Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Pametno i Unija Kvarnera će na EU izbore zajedničkom listom

None Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak istaknula je da su ovi izbori za EU parlament jedni od najvažnijih do sada, zbog nužnosti borbe protiv rastućeg nacionalizma i populizma u svim članicama

Političke stranke Pametno i Unija Kvarnera u subotu su u Rijeci potpisale sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za EU parlament, a potpisnici su bili predsjednica Pametnog Marijana Puljak i predsjednik Unije Kvarnera Davor Willheim.

Marijana Puljak je kazala da se oni zalažu za ujedinjenu, snažnu, demokratsku, poduzetnu i održivu Europu, u kojoj Hrvatska, kao ravnopravna članica može doprinijeti ovim vrijednostima.

Ustvrdila je da su ovi izbori za EU parlament jedni od najvažnijih do sada, zbog nužnosti borbe protiv rastućeg nacionalizma i populizma u svim članicama.

Davor Willheim je istaknuo da Unija Kvarnera zagovara stvarnu decentralizaciju i jačanje važnosti regija unutar EU, kako bi imali više prilika za povlačenje europskog novca i za razvoj. Unija Kvarnera je najmlađa politička stranka u Primorsko-goranskoj županiji.

Osnovana je 2017. godine, a većina inicijativnih članova bivši su članovi HNS-a, koji su tu stranku napustili nakon stranačkih previranja. Unija Kvarnera ima zamjenika župana Primorsko-goranske županije (Marka Borasa Mandića), jednoga gradonačelnika, tri predsjednika gradskih vijeća i 30-tak gradskih vijećnika na području ove županije, kazao je Vedran Kružić iz ove stranke. Ocijenio je da obje stranke imaju vrlo sličan sustav vrijednosti.

 Renata Sokol Jurković iz Pametnog je izdvojila dio izbornog programa posvećen klimatskim promjenama. Kako je rekla, tim problemom se treba intenzivnije baviti, a on se u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj gotovo uopće ne spominje. Pametno želi tu učiniti promjene i boriti se za održivu Hrvatsku i Europu, rekla je.

 Na zajedničkoj izbornoj listi, koja će se predstaviti u nedjelju u Zagrebu, dvoje su članova Unije Kvarnera, Đanino Sučić i Majda Manjgotić.

Komentari (12)
  • Ajde, ovi barem priznaju da su protiv Hrvatske, hrvatske nacije i hrvatskih nacionalnih interesa. Oni su za Europu, ne za Hrvatsku i oni su protiv nacionalizma, što znači ne priznaju hrvatski nacionalni identitet. Žali bože...

    6. 4. 2019,   15:14
  • e bas ste "pametni"... takve necemo cuti da se ocituju o hrvatskim temama, mala mila im je sporedna a sve van toga prioritet. jos jedna bezveznointeresnagrupacija..........

    6. 4. 2019,   23:04