Obavijesti

News

Komentari 187

Pag: Kradljivci smilja divljački su premlatili vlasnika zemlje

Pag: Kradljivci smilja divljački su premlatili vlasnika zemlje
9

BEZ PLIJENA: Nakon napada lopovi su Mladena (65) ostavili krvavog u polju. Pobjegli su bez plijena. Za kilogram smilja, naime, mogu dobiti i 10 kuna

VIDEO

Jedna glava izvirila je iz trske. Odmah sam pomislio: ‘Sigurno mi kradu ovce’. Istrčao sam iz auta, a iz trski je iskočilo još desetak muškaraca i jedna žena, govori potreseno Mladen Tauzer (65) iz Kolana na Pagu.

Bili su lopovi, ali plijen im nisu bile ovce nego smilje. Natrpali su osam velikih vreća.

- Pitao sam ih jel’ im to otac u nasljedstvo ostavio zemlju pa mogu brati. Počeli su vikati i psovati.

Krenuli su prema meni, ali ih većinu toga nisam razumio. I onda su me napali. Udarali su me sa svih strana kao da sam nogometna lopta, i rukama i nogama - kaže Mladen. Visok, jak i zdrav čovjek uspio je odolijevati napadima i odgurivati ih od sebe, ali bilo ih je previše. Uspjeli su ga baciti na pod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Udarili su me u stražnju stranu koljena, pao sam i tada su nastali ovi hematomi koje imam na licu. Počeli su me cipelariti, divljački i bez milosti, bacili su mi naočale... Bio sam cijeli krvav - govori.

Filip Brala / PIXSELL

Nakon toga napadači su se razbježali, a mještani su pozvali policiju. Hitna pomoć ga je hitno prevezla u zadarsku Opću bolnicu. Ima lakše ozljede, odnosno nema prijeloma, ali ima vrtoglavice i podljeve.

- Tek jučer sam shvatio da su mi iz auta uzeli motiku i njome me pretukli - kaže Mladen.

Pag je ilegalnim beračima smilja omiljena odrednica. Mladen je već četvrti put zvao policiju zbog lopova. Nisu nikoga uspjeli uloviti niti ispitati. I njegovi napadači uspjeli su pobjeći.

- Da su policajci iz Novalje otišli na trajekt, a ovi iz Paga na most, nema šanse da bi uspjeli pobjeći. Ovako sam još ja ispao kriv jer nisam imao kod sebe osobnu iskaznicu kad je policija došla - kaže Mladen.

Smilje je ljekovito bilje koje obožavaju ovce, ali i od kojeg, između ostalog, i paški sir i janjetina imaju specifičan, nadaleko poznat okus i miris.

- Ovce ga jedu kad procvjeta i do određene visine. Puštaju ga da normalno raste i ono se dogodine prirodno obnovi. Lopovi ga sijeku pri zemlji i čupaju iz korijena te iza njih ostaje šteta i pustoš jer tu dogodine smilja neće biti - kaže Tauzer. Od iskusnih berača smilja saznajemo da se u berbu bacaju samo kad im to netko dopusti na svojem zemljištu.

- Svaki upad na tuđe zemljište mora se kazniti. Mi idemo u berbu samo uz dozvolu vlasnika - kažu. Iz PU zadarske su potvrdili napad i istaknuli da za nepoznatim počiniteljima još tragaju.

Prosvjedovali protiv berača

Ako institucije ne mogu zaustavili ilegalne berače, učinit ćemo to sami, poručili su ujedinjeni mještani svih mjesta i gradova otoka Paga, od Lina do Miškovića, koji su danas u 5 do dvanaest sati prosvjedovali protiv berača smilja, kadulje i ostalog samoniklog bilja.

U petak su ilegalni, berači smilja pretukli Mladena Tauzera (66) iz Kolana, umirovljenika koji uzgaja ovce i na čijoj su zemlji ilegalno sjekli i čupali smilje. To je još više naljutilo Pažane kojih se na Paškom mostu skupilo preko nekoliko stotina.

"Zmajloviću, zašto je kumov interes važniji od javnog interesa?“, pisalo je na jednom od transparenata.

- Zmajloviću je očito kum taj koji ubire plodove našeg dosadašnjeg rada. Taj čovjek, kojem se ne sjećam imena, kazao je na televiziji nakon objave Zmajlovića da se smilje na otocima ne smije brati, da ovce ne jedu smilje i da bi se trebali dogovoriti... Eto, sad vidimo kako. Voda nam je došla do grla. Moramo poduzeti nešto da spasimo ovaj otok od uništenja. Dosta je anarhije. Vode li nas ljudi koje smo odabrali u pravom smjeru? Čisto sumnjam, jer ovo što se događa od strane Ministarstva zaštite okoliša i drugih koji se oglušavaju, nama govori da za nas ne vrijede pravila i zakoni Republike Hrvatske, kazao je Dubravko Pernjak, predsjednik Udruga uzgajivača paške ovce. 

Kaže kako je na jednom kraju otoka branje smilja zabranjeno i policija privodi prekršitelje, a na drugom, zadarskom kraju otoka to ne vrijedi. 

- Naš čovik je otišao kod ovaca i tamo su ga pretukli. Morat ćemo zatražiti dozvolu za nošenje oružja. Imamo hektare pašnjaka i na svima ima smilja, ne znamo više možemo li biti sigurni kad idemo na njih. Možda da nosimo sa sobom čašicu vina i počastimo ljude koji kradu i uništavaju našu imovinu?, kazao je Pernjak.

- Cijele površine pašnjaka su do neprepoznatljivosti uništene i na njima smilja nakon ovoga još dugo godina neće biti. Na drugom dijelu otoka smilje se da spasiti, ali samo uz hitnu intervenciju. Zato smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke i ako se ovo nastavi, sami ćemo fizički braniti svoje parcele na kojima su već porušeni zidovi i pokidana žica. Zbog toga ovce izlaze na prometnice i događaju se prometne nesreće za koje su onda odgovorni vlasnici ovaca!, kaže Ante Čemeljič, tajnik Udruge uzgajivača paške ovce.

Ne postoji zakon koji brani branje smilja

Upozoravaju kako postoji odluka o zabrani branja smilja, ali ne postoji zakon koji to brani, niti kazna za berače. Zato žele da Ministarstvo obavi svoj posao do kraja i donesu zakon jer Vlada daje koncesije i odobrava branje smilja koje je prije toga zaštitila. Kažu da je ilegalnih berača na Pagu dnevno oko stotinu.

Goran Marević iz Udruge maslinara otoka Krka paškim je prosvjednicima došao izraziti podršku.

- Od našeg prosvjeda prije nekoliko dana svakodnevno surađujemo s policijom. Oni su na mostu i provjeravaju stanje, a tako treba biti i na Pagu, kaže Marević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag