godina od strateške važnosti i svojevrsni sinonim za ekonomsku moć Hrvata u BiH, koji su, u ratnoj i poslijeratnoj razdiobi nesretne i parcelizirane države, zadržali kontrolu nad Aluminijem. Kao takav, Aluminij se godinama smatrao kao mjesto za uhljebljivanje HDZ-ovaca i ostalih 'zaslužnih' Hrvata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina