Obavijesti

News

Komentari 83

'Srušili smo im MiG-ove. Indija želi biti sudac, porota i krvnik'

Prijeti li nuklearni rat? Pakistan je srušio dva indijska MiG-a jer su prešli liniju razgraničenja. Premijer poziva Indiju na odgovornost: Važno je da koristimo razum i odgovornost. Svi veliki ratovi rezultat si loše procjene

VIDEO

Pakistan je srušio dva indijska vojna zrakoplova u zračnom prostoru iznad Kašmira. Uhitili su u jednog pilota, javio je BBC.  Glasnogovornik vojske Maj Gen Asif Ghafoor kaže kako je avion pao na teritorij Pakistana, a drugi na područje Indije. Tvrdi i da su pucali na avione jer su prešli liniju razgraničenja. 

Na Twitteru se nekoliko sati nakon napada pojavila i snimka zarobljenog pilota:

Indija je jučer pokrenula zračne napade protiv militanata u Pakistanu. Tvrde da he riječ o "preventivnom napadu". U bombardiranju je, kako tvrde, poginulo puno pripadnika islamističke skupine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Incident se dogodio u trenutku kada su vrlo napeti odnosi između dvaju susjeda nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga i za koji je odgovornost preuzela pobunjena islamistička skupina Jaish-e-Mohammed (JeM) bazirana u Pakistanu.

Na teritoriju Pakistana: Indija je napala militante u Kašmiru
Na teritoriju Pakistana: Indija je napala militante u Kašmiru

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako su u srijedu njihovi zrakoplovi pokrenuli zračne napade duž linije razgraničenja koja razdvaja indijski pakistanski dio Kašmira. Tvrde da su se tijekom napada maksimalno trudili izbjeći civilne žrtve i kolateralnu štetu. 

- Pokazali smo naše pravo, želju i sposobnost osamoobrane. Ne želimo eskalaciju, ali smo u potpunosti spremni ako budemo na to prisiljeni, rekao je glasnogovornik ministarstva Mohamad Faisal.

Indija: Izgubili smo MIG-21, tražimo pilota

Glasnogovornik indijske vlade Raveesh Kumar u obraćanju javnosti potvrdio je kako su, nažalost, izgubili MiG-21 te da jednog pilota smatraju nestalim. 

- Istražujemo situaciju nakon informacija da su ga zarobili Pakistanci. 

Pakistanski premijer: Htjeli smo pomoći, ali Indija je postala sudac, porota i krvnik

Pakistanski premijer Imran Khan počeo je s javnim obraćanjem javnosti povodom vojne akcije Pakistana.

- Cilj jutrošnjih napada nije bilo da se nanese šteta ili da dođe do gubitaka u ljudskim žrtvama. Cilj je bio da se pokaže što Pakistan može - izjavio je premijer, prenosi Reuters.

U javnom obraćanju rekao je da su srušili dva indijska MiG-a.

- Srušili smo dva njihova MiG-a. Njihovi piloti su s nama. Ali u kojem smjeru idemo? To ja pitam Indiju. Mi moramo biti odgovorni - kazao je

Izjavio je kako je ponudio Indiji pomoć u istrazi terorističkog napada, koji se dogodio 14. veljače, u kojem je poginulo više desetaka indijskih sigurnosnih snaga u Kašmiru.

- Rekli smo Indiji ukoliko bude sama djelovala da ćemo biti prisiljeni reagirati. Međutim, Indija je postala sudac, porota i krvnik - kazao je premijer u javnom obraćanju.

Pakistanski premijer u javnom obraćanju istaknuo je kako Pakistan i Indija, kao nuklearne sile, moraju biti odgovorne.

- Ono što želim reći Indiji: od apsolutne je važnosti da koristimo razum i mudrost. Sve veliki ratovi su rezultat loše procjene. Hitler nikada nije mislio da će rat trajati toliko godina. Amerikanci nisu ni mogli zamisliti da će ratovi u Vijetnamu i Afganistanu trajati desetljećima. Moje pitanje je: možemo li si dopustiti lošu procjenu s obzirom na to kako oružje imaju obje zemlje? Ukoliko dopustimo da se to dogodi, to neću više neću moći kontrolirati niti ja niti indijski premijer Narendra Modi -  kazao je premijer, prenosi BBC.

Pompeo: Pod svaku cijenu spriječite eskalaciju sukoba

Američki državni tajnik Mike Pompeo odvojeno je razgovarao s ministrima vanjskih poslova Indije i Pakistana i zatražio da izbjegavaju “daljnje vojne aktivnosti”

- Pozivamo Indiju i Pakistan da budu suzdržani i po svaku cijenu spriječe eskalaciju - rekao je Pompeo. Američki dužnosnik je usto rekao da je Islamabadu dao do znanja da “mora žurno i jasno djelovati protiv terorističkih skupina na svom teritoriju” te “smanjiti sadašnje napetosti tako što neće vojno djelovati”.

- Uz to sam pozvao dvoje ministara da im izravni dijalog bude prioritet i da ne posežu za novim vojnim aktivnostima - rekao je Pompeo.

Panika zbog nuklearnog oružja

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, napose zbog Kašmira, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo tu svoju koloniju.

Veći dio Kašmira ostao je pod kontrolom Indije iako u njemu većinom žive muslimani. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu