Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pakistanac koji je krijumčario ljude nagodio se s Uskokom

None Foto: Sameer Pervaz Khan/Facebook

Sameer Parvez Khan (21), koji je sa zagrebačke Trešnjevke vodio skupinu od 16 švercera i na tome masno zarađivao, osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i 11 mjeseci zatvora

Mladi Pakistanac na zagrebačkom Županijskom sudu danas je priznao krivnju te je nepravomoćno osuđen na temelju dogovora s Uskokom. Godinu i pet mjeseci, od dvije godine i 11 mjeseci na koliko je osuđen, morat će u zatvor, a ostatak kazne od godine i pol dana neće morati provesti iza rešetaka ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo. 

Na nagodbu je pristala i njegova desna ruka - Afganistanac Bache Saidullah (26). On je osuđen na dvije godine i osam mjeseci. Od toga će u zatvoru provesti najmanje godinu i tri mjeseca. Ostatak kazne od godine i pet mjeseci provest će na slobodi ako u vremenu od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Nakon suđenja vratili su ih u istražni zatvor u kojemu se nalaze od prosinca.

Kako je pisao Večernji list njima se na teret stavlja da su se, od 29. srpnja do 20. studenoga 2018., u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje kako bi nelegalno zarađivali prebacivanjem većeg broja stranih državljana iz Srbije i BiH u Hrvatsku a potom dalje u Sloveniju i Italiju. U cilju realizacije plana prvo i drugookrivljeni - Khan i Saidullah - su s još dvojicom optuženih su s nepoznatim osobama dogovorili prebacivanje stranih državljana preko bosanskohercegovačko-hrvatske, srpsko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za 1000 eura po osobi.

Potom su okrivljenici, sukladno planu i prethodnom dogovoru, organizirali preuzimanje, prijevoz i smještaj migranata te njihovo daljnje prebacivanje iz Hrvatske u Sloveniju i Italiju. Tako je, navodi USKOK, u 17 navrata iz Srbije i BIH u Hrvatsku te potom u Sloveniju i Italiju prebačeno 153 stranih državljana, za što su okrivljenici primili ukupno 50.701 euro koji iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o učešću okrivljenika u pojedinom prebacivanju, međusobno podijelili.

Priču o mladom Pakistancu, koji nije skrivao svoje bogatstvo, prije nego su uhićeni objavio je portal Dnevno. Khan na ruci nosi skupocjeni modni nakit i ručni sat marke "Ulysse Mardin" koji košta oko 8000 dolara. Sameer je uvijek bio besprijekorno odjeven u najskuplje robne marke a posjedovao je i vozni park, čija bi približna vrijednost mogla biti oko 500.000 eura. S time se hvalio objavljujući fotografije na Facebooku. Nekoliko dana nakon objave u medijima krenula su policijska uhićenja. 

Komentari (41)
  • Hahahaha ovo pravosuđe je vrh vrhova, pogotovo za ove sa bliskog istoka. Ova presuda ima govori da sad još više krijumčare, jer kad te uhvate i onako ti se neće ništa dogodit

    17. 7. 2019,   16:41
  • krijumčarili ljudima -veća kazna se dobije za remećenje javnog reda i mira

    17. 7. 2019,   16:25
  • Zasto nagodba ????? Nije imao kaj priznati da je kriv niti mu je trebalo smanjit kaznu....neka rad,uvijek treba radne snage za kopanje kanalai i odradi kaznu....jbt ovakvo pravosudje...sad cemo ga hraniti badava godinu dana ?????

    17. 7. 2019,   16:40