Obavijesti

News

Komentari 153

Hoće li pasti porezna reforma? Marića buše sa svih strana...

Hoće li pasti porezna reforma? Marića buše sa svih strana...
1

Nakon Mosta, koji ima primjedbe na poreznu reformu, HDZ-ov ministar turizma Capelli stao je na stranu ugostitelja, a ministra financija pritišće i HDZ-ova ministrica kulture Nina Obuljen...

VIDEO

Hoće li ugostiteljstvu porasti PDV s 13 na 25 posto, postaje ključno pitanje porezne reforme. Ovisno o toj odluci, Vlada bi mogla ostati možda i bez jednog od sadašnjih ministara.HDZ-ov ministar turizma Gari Capelli, nakon mnogo okolišanja i razgovora s ugostiteljima, svrstao se apsolutno na njihovu stranu.     

- Zajednički zaključak je da, ako se PDV na ugostiteljstvo ne može smanjiti, onda ne treba dozvoliti niti njegovo povećanje - stoji na strancima Ministarstva turizma nakon sastanaka ministra i ugostitelja.

Capelli je dodatno pojasnio za Poslovni dnevnik da je ugroženo 10.000 radnih mjesta, da je turizam izvozna djelatnost na koju se ne plaća PDV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- PDV treba ostati na 13 posto. Za to imamo snažnu potporu struke i takvo mišljenje ću zastupati dalje u Ministarstvu financija - rekao je Capelli.

Nema nazad: Ako popusti, ostaje mu samo ostavka

Za ministra turizma, dakle, nema nazad. Ako popusti, svjestan je da mu ostaje samo ostavka, a to su mu poručili i ugostitelji.

S druge strane, ministar financija Zdravko Marić svjestan je da, ako popusti ugostiteljima, pada cijela reforma.

- Ne odustajem od toga. PDV ugostiteljima treba ići na 25 posto, a osigurali smo im druge olakšice - rekao je u razgovoru uživo za 24sata.

I dalje ostaje pri tome. Veći PDV od ugostiteljstva bi trebao pokriti većinu ostalih rupa kao najznačajniji prihod. Trošak bi se u velikoj mjeri prebacio i na turiste, umjesto na građane, objašnjavaju u ministarstvu. Ako bi PDV ugostiteljima ostao 13 posto, nema prostora za sniženje PDV-a na struju, odvoz otpada, smanjenje poreza na dobit poduzetnicima, pokrivanje rupa gradovima i općinama zbog rasterećenja plaća. Ako padne ugostiteljstvo, pada reforma, koja je Marićevo čedo, pa je onda upitan njegov ostanak u takvoj Vladi. Saznajemo da Marić ugostiteljima ne želi popustiti jer oni imaju ponajviše neprijavljenog prometa. Na Marića stiže i snažan pritisak od kulturnih djelatnika. Predstavnici svih sektora bili su kod ministrice Nine Obuljen i rekli joj da viši PDV na knjige znači smrt malog izdavaštva, dodatno oporezivanje autorskih honorara nosi njihovo smanjenje za književnike, slikare, novinare... Obuljen im je obećala da će napraviti simulacije učinaka kako bi pomogla svojem sektoru.

Ako reforma ne počne 1. siječnja - i to je Marićev poraz

Na kraju, ključni partner HDZ-a, Most, iako još nije dao svoje prijedloge, ima niz primjedbi na poreznu reformu. Još ih čuvaju u tajnosti i čekaju konačne zakone da ih iznesu, ali ne podržavaju niti PDV na ugostiteljstvo, imaju zamjerke na oporezivanje plaća, smatraju da je bolje rasteretiti cijenu hrane nego sniziti PDV na repromaterijal. Ako ne bude suglasja, teško da će 15 zakona biti izmijenjeno i da će reforma početi 1. siječnja, što bi opet bio Marićev poraz     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)