Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Palača diktatora Ceausescua prvi put otvorena za javnost

None Foto: Google Maps

Prema priopćenju vlasti, bračni par i njihova djeca Zoe, Valentin i Nicu u njoj su boravili od 1965. do prosinca 1989., kada su pobjegli iz glavnoga grada

Bivša rezidencija rumunjskog diktatora Nicolae Ceausesuca u Bukureštu otvorena je u subotu prvi puta za javnost, 26 godina nakon pada komunističkog režima u Rumunjskoj.

- Palais Primaverii (Proljetna palača) mora biti pokazana javnosti i otvorena za rumunjski narod, koji se mora pomiriti sa svojom povijesti i upoznati svoju prošlost - rekla je ministrica Violeta Alexandru na otvorenju. 

U bivšoj četvrti komunističke nomenklature, Proljetna palača je izgrađena između 1964. i 1965. te uređena po ukusu Elene i Nicoale Ceausescua. 

Prema priopćenju vlasti, bračni par i njihova djeca Zoe, Valentin i Nicu u njoj su boravili od 1965. do prosinca 1989., kada su pobjegli iz glavnoga grada nakon uličnih prosvjeda ugušenih u krvi. Uhićeni su nekoliko sati poslije.

Rezidencija se dugo upotrebljavala za smještaj stranih službenih uzvanika. Ima 80 soba ukrašenih zrcalima od murano stakla i raznim luksuznim ukrasima, a u njoj je uređen i unutarnji bazen, kinodvorana, podzemni bunker i vrt u kojem šeću paunovi.

U subotu je više od 300 osoba besplatno posjetilo rezidenciju.

Komentari (23)
  • Ipak je sve to ostalo Rumunjskom narodu nakon šmrti diktatora, a poslje su kao lešinari sve to opljačkali podobnici na vlasti.

    13. 3. 2016,   06:46
  • U Rumunjskoj ni sad nije ništa bolje nego onda prije 27. godina, sirotinje još više nego ikad u Rumunjskoj a bogataša isto više nego ikad .

    13. 3. 2016,   07:09
  • Diktator??? Hmmm... Negdje sam pročitao da je Ceausescu likvidiran zbog toga što je odbio Svijetsku banku i MMF. Ovo je najbliže što sam uspio iskopati o tome: https://www.youtube.com/watch?v=IPBqctRqwPU Svaka sličnost sa našom stvarnošću je slučajna ... ili možda nije????

    13. 3. 2016,   00:37