Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pakleni plan: Glumili prijatelje i Riječaninu izvukli 470.000 kn

None Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Uhitili su trojicu muškaraca koji su muškarca (61) uvukli u prevarantsku shemu. Izvukli su mu gotovo pola milijuna kuna glumeći da mu pomažu oko kredita kojim je namjeravao pokrenuti posao

Kad se muškarac (61) iz Rijeke prije pet godina sprijateljio s  Zadraninom (34), nije ni slutio da će ga uvući u igru koja ga je na koncu stajala blizu pola milijuna kuna. Prijevaru, uz upotrebu glumaca kao u hollywoodskim filmovima, shvatio je u kolovozu 2017. Maske su pale, a podignute su kaznene prijave. Kako saznajemo, otkriće velike prijevare ozbiljno se odrazilo na zdravlje i živote bliskih članova obitelji 61-godišnjaka.

"Prijatelj" ga je, naime, doveo u zabludu i lukavo održavao u toj zabludi kako bi od njega tijekom tri godine posudio više od sto tisuća eura za pokretanje biznisa. Za to je angažirao 38-godišnjaka, inače jako dobro poznatog zadarskoj policiji po nizu prijevara u prodaji luksuznih brodova, automobila, zemljišta i stanova. Početkom godine nepravomoćno je osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora zbog varanja čak 42 ljudi, i to nakon što mu je za desetoricu oprošteno zbog nedostatka dokaza.

On je 'glumio' zaposlenika HBOR-a te tvrdio da može "riješiti" kredite i pristup EU fondovima. Prijatelj je Riječanina uspio nagovoriti da zajednički uđu u biznis s jahtama, koje su trebali kupiti naravno novcem Riječanina i držati ih u charteru te na tome masno zaraditi. Riječanin je najprije uplatio novac za troškove podizanja kredita, a potom i 850 kuna za pokretanje zajedničkog biznisa. Od biznisa nije bilo ni "b", jer trojac nije niti otvorio račun u banci, a kamo li podigao kredit za pokretanje posla. Sve su odglumili, a novac zadržali. Glumac je, pritom, riječkom investitoru donosio krivotvorene potvrde o uloženom novcu, a još jedan mladić (26), koji je također bio u igri, krivotvorenu dokumentaciju o velikim iznosima novca na oštećenikovom računu u banci koji nije ni postojao. Policajci su na kraju priče priveli 38-godišnjaka, 34-godišnjaka i 26-godišnjaka pritvorskom nadzorniku. Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru protiv svo troje podnijeli su kaznena prijava zbog prijevare, a protiv 38 i 26-godišnjaka i zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave.

Od Riječanina su ukupno izvukli više od 450.000 kuna.

- Sva trojica se sumnjiče kako su, s ciljem da sebi pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem činjenica oštećenog doveli i održavali u zabludi, koji je na štetu svoje imovine, a na temelju njihove prikazane lažne činjenice i krivotvorene dokumentacije istima uplatio ukupno 475.850 kuna - zaključuju u policiji.

Komentari (28)
  • 26, 36, 38 godina uvjerili 61 godišnjaka da su mu prijatelji. Dobri neki glumci.....

    25. 10. 2019,   17:24
  • ne kuzim to da imas 61 godinu I 470 tisuca kuna I da ides ulagat u neke cudne poslove..doma bi spavao, jeo I pio I uzivao..a ne ulagao...ne drzi mi ta prica bas vodu al eto...toga ima samo kod nas...

    25. 10. 2019,   17:59
  • Što će ti kredit ako imaš 470 000 kuna?

    25. 10. 2019,   19:08