Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pakleni ponedjeljak: Danas će temperature dostizati i +40°C

Osim vrhunca vrućine, tijekom još sunčanoga ponedjeljka nekima bi mogao smetati i sve zamjetniji pad tlaka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike...

Meteorolozi najavljuju vrhunac vrućina za ponedjeljak, kad bi u nekim krajevima Hrvatske temperatura mogla dosegnuti i +40 stupnjeva. Nakon toga, u utorak poslijepodne stiže dobrodošlo osvježenje.

- Danas se bolje ne izlagati otvorenom prostoru, između 11 i 18 sati, a mnogima je i prije i poslije nepodnošljivo, govori glavni meteorolog HTV-a Zoran Vakula.

- Kada je riječ o olujnim nevremenima - bilo ih je i u svibnju, ali i prije. U svakom slučaju, ništa neobično za prezagrijanu atmosferu. Riječ je o kombinaciji vlage i previše zagrijanog zraka. Tada dolazi do vertikalnog razvoja oblaka iz kojeg grmi i trese. To su klasične vremenske priče, neugodne. Srećom, sva ta nevremena su bila najavljivana, dodaje Vakula.

- Pet, šest dana unaprijed govorimo o mogućnosti nevremena, odgovoran nautičar i jedriličar se treba prilagođavati vremenu - jer o njemu ovisi. Informacija ima na svim kanalima i na dovoljno mjesta, ali je problem neprilagodbi, ističe Zoran Vakula.

- Danas nema nevremena, ali nepovoljno je vrijeme za mnoge - iznadprosječna je vrućina, a danas će ponegdje biti i blizu 40 stupnjeva. Vrhunac je toplinskog vala, u mnogim mjestima danas će biti i najtopliji dan u godini, ponegdje i rekordno topli, zaključuje Vakula.

Nije li vam ovoga ljeta bilo dovoljno sunčanih i vrućih dana - u njima ćete u većini Hrvatske moći uživati - ili ih istrpjeti - do utorka, pri čemu će vrhunac vrućine u najviše krajeva biti u ponedjeljak. Najviša temperatura zraka uglavnom će biti oko 35 °C, a ponegdje i viša - osobito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će vjerojatno već u nedjelju, te posebice u ponedjeljak biti i oko 40 °C! Mjestimice su mogući i novi rekordi - ne samo za kolovoz, nego čak i apsolutni. Aktivnosti na otvorenome smanjite na minimum i ne zaboravite na savjete stručnjaka.

TEMPERATURE IDU PREKO 30°C Kako se zaštititi od toplinskog vala: Izbjegavajte alkohol, kavu

Osim vrhunca vrućine, tijekom još sunčanoga ponedjeljka nekima bi mogao smetati i sve zamjetniji pad tlaka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a u utorak i dolazak vlažnijeg i nestabilnijeg zraka, s kojim će ponovno u mnogim mjestima biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom. Naravno, ponovno će biti i vrlo velika vjerojatnost mjestimičnog olujnog nevremena!

Ni u nastavku novoga tjedna posvuda neće biti suho, ali će biti mnogima ugodnije i podnošljivije nego od nedjelje do utorka. 

Detaljniju prognozu na stranicama HRT-a donosi Krunoslav Mikec.

Iznimno visoke temperature u cijeloj Hrvatskoj

Kakao javlja meteo.hr očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. 

Državni hidrometeorološki zavod objavio je na svojoj stranici preporuke ljudima kako što lakše izdržati velike vrućine koje su već počele

Rashladite svoj dom

 • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.
 • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
 • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.
 • Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
 • Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.
 • Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine

Klonite se vrućine 

 • Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću.
 • Ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2 - 3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).
 • Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
 • Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.
 • Potražite sjenu.
 • Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
 • Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.
 • Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (72)
 • Ja se nadam da će sutra barem malo popustiti jer ovo je stvarno previše nema zraka uopće

  12. 8. 2019,   08:07
 • Halo Slavonija vec danima ide preko 35 gori zemlja i vi stavite opet žutu boju?!?!? Danas najavljeno 39 🤔

  12. 8. 2019,   10:01
 • Ja kao profesor mogu reci samo jedno: Ljeti je obicno vruce, a zimi hladno. Postoje i ekstremi i iznimke.

  12. 8. 2019,   10:07