Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ljudi neće dobiti veće račune za struju, imamo model za to'

None Foto: 24sata.hr

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić gostovao je u studiju 24sata. Panenić je došao točno s finala pregovora o vladi između Mosta i HDZ-a...

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić gostovao je u studiju 24sata. Panenić je došao točno s finala pregovora Mosta i HDZ-a i jedan je od glavnih mostovaca koji sa HDZ-om brusi zajednički program.

Na početku je bilo riječi o pregovorima između HDZ-a i Mosta. Panenić je rekao da su sve varijante moguće i da je sve na stolu.

- Most ne inzistira na foteljama, želimo formirati stabilnu vladu gdje ćemo moći obnašati dužnosti sukladno mandatima.

Na pitanje je li točno da HDZ želi Ministarstvo gospodarstva, Panenić je rekao da je to uvijek bilo jedno od ključnih ministarstava:

- Energetika je uvijek bila ključni dio gospodarstva - komentirao je na pitanje je li istina da HDZ iz Ministarstva gospodarstva želi izdvojiti energetiku.

Građanima je obećano povećanje plaća zbog povećanja neoporezivog dijela, Most je bio za drukčiji model,što ste dogovorili?

- Pitanje je možemo li mi to ispoštivati da ne bi za godinu dana ispalo da to više ne možemo financirati. Građani trebaju očekivati olakšanje, pogotovo oni koji imaju najniža primanja. Želimo napraviti promjene u manjim iznosima plaća - rekao je Panenić dodavši kako očekuje završetak pregovora HDZ-a i Mosta do ponedjeljka tj. najkasnije do idućeg petka kada se konstituira Sabor.

Inzistira li Most na mjestu predsjednika Sabora, Vlade i pet ministarstava?

- Puno je špekulacija oko toga što mi tražimo. Mi nismo ni tražili nešto nemoguće, znamo što možemo i na koji način - kaže Panenić.

Panenić je za Beljakovu odluku o davanju HSS-ovih potpisa HDZ-u rekao kako je to njihova odluka:

- S partnerima koji bi mijenjali stajalište svaki dan sve je moguće. Beljak nas je intenzivno napadao i omalovažavao, pokušao Most predstaviti kao rušilački faktor. Oko njih bih ja bio suzdržan - dodao je.

Govoreći o gospodarstvu i stanju u Petrokemiji, Panenić je rekao kako se treba voditi mišlju da  nam je poljoprivreda bitna i da ne možemo ovisiti o uvozu gnojiva.

- Prestankom proizvodnje u Petrokemiji cijela jedna regija ostala bi bez radnih mjesta, a ako bi išli u privatizaciju, trebao bi ući partner koji će garantirati proizvodnju.

Sljedeća tema bila je najavljeno poskupljenje naknade za obnovljive izvore što će povećati račune građanima za struju. Panenić je rekao kako postoje modeli gdje se povećanje naknade za obnovljive izvore može umanjiti:

- Ne smijemo ugroziti ni tržišni dio jer tako bi napravili štetu. To je predmet razgovora i sa HDZ-om. Može se, sigurno se može napraviti da se ne osjeti povećanje naknade kroz smanjenje drugih iznosa - kaže Panenić.

Govoreći i situaciji da operateri bonove od, primjerice 100 kuna, prodaju za 110 kuna zbog povećanja državnih naknada, Panenić je izjavio:

- Ako daš 110 kuna novca za 100 vrijednosti nečega, postavlja se otvoreno pitanje...nadam se da će operateri dati odgovor li napraviti izmjene koje će biti u korist potrošača.

Panenić je, što se tiče Badela, rekao da toj kompaniji hitno treba financijska injekcija. 

- Postupak predstečajne nagodbe je u prekidu no poslovanje je njima pozitivno, ali vjerovnici trebaju realizirati svoja potraživanja.

Razgovor možete pogledati na Facebooku, Internet stranici 24sata i YouTubeu.

Komentari (61)
  • Umjesto pristanka na novi harač na hrvatsku sirotinju zbog opskurnih i netransparentnih privatnih interesa, i raznih modela zamagljivanja te pljačke, mostovi ministri gospodarstva i unutarnjih poslova, Panenić i Orepić, dužni su provesti istragu oko navedenih okolnosti, utvrditi uključene i zbog čega su opstruirali nacionalni interes te pokrenuti proceduru raskida ugovora za nove vjetroelektrane. Milanovićev kriminal težak milijarde kuna nam se događa pred očima, a mediji, dorh, uskok šute, sramota!

    5. 10. 2016,   17:16
  • Dajte vise tu petrokemiju osposobite da radi kako treba ili nek ide u k...Stalno su u dugovima. Digne se kredit od 200 mil kuna za remont i dugove, a oni odmah pojure po nove mobitele i to ne bilo kakve nego one najskuplje. Nek se vidi da se ima. Regresi se uredno isplaćuju, a druge državne firme ne. I dalje mlate praznu slamu, a za god dana opet budu tražili pomoć od države tj od poreznih obaveznika. Treba reda uvesti u petrokemiju i kraj price. Pola ih ne radi nikakav k...,a placa ide. Fuj..

    5. 10. 2016,   15:50
  • Razdeljnici i grijanje je preskupo.

    5. 10. 2016,   14:59