Obavijesti

News

Komentari 56

Pakleni um piromana: Svaki novi požar im je zadovoljstvo

Pakleni um piromana: Svaki novi požar im je zadovoljstvo
1

Za deset do dvadeset posto svih požara odgovorni su piromani. Svjesni su da čine loše, ali ne mogu se oduprijeti porivu. Piromani su obično muškarci, dok su žene sklonije kleptomaniji...

VIDEO

Naoružana šibicama ili upaljačem, 51-godišnjakinja je tjedan dana sijala strah susjedima, mještanima zaseoka Relje-Junakovići u Dubravi kraj Šibenika.

Podmetnula je sedam požara, šest na privatnim parcelama, a tko zna kad bi stala da je policajci nisu uhitili nakon posljednjeg paleža. Zbog učestalih požara koji su izbijali među kućama šibenski policajci odmah su posumnjali na namjerno podmetanje te počeli češće obilaziti to područje. Tijekom jednog takvog obilaska uočili su požar štale i na vrijeme ga ugasili.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:25

Bojali smo se. Bilo je jasno da netko to namjerno pali i samo smo čekali da i naša kuća plane. No, za zaštitu imovine stavili su kamere i žena koja ih je podmetala je otkrivena - ispričala nam je Zlata Junaković. Njezina kuća nije bila izravno ugrožena, ali tjedan dana nije mirno spavala. 

Susjedi kojima je imovina zapaljena nisu htjeli ništa komentirati, čak nisu dozvolili ni snimanje. 

Motiv za palež je zavada

- Čini se da je među njima došlo do nekakve zavade. Ta žena je udana u Junakoviće i sve ove godine je bilo sve u redu. Bila je dobra susjeda, tek nekada se znala držati bahato ili osorno. Čovjek čija je imovina bila najviše ugrožena teško je bolestan i nalazi se u bolnici. Protiv vatrene stihije kod kuće se borila njegova supruga.  Sve nas je iznenadilo kad smo čuli koga je policija uhitila. Što joj je bilo i što je mislila time postići, nije nam jasno - kaže druga susjeda, pitajući se što se ženi dogodilo da od 18. do 23. srpnja podmetne sedam požara.

- Požari se nisu znatno proširili isključivo zbog dobre samoorganizacije i brzog reagiranja mještana - priopćili su iz šibenske policije.

Ženu su policajci kazneno prijavili zbog dovođenja u opasnost života i imovine. Za ovo kazneno djelo prijeti joj kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Dvostruko više prekršaja

Prema podacima MUP-a, u prvih šest mjeseci ove godine policija je zabilježila 342 prekršaja Zakona o zaštiti od požara, dok ih je u istom razdoblju lani bilo tek 130.

Kaznenih djela dovođenja u opasnost, među koje spada i palež, lani je bilo 215, a policija se može pohvaliti i da je riješila preko polovice ovih kaznenih djela. U požarima u priobalju lani je izgorjelo ukupno 19.773 hektara, odnosno 197 milijuna četvornih metara.

Doc. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Psihijatrijske bolnice Vrapče kaže da je prema nekim statističkim podacima čak deset do dvadeset posto svih požara uvjetovano nekim psihičkim poremećajem, odnosno piromanijom.

- Riječ je o poremećaju poriva, odnosno nagona. Osobe koje to čine ne mogu se oduprijeti porivu, žude za time da vide veliki požar ili da ga izazovu. Oni su jako uznemireni u tom iščekivanju, a kad dođe do požara, osjećaju smanjenje napetosti, čak i euforiju - objasnio je Bagarić.

Svjesni su onoga što čine

Kaže da piromani često znaju biti kandidati za vatrogasce jer vole vatru, biti joj blizu i gledati je.

- Što se tiče uzroka takvom ponašanju, sve psihičke bolesti i poremećaji imaju tri moguća uzroka. Jedan od njih je biološki, njihov organski sustav može biti sklon razvoju nekih psihičkih bolesti ili poremećaja. Zatim su tu psihološki razlozi, poput traume u djetinjstvu te socijalni faktori, recimo ako osoba nije uklopljena u društvo. Koji je faktor izraženiji, razlikuje se od slučaja do slučaja - kaže Bagarić. Pogrešna je percepcija da piromani ne osjećaju krivnju ili odgovornost.

- Oni su svjesni toga što čine. Oni znaju da su njihovi porivi loši i kakvu štetu mogu izazvati, no oni im se ne mogu oduprijeti. Piromani su obično muškarci, dok su žene sklonije jednom drugom poremećaju poriva, a to je kleptomanija, odnosno poriv za krađom - ispričao je Bagarić. Dodaje da je za piromane tipično da se stalno vraćaju i podmeću nove požare.

- Zadovoljstvo koje im daje gledanje požara nije trajno. Oni se moraju vraćati po zadovoljštinu, a osjećaj krivnje koji ih prati nije dovoljno jak da bi ih u tome spriječio. Zbog toga će podmetati požare sve dok ih ne uhvate - otkrio je Bagarić. Dodaje da piroman ne prepoznaje da ima problem, sve dok ne završi na liječenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.