Obavijesti

News

Komentari 35

Palestinska tinejdžerica ostat će u zatvoru do kraja suđenja

Palestinska tinejdžerica ostat će u zatvoru do kraja  suđenja
3

Ahed Tamimi (16) je uhićena nakon što je 15. prosinca snimljena kako se pred svojom kućom u selu na okupiranoj Zapadnoj obali suprotstavlja izraelskom vojniku

VIDEO

Šesnaestogodišnja Ahed Tamimi, koju Palestinci smatraju nacionalnom junakinjom jer se goloruka već nekoliko godina suprotstavlja izraelskim vojnicima i policiji, ostat će u zatvoru do završetka suđenja zbog navodnog napada, odlučio je u srijedu izraelski vojni sud. 

Ahed je uhićena nakon što je 15. prosinca snimljena kako se pred svojom kućom u selu na okupiranoj Zapadnoj obali suprotstavlja izraelskom vojniku.

Na video snimci Ahed udara po ruci izraelskog časnika, a vojnika do njega udara po licu. Obojica su naoružana i s kacigama, no ostaju pasivni.

Vojnici su u selu razmješteni za vrijeme palestinskog prosvjeda protiv izraelske politike izgradnje naselja na Zapadnoj obali, jednom od gorućih problema koji su prepreka ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, zamrznutih od 2014. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Londonski Amnesty International podsjeća da se incident dogodio istoga dana kad je Ahedin petnaestogodišnji rođak pogođen u glavu gumenim metkom ispaljenim iz puške izraelskog vojnika. Drugi je vojnik prethodno na njihovu kuću bacio suzavac, polomivši pritom prozore. Kasnije su uhićeni njezini majka i rođak. I oni su još uvijek u pritvoru.

Izraelski ministar: 'Nećemo dopustiti da se vojnicima nanosi zlo'

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru. "Izrael neće dopustiti da se njegovim vojnicima nanosi zlo. Svi koji to pokušaju platit će visoku cijenu", tvitao je Lieberman. 

Događaj je Tamimi pretvorio u moćan simbol otpora za Palestince, a lijevo orijentirani izraelski list Haaretz piše kako Izrael riskira da se Tamimi pretvori u "palestinsku Ivanu Orleansku". 

Palestinian teen Ahed Tamimi enters a military courtroom escorted by Israeli security personnel at Ofer Prison, near the West Bank city of Ramallah

Odvjetnik mlade djevojke je kazao da će u skladu s odlukom suda proces protiv nje započeti 31. siječnja. Odrasla osoba optužena za napad na izraelskog vojnika može biti osuđena na 10 godina zatvora, no u slučaju maloljetnika ishod nije takav, pojasnio je. 

Pozivajući na puštanje šesnaestogodišnje Tamimi na slobodu, Amnesty je u ponedjeljak objavio kako smatra da ništa što je djevojka napravila protiv naoružanog vojnika s kacigom "ne može opravdati zadržavanje jedne tinejdžerice u zatvoru". 

No potpora zapadnjačkih feminističkih grupa, boraca za ljudska prava i visokih dužnosnika koji se predstavljaju kao branitelji ljudskih prava i prava djevojaka ovaj je put izostala. Kad je petnaestogodišnju pakistansku aktivistkinju Malalu Yousafzai ustrijelio u glavu član grupe Tehrik-e-Taliban, uslijedila je potpuno drugačija reakcija Zapada.

'Nedopustivo je svrstati je uz bok s teroristima'

Promatrači podsjećaju da se Ahed, poput Malale, bori protiv nepravde.

Prosvjedovala je protiv krađe zemlje i vode izraelskih doseljenika. Zbog okupacije je izgubila ujaka i rođaka. Njezini roditelji i brat uhićivani su više puta, majku su svojedobno ustrijelili u nogu, a prije dvije godine internetom se proširila video snimka na kojoj Ahed pokušava spriječiti vojnika da odvede njezina mlađeg brata.

Analitičari smatraju da je svrstavanje nenaoružane maloljetne Palestinke, koja je goloruka štitila obitelj, u isti red s teroristima nedopustivo.

No izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennet misli drukčije. Izjavio je kako smatra da bi Ahed i cijela njezina obitelj trebali doživotno završiti u zatvoru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...