Obavijesti

News

Komentari 158

Panenić: Pripadaju nam tri, ali želimo 6 do 10 ministarstava

Panenić: Pripadaju nam tri, ali želimo 6 do 10 ministarstava
1

Rekao je kako su "naklapanja" tvrdnje koje govore da se Most već ranije dogovorio s čelnicima Domoljubne koalicije: 'Da je to istina, pregovori ne bi tako dugo trajali'

VIDEO

Mostovac Tomislav Panenić rekao je da je Most jasno iskazao stav s kime pregovara o formiranju nove Vlade, da su sjeli s obje velike koalicije (Hrvatska raste i Domoljubna koalicija), i da misle da mogu krenuti u konkretno formiranje vlasti.

- Želimo vjerodostojnost, da to ne budu individualne izjave već izjave tijela koja odlučuju. Radi se o tome da želimo da se otklone nedoumice o tome je li to stav pojedinaca ili koalicije - rekao je o traženju pismenih i službenih stavova od koalicije Hrvatska raste, što Most traži do petka, kada nastavlja pregovore s Domoljubnom koalicijom - rekao je Panenić gostujući na N1.

Milanovićevo pismo

Komentirao je pismo koje je Zoran Milanović uputio Mostu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U oba pisma su postavljeni neki uvjeti koji nisu bili traženi s naše strane, i postavljanje nekih općih uvjeta je pohvalno, ali ne da zaustavlja neki postupak koji ćemo provoditi. Kada budemo formirali sva tijela, sva imena će proći verifikaciju mogu li voditi ovu državu.

Suradnja s Ilčićem

Na upit  može li Most surađivati s Hrastom i Ilčićem, Pananić je rekao:

- Jedno je stav stranke, jedno koalicije, jedno lidera koalicije... Oni se moraju usuglasiti da takve osobe ne budu uopće tema na stolu. Ja bih to prepustio njima, da najveće dvije stranke kad izađu na stol, budu ozbiljne, a ovakve pojedinačne izlete imamo i na jednoj i na drugoj strani. Ostavimo to kad budu konkretna imena, a ne ozbiljni razgovori o formiranju Vlade.

Borba za fotelje u ministarstvima

Ružica Vukovac, članica Nacionalnog vijeća Mosta otkrila je kojim bi resorima željeli vladati. Navela je Ministarstvo uprave, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo turizma. Panenić je rekao da to nisu ministarstva koja Most želi, nego koja su vezana za reforme koje su pregovarali.

-  Tu nedostaje i ministarstvo poduzetništva, gospodarstva... To su dakle ključna ministarstva koja smatramo najnužnijima. Kandidati će morati imati životopis kojim dokazuju da mogu obnašati tu funkciju, i moraju biti svi usuglašeni. Bilo bi neozbiljno reći da ćemo sva ta ministarstva ostaviti drugima, ne bi bili vjerodostojni u reformama za koje se zalažemo. Naravno da će i drugi reći da su i njima prioritet. Neozbiljno je reći da će sva pripasti nama, nego će biti dogovoreno kada svi sjednemo - rekao je Panenić i dodao da se ukupno radi o 20 ministarstava, i da bi 'šestina prema tome pripala Mostu, po trećina dvjema koalicijama i šestina su nezavisni stručnjaci.

- Sada bi to bila tri ministarstva, ali to ćemo još dogovoriti - dodao je Panenić.

Na pitanje kako tri, kada je Vukovac nabrojala šest, odnosno sedam, Panenić je rekao kako je "on dodao još tri i da bi to bilo deset", ali je ponovio kako se to sve mora dogovoriti uz usuglašavanje ostalih, i da su to ministarstva kroz koja se mogu provoditi reforme koje ih zanimaju.

Dogovor s Domoljubnom koalicijom

Rekao je kako su "naklapanja" tvrdnje koje govore da se Most već ranije dogovorio s čelnicima Domoljubne koalicije, i da je tako, da pregovori ne bi još uvijek i tako dugo trajali.

- Kolege i ja ćemo već bankrotirati od čestih dolazaka u Zagreb, vjerojatno bi bilo ugodnije provoditi blagdane s obitelji umjesto da još uvijek razgovaramo s jednima i s drugima."

Ideološke razlike

- Ne možemo reći da su teme poput abortusa nevažne, ali nisu trenutno prioritet da bi riješili probleme koje Hrvatska ima - rekao je Panenić komentirajući ideološke razlike unutar stranaka. 

- Ako ne smanjimo nezaposlenost i ne potaknemo poduzetništvo, možemo se samo baviti ideološkim podjelama. Ne bježimo od tih tema, ali one nisu trenutno prioritet.

Prioriteti nove vlade

Rekao je da će se prvenstveno početkom mandata fokusirati na reformu javne i lokalne uprave, monetarni sustav i gospodarstvo jer su to najvažnija polja.

Što se tiče proračuna za iduću godinu  rekao je da je bitno uspostaviti model kojim će ostvariti određeni postotak uštede. Dodao je da su plaće ministara jedna od tema o kojoj treba razgovarati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)