Obavijesti

News

Komentari 12

Pandža: "DORH je usko grlo u procesuiranju ratnih zločina"

Pandža: "DORH je usko grlo u procesuiranju ratnih zločina"
1

Umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan naveo je niz primjera za zločine u kojima nije podignuta optužnica te je u Otvorenom poručio da se ratni zločini slabo procesuiraju

VIDEO

Uoči 27. godišnjice vukovarske tragedije u Otvorenom se  raspravljalo o procesuiranju ratnih zločina, a umirovljeni pukovnik Ivica Pandža rekao je kako je na sceni hrvatsko krivosuđe. 

Postavio je pitanje kada će biti podignute optužnice za zločin u selu Gornje Jame kod Gline te kada će netko završiti u zatvoru za ratni zločin u selu Kostrići. U oba slučaja, navodi, među ubijenima je bilo i djece. Što se tiče ratnog zločina u Baćinu, kaže da je nejasno tko je dvojicu osuđenika pustio i ponovno im sudio. Spomenuo je i slučaj ubojstva Gordana Lederera u kojem je dva puta suđeno te postavio pitanje oko slučaja Dragana Vasiljkovića. Nije mu jasno zašto DORH u optužnici nije spomenulo cijeli jedan pravac u dolini Une, u kojem, navodi, je 1991. ubijeno 13 policajaca. Rekao je i kako će se pojaviti skandal i  na suđenju generalu Borislavu Đukiću koji je optužen za miniranje Peruče. Pandža kaže da je bio zapovjednik brigade i da je pod njegovom odgovornosti bio ratni zločin u općini Promina, gdje je ubijeno preko 40 civila.

- Iz ovih nekoliko primjera odgovorno tvrdim da je Državno odvjetništvo usko grlo u procesuiranju ratnih zločina. Ovom prilikom aboliram Vrhovni sud - rekao je Pandža. 

Na pitanje o nesastajanju saborskog povjerenstva, koje se treba sastajati dva puta godišnje, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je to dignuto na višu razinu i da nadležna ministarstva to prate iz svojih resora. Što se tiče ministarstva pravosuđa rekao je da itekako prate napredak Srbije u pitanjima gdje su stavljena određena mjerila, poput pitanja reguliranja univerzalne jurisdikcije.

- Dok se ne vide napreci i dok ne budu imali pravilan stav prema tome, mi sasvim sigurno ne možemo dati zeleno svjetlo - rekao je ministar misleći na poglavlje 23 u pregovorima Srbije i EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa