Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kriv je: Horvatinčić dobio četiri godine i deset mjeseci zatvora!

None Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL 6

Zabranjeno mu je i upravljanje motornim vozilom, a mora uplatiti i 190.000 kuna troškova. Horvatinčić se nije pojavio na izricanju presude. Došli su njegovi odvjetnici

Tomislav Horvatinčić nepravomoćno je proglašen krivim zbog pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel. Sud u Šibeniku navodi kako nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Šibenik: Tomislav Horvatinčić osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora! Pogledajte prve reakcije Više na http://bit.ly/2O0uwIz

Posted by 24sata on Wednesday, March 13, 2019

Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora. U kaznu mu se uračunava i pritvor. Zabranjeno mu je upravljanje motornim vozilom, a mora uplatiti i 190.000 kuna troškova.

Horvatinčić se nije pojavio na izricanju presude. Došli su njegovi odvjetnici. 

Treća presuda za pomorsku nesreću u kojoj su poginuli Talijani: hoće li Tomislava Horvatinčića osuditi ili osloboditi?

Posted by 24sata Politiko on Wednesday, March 13, 2019

'Nije spominjao sinkopu'

Sudac Ivan Jurišić naveo je kako je Horvatinčić počinio kazneno djelo na način na koji je ono opisano o optužnici.

- Kratkotrajno gubljenje svijesti - sinkopa može se u svakom trenutku dogoditi svakome stoga je vijeće razmatralo ostale dokaze, a iz razgovora neposredno nakon nesreće Horvatinčić nije spominjao gubitak svijesti nego da su mu otkazale komande. Ni na kasnijem zdravstvenom pregledu nije spominjao sinkopu. Vijeće stoga nije prihvatilo da je prije sudara izgubio svijest. Mogao je shvatiti čin i ostvariti svoju volju. Bila je i dobra vidljivost, stoji u obrazloženju današnje presude. 

U presudi se dalje navodi kako je Horvatinčić nepropisnom vožnjom stvorio rizičnu situaciju i postupao s neizravnom namjerom. Punom brzinom je, pod upravljanjem autopilota, naletio na jedrilicu. Pristao je, kaže sud, tako ugroziti druge sudionike pomorskog prometa. Olakšavajuće okolnosti su mu dob i zdravstveno stanje, a otežavajuća ranije prekršajno kažnjavanje zbog prekršaja u prometu. 

Kako je i u ovom slučaju riječ o nepravomoćnoj presudi na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe, do njezine pravomoćnosti proći će još neko vrijeme. 

Odvjetnik Miljević: Uložit ćemo žalbu

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević rekao je kako u današnjoj presudi ništa novo nismo čuli:

- Jedino novo što smo danas čuli je obrazloženje iz optužnice i odluka o kazni. 

Šibenik: Izjave odvjetnika nakon presude kojom je Horvatinčić proglašen krivim | Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na pitanje gdje je Tomislav Horvatinčić i je li u Hrvatskoj odgovorio je:

- Njega ćete nazvati i pitati. On nije dužan dolaziti. Mogli ste primijetiti u kakvom je zdravstvenom stanju bio u posljednje vrijeme. Meni je čak u petak rekao da će doći na sud. Dolazio je na svaku raspravu dosad i tu vidite kakav je njegov odnos prema sudu, kaže Miljević dodajući kako se u mnogobrojnim vještačenjima ne uvažava ništa što ide u prilog obrani optuženika.

- Naši sljedeći korak je pisanje žalbe. Kad dobijemo pisanu presudu, u zakonskom roku ćemo napisati žalbu. 

'Horvatinčić je u Hrvatskoj'

Ni odvjetnik Branko Baica nije zadovoljan presudom:

- Nismo zadovoljni, idemo sa žalbom. Nisam se čuo s Horvatinčićem, samo sam mu poslao obavijest. Slučaju je dano više pažnje nego što objektivno zaslužuje. Takvih slučajeva je već bilo, ali niti jedan nije imao ovakvu medijsku pažnju. Očito je Horvatinčić važniji od sudbine brodograđevne industrije, kaže Baica.

Na pitanje je li Horvatinčić u Hrvatskoj, Baica odgovara:

- Je, ja barem mislim. Na liječenju je. 

Šibenik: Izjave odvjetnika nakon presude kojom je Horvatinčić proglašen krivim | Autor: Dino Stanin/PIXSELL Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Gliserom prešao preko jedrilice

Horvatinčiću su sudili jer je gliserom naletio i prešao preko jedrilice pa su talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel bačeni u more. Od zadobivenih ozljeda supružnici su preminuli.

SINKOPA DUGA 2766 DANA Tomi Horvatinčiću treći put će presuditi. Ali nepravomoćno...

Dan uoči presude medijima su se emotivnim pismom na engleskom jeziku obratili sin i kći poginulog para, Federico i Gaia Salpietro: 'Nadamo se da ćemo od sutra krenuti u svjetliju budućnost, a Hrvatska postati sigurnija'. Treće suđenje Horvatinčiću počelo je lani u listopadu.

UOČI PRESUDE HORVATINČIĆU: Sin i kći poginulih: 'Mi tražimo da istina izađe na vidjelo...'

Godinu dana ranije sutkinja Maja Šupe nepravomoćno ga je oslobodila odgovornosti, no Županijski sud u Zadru u svibnju 2018. poništio je oslobađajuću presudu uz obrazloženje da su razlozi za oslobađajuću presudu u znatnoj mjeri proturječni, posebice u dijelu u kojem je sutkinja prihvatila sinkopu kao razlog zbog kojeg je Horvatinčića oslobodila krivnje.

Komentari (312)
  • sasvim slucajno nije dobio 5 godina, pa da ide odmah u zatvor

    13. 3. 2019,   13:08
  • sutkinja Maja supe za iskaz da nije kriv sigurno je dobila pozamasnu svotu koju cuva u stranoj banci??????????

    13. 3. 2019,   12:57
  • Danas cemo se jos jednom uvjeriti da je novac iznad zakona

    13. 3. 2019,   12:48