Obavijesti

News

Komentari 46

'Pali' kriminalci u Splitu: Jesu li krivi i za 20 zapaljenih auta?

'Pali' kriminalci u Splitu: Jesu li krivi i za 20 zapaljenih auta?
1

Bilo je tu izgleda svega, iznuđivanja, lihvarenja, poticanja na razbojstva, a iz policije pozivaju sve oštećene da se jave te da će im se jamčiti sigurnost sukladno zakonskim mogućnostima

VIDEO

U Splitu je u posljednje dvije godine pod okriljem noći zapaljeno više od 20 auta, a skoro nijedan slučaj do sada nije bio riješen. Kako su u splitskoj policiji rekli članovi zločinačkog udruženja, uhićeni prije par dana, među ostalim su i palili prijevozna sredstva kako bi preuzeli utjecaj na kriminalnoj sceni Splita, očekuje se da će se bar dio tih slučajeva sada riješiti.

Policija će u krim obradi uz slučajeve paljenja automobila raditi i na rješavanju ostalih kaznenih djela, a za koje se sumnjiče uhićeni.

Pokretanje videa...

00:45

Bilo je tu izgleda svega, iznuđivanja, lihvarenja, poticanja na razbojstva, a iz policije pozivaju sve oštećene da se jave te da će im se jamčiti sugurnost sukladno zakonskim mogućnostima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, svih sedmero uhićenih  poznati su otprije splitskoj policiji, a uhićena je i djevojka i jednog od njih.

Između ostalih nedjela, upravo je ova skupina odgovorna za pokušaj ubojstva Joze Čabraje (28), ali i za propucavanje Mercedesa Ivana Giljanovića Gilje (38)!

Šef kriminalne skupine osumnjičene za neka propucavanja na ovom području posljednjih mjeseci je Željko R. (34), kojeg su u srijedu pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a uhitili na Jadranskoj magistrali kraj Baške Vode. Presreli su Volkswagen T-Roc, a nitko od uhićenih nije pružao otpor. Osim Žekija, što je nadimak prvoosumnjičenog, uhićeni su Ante V. (29), Robert Ž. (21), Tomislav Ž. (26), Petar V. (38), Tonći M. (20), ali i Duje P. (23).

Među privedenima je i djevojka jednog osumnjičenika, Josipa R. (22).

Prema dosadašnjim informacijama, Ante V. bio je zadužen za pucnjave, a za ubojstvo Čabraje navodno je trebao dobiti 40.000 eura. Čabraja, osim što je, prema službenom policijskom priopćenju, bio član suparničkoga klana, ima još jedan “krimen”: sudi mu se zbog ubojstva tada 20-godišnjeg Marina Matijaša 2014. u Kaštel Novom.

Uz poginulog mladića te je večeri bio Duje P., njegov dobar prijatelj, pa je osveta također dio motiva za napade na Čabraju. Pokušali su ga ubiti 23. siječnja 2019. Razradili su detaljniji plan. U utorak navečer Josipa je poslala SMS Čabraji da se nađu na parkiralištu kraj Hitne pomoći u Kaštel Sućurcu. Dok je Čabraja čekao u svom BMW-u, na njega je nekoliko hitaca ispalio Ante V.

Jozo je lakše ozlijeđen.

Uhitili napadače na Čabraju: Za ubojstvo bi dobili 40.000 eura?
Uhitili napadače na Čabraju: Za ubojstvo bi dobili 40.000 eura?

Prema kaznenoj prijavi podnesenoj Uskoku, glavna meta bili su ljudi “zločinačkog udruženja” 38-godišnjaka. A u pitanju je Giljanović, bivši boksač, kineziolog i osuđeni kamatar, koji je u bijegu od svibnja 2018. Tad je u kafiću na Kmanu izrešetao po nogama dojučerašnjeg intimusa Marka Bekavca (28).

Čini se da je skupina sa Žekijem na čelu uočila priliku za širenje, pa su krenuli na Giljine poznanike: u Solinu je Ante V. na Božić, pored trgovačkog centra, propucao noge Anti P. (29), a u noći na 3. veljače u Trolokvama pucano je na Mercedes Ante P., parkiran kraj obiteljske kuće.

U Okrugu Gornjem pucali su na drugi Mercedes, kojim se koristi Giljanovićeva supruga. Krajem siječnja u taj je auto parkiran u dvorištu kuće ispaljeno 18 metaka, kažu u policiji. Sredinom studenog su u automobil ugurali 21-godišnjaka kojem su teško ozlijedili glavu u brutalnom premlaćivanju kako bi pokazali tko je glavni u klanu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina