Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pakao po kartici: Od kreditne kartice do ovrhe i crne liste

None Foto: 24 sata

Minus po tekućem treba koristiti rijetko i što prije ga zatvoriti. No to je najdostupniji oblik kreditiranja i lako je u njega ući. Negativna strana minusa je i rok povrata

Zaduživanje po minusu na tekućem računu jedan je od najskupljih kredita jer su kamate na minus devet i više posto. Istodobno je takvo zaduživanje najjednostavnije jer se lako i besplatno odobrava korisnicima.

Negativna strana minusa je i rok povrata te mnogi godinama ne uspijevaju zatvoriti svoj minus.

- Zato korištenje minusa treba biti savjesno, odgovorno i racionalno - rekla nam je Yetunde Kristina Škorić, savjetnica za kreditno posredovanje.

U minus zaglibe obično oni koji moraju brzo do gotovine, a za razliku od kredita, koji može biti dugotrajan proces, za odobravanje minusa treba samo osobna iskaznica i nekoliko minuta stajanja za šalterom. Do veće količine novca u kratko vrijeme može se i preko kartica poput MasterCarda i Vise.

Foto: 24 sata

- Osnovna razlika minusa i ovih kartica je u načinu otplate potrošenog iznosa. Ovisno o vrsti kartice, povrat potrošenog iznosa ide odmah idući mjesec u cijelosti, na rate ili u postotku. Dozvoljeno potrošeno prekoračenje nije potrebno vratiti odmah tijekom idućeg mjeseca. Povrat odobrenog prekoračenja ide tek po raskidu ugovora ili smanjenjem odobrenog limita. Ne postoji obveza da se svaki mjesec plati i dio duga za iskorišteni dozvoljeni minus - objasnila nam je savjetnica te dodala kako minus ne smije biti dugoročni oblik financiranja. Ako se radi o većem prekoračenju po minusu, dobro ga je zatvoriti gotovinskim kreditom jer oni imaju manje kamate te otplatiti takav kredit na rate. Primjerice, ako je netko 30.000 kuna u dozvoljenome minusu, samo na kamate odlazi u pravilu oko devet posto, i više od 2700 kuna, a kamata se naplaćuje obično zadnjeg dana u mjesecu. Neki završe u “crvenom” zbog te kamate koja stigne na naplatu.

Komentari (160)
  • kartica je smrt i propast koje su izmislile banke i kreditne ustanove da te navuku na trošenje i odvedu u glib, a ne da tebi pomognu s - fol - "jednostavnijim plaćanjem". Kad imaš keš, papirnatu lovu, tj. gotovinu, u ruci, teže ćeš se odvojiti od nje, nego kad imaš komad plastike umjesto gotovog novca. Samo ćeš reći: "provlači, lako ćemo", a keš nećeš baš tako olako razbacivati. Čista psihologija, proučili su oni to jako dobro. Bila je jedna fantastična emisija od Oprah (to svatko treba pogledati) koje se osobne i obiteljske drame, svađe u obitelji, rastave, samoubojstva i ubojstva u SAD događaju - radi kartica. Nije kartica izmišljena da tebi pomogne! Kao uostalom i sve drugo. Niti jedna stvar koju vidiš okom ili takneš prstom, nije napravljena da tebi pomogne, nego da onaj tko je to napravio i prodao ti, na tome zaradi.

    10. 11. 2019,   16:19
  • Kreditna kartica je komad plastike pomocu koje postajete najnizi oblik zivota na ovoj planeti zvan; potrosac. Potrosac nije onaj koji kupuje robu koja mu je neophodna ili koja mu treba,vec osoba koja kupuje stvari koje mu ne trebaju i to radi stalno...Osoba koja kupuje za gotovinu 5 put se prebroji, prije nego sto odvoji lovu za neku stvar, dok sa karticom ,sve to ide mnogo lakse, pa se poslije izvjesnog vremena, kod jednog broja ljudi se razvija tik, koji se manifestira pokretom ruke koji simulira provlacenje kartice kroz aparat, kada uoce neku stvar koju istog trenutka pozele........................... Korisnik sam tih vrazjih stvarcica ali se trudim obuzdavati se (uspjesno), kao i hvala Bogu, moja supruga. Ipak, priznajem, da to nije uvjek lako i kad udjem u neku trgovinu sa tehnikom, alatima, sportskom opremom za kajak, kanu, rafting i planinarenje, skoro da se osjecam kao notorni alkos u kleti, konobi, birtiji, ili pred policama u ducanu sa alkoholnim picima...

    10. 11. 2019,   17:04
  • Ja neznam tko je tu glup, 9% godišnja kamata, pa neće se zaračunat 2700 svaki mjesec....glenijalni novinar8

    10. 11. 2019,   16:18