Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pakistanci oslobodili indijskog pilota, napokon okončali dramu

None Foto: REUTERS TV

Indija i Pakistan došli su na sam rub otvorenog sukoba nakon što je Indija je u utorak napala logor za obuku islamističke skupine  Jaish-e-Mohamma. Pakistan je potom srušio dva indijska aviona

Pakistan je u petak oslobodio zarobljenog indijskog pilota čiji su zrakoplov pakistanske snage oborile prije dva dana u kulminaciji napetosti između dviju nuklearnih sila, javlja Reuters i dodaje da su napetosti splasnule. 

Televizijske snimke prikazale su zapovjednika Abhinadana Varthamana kako prelazi granicu u blizini mjesta Wagah u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu. Indijski dužnosnici potvrdili su da je pilot vraćen i upućen na liječnički pregled.

Indija i Pakistan došli su na sam rub otvorenog sukoba nakon što je Indija je u utorak napala logor za obuku islamističke skupine  Jaish-e-Mohammad (JeM - Muhamedova vojska) u dijelu Kašmira pod kontrolom Pakistana, a koja je preuzela odgovornost za samoubilački napad 14.  veljače pri čemu je ubijeno 44 pripadnika indijskih vojnih snaga. Pakistan je potom uzvratio i oborio dva indijska borbena zrakoplova.

Kašmir, himalajska regija s muslimanskom većinom, predmet je sukoba više od 70 godina, otkad se bivša britanska kolonija Indija odvojila na muslimanski Pakistan i hinduističku Indiju. 

Kašmir je podijeljen između Indije koja upravlja Kašmirskom dolinom i regijom s hinduističkom većinom oko grada Jammua, zatim Pakistana koji kontrolira teritorij na zapadu te Kine koja je zadužena za rijetko naseljena visoka područja na sjeveru. 

Komentari (9)
  • Vidi ti te mustače, kao Chan Conery..

    1. 3. 2019,   19:40
  • Prva liga brki. Mora da se Indijke lože na brke. Vidi Aco brke. Od ua do ua.

    1. 3. 2019,   22:26
  • A koje marke su ti srušeni avioni ? F16 ?

    3. 3. 2019,   06:56