Obavijesti

News

Komentari 1

Pad sustava: Brokeri i SDA pod opsadom HT dioničara

Pad sustava: Brokeri i SDA pod opsadom HT dioničara
7

Svi komunikacijski sustavi izloženi su najezdi investitora i prijetnji kolapsa. Od 250 pokušaja kontakta sa SDA, nije nam uspio ni jedan

VIDEO

Premda registriranje dionica u SDA osobnim dolaskom nije bilo moguće, stotine ogorčenih ili neupućenih građana došli su pred Središnju depozitarnu agenciju. Ali nisu mogli riješiti svoj problem.
Zagušenje sustava prouzročili su, osim normalnih kupaca dionica, već ozloglašeni torbari, ali i građani koji su kupili po jednu jedinu dionicu. Onih koji su platili nedovoljan iznos bilo je više od 2000 pa su njihove ponude odbacili.
Računalni sustav Središnje depozitarne agencije u četvrtak je svako malo padao slaman najmasovnijom najezdom malih dioničara koju je Hrvatska ikad vidjela. Već ujutro građani koji su pokušavali registrirati svoje dionice dobivali su obavijest o tome da “sustav trenutačno nije dostupan” te da  “pokušaju kasnije”.
Iz redakcije 24sata, radi testa, nazvali smo SDA s jednoga jedinog broja čak 185 puta u roku od samo 15 minuta. Rezultat? Nijedanput nismo dobili telefonski automat. Od podneva do 14 sati nazvali smo više od stotinu puta. Rezultat - opet ništa.
Registracija dionica putem interneta u mnogim je brokerskim kućama također dovodila do rušenja sustava. Softverski sustav u SDA tri je puta kolabirao. A SDA i brokerske kuće čine tek dvije karike u lancu prodaje dionica. Ona treća, najvažnija - burza - u petak će biti stavljena pred neviđeno iskušenje. Trgovina dionicama THT-a posve je prebačena u Varaždin, gdje je postavljen računalni sustav koji je u Ljubljani testiran na 8000 transakcija na dan. Prema svemu sudeći, u Hrvatskoj će u petak biti nekoliko desetaka tisuća prodavača dionica pa je rušenje sustava gotovo sigurno.
Erste banka i Hrvatska poštanska banka objavili su kako svaki građanin može izračunati koliko ima dionica i koliko će mu se novca vratiti. Upisan i uplaćen iznos manji ili jednak 38.000 kuna množi se s faktorom 0,444637083, a rezultat množenja, odnosno 16.896,21 podijeli se s cijenom dionica od 265 kuna te se dobije broj 63,759. Zaokruživanjem tog broja na niži cijeli broj, odnosno 63, dobije se broj dionica koji će investitor na kraju dobiti. Razlika novca bit će vraćena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

PRATITE UŽIVO Rafalei prelijeću preko zagrebačkog aerodroma!
PRATITE NA 24SATA

PRATITE UŽIVO Rafalei prelijeću preko zagrebačkog aerodroma!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu