Obavijesti

News

Komentari 232

'Pamtimo povijest, ne daj Bože talijanske brige o Dalmaciji...'

'Pamtimo povijest, ne daj Bože talijanske brige o Dalmaciji...'
1

Što se tiče poruke, poručio bih mu da te ideje prodaje negdje drugo. U Hrvatskoj te ideje neće proći. Ovo je hrvatska država, stvorena je u Domovinskom ratu, kaže Brkić

VIDEO

Na izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je uzviknuo "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija", reagirao je i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

- Gledajte, hrvatski narod jako dobro zna povijest. Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri", rekao je oštro Brkić.

HDZ se hvalio kako im je Tajani dolazio na skupove u Hrvatsku
HDZ se hvalio kako im je Tajani dolazio na skupove u Hrvatsku

- Što se tiče poruke, poručio bih mu da te ideje prodaje negdje drugo. U Hrvatskoj te ideje neće proći. Ovo je hrvatska država, stvorena je u Domovinskom ratu, za nju je puno krvi palo. Hrvatski branitelji i narod to neće dozvoliti, ako mu to prolazi neka to prodaje u Europskom parlamentu,  Hrvatskoj neće, poručio je Milijan Brkić. 

'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija
'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija

O ovoj temi na Twitteru se oglasila i HDZ-ova Dubravka Šuica:

- Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena.

Na Facebooku se pak oglasio Mostov Nikola Grmoja koji je Tajanijevu izjavu komentirao na nešto drukčiji način:

- Glas za HDZ - Hrvatska demokratska zajednica i Andreja Plenkovića na europskim izborima je glas za europske pučane, za talijanskog imperijalista Antonija Tajanija i velikosrbina Aleksandra Vučića. Veliki prijatelj Plenkovića izjavio je da pozdravlja hrvatsku Istru i Dalmaciju. Poručujem Tajaniju da kada Most uđe u Europski parlament, neće se više lako šepuriti s ovakvim izjavama. Preživjeli smo talijanski fašizam, a Talijani i danas koriste naše resurse. 

HNS će pisati Pučanima zbog Tajanija

Kandidatkinje HNS-a za EU izbore, predsjednica HNS-a Pula Kristina Bulešić i potpredsjednica Središnjeg odbora HNS-a i dogradonačelnica Trogira Ruža Kovačević Bilić, osudile su govor predsjednika Europskog Parlamenta Antonija Tajanija.

Kovačević Bilić i Bulešić već pripremaju pismo Europskoj pučkoj stranci od koje, kao i od hrvatskih zastupnika u toj grupaciji, očekuju reakciju na nedopustivu izjavu "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

- Najoštrije osuđujem povijesni revizionizam predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija. Žalosti me činjenica da iredentističke ideje dolaze od osobe koja predsjeda Europskim parlamentom, institucijom koja predstavlja različite narode i kulture Europske unije, ali i jedinstvo ideje borbe svih Europljana protiv fašizma koji je nanio toliko zla, ne samo Istri i Dalmaciji, već i cijeloj Europi. Očekujem osudu i prosvjednu notu naše Vlade“, rekla je Bulešić.

Da je ovakva retorika nedopustiva smatra i dogradonačelnica Trogira Kovačević Bilić.

- Neprihvatljivo je da retorika radikalne desnice dolazi od predsjednika Europskog parlamenta. Ovo je sramotna izjava za sve koji žive u hrvatskim regijama Istri i Dalmaciji. Živjele Istra i Dalmacija!, rekla je Kovačević Bilić.

Zagreb: Hrvoje Zekanović s Ružom Tomašić traži blokadu pregovora sa Srbijom o ulasku u EU

Ruža Tomašić: To je sramotan ispad

Zastupnica konzervativaca Ruža Tomašić poručila je kako je Tajanijev istup sramotan i da "pokazuje koliko su daleko spremni ići 'veliki Europejci' u borbi za glasove". 

- S europskih vrijednosti te dobrosusjedskih odnosa i suradnje brzo se prebace na imperijalizam i velikonacionalne projekte. Sve za glasove, a u isto vrijeme prozivaju populiste i sebe proglašavaju glavnim borcima protiv populizma. Da nije tragično, bilo bi smiješno!, naglasila je Tomašić i najavila kako će po dolasku u Strasbourg, gdje se od ponedjeljka održava plenarna sjednica EP-a, poslati prosvjedno pismo Tajaniju, a sa svojom političkom grupacijom razmotriti i ostale mogućnosti. 

- Dalmacija i Istra su hrvatske regije, ponosimo se njima i moramo ovo iskoristiti da cijelu Europu podsjetimo na teror koji su proživjele pod talijanskom vlašću. Ovakvo Tajanijevo ponašanje, barem što se mene tiče, neće proći tek tako!, zaključila je konzervativna parlamentarka. 

Pahor pisao predsjedniku Italije zbog izjava Salvinija i Tajanija
Pahor pisao predsjedniku Italije zbog izjava Salvinija i Tajanija

Pejčinović Biruć: To je potpuno neprimjereno

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić  osudila je u ponedjelja izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija istaknuvši da se radi o neprihvatljivom revizionizmu posebice kada dolazi od visokog dužnosnika koji predstavlja EP, jednu od institucija EU koja je nastala upravo na tome da se u Europi više nikada ne pojavi rat.

 "Držimo potpuno neprimjerenim da takve izjave dolaze od bilo koga, posebno ne od predsjednika EP-a", rekla je.

Tajani je na obilježavanju dana sjećanja na žrtve fojbi u talijanskoj Basovizzi relavitizirao posljedice fašističke vladavine i poručio. "živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija". 

Zagreb: Vlada održala 138. sjednicu

Burić je, na novinarski upit traži li to neku oštriju sankciju EU-a ili Hrvatske, odgovorila kako je sada na EP-u da se o tome očituje. "O tome što ćemo napraviti ćemo vidjeti. U svakom slučaju revizionizam kakav smo čuli u dijelovima govora je svakako neprihvatljiv", kazala je.

Smatra kako nije dobro da se to događa, posebice u ozračju priprema za nove izbore za EP.

Podsjetimo, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na ceremoniji u Basovizzi, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja. Govor je završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine". Njegove riječi izazvale su oštre reakcije hrvatske javnosti, a reagirao je i slovenski premijer Marjan Šarec. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca