Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Panenić: Vlada se hvali, a ne pokrivaju dugovanja bolnica

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica, rekao je Tomislav Panenić

Saborski zastupnik i kandidat za predsjednika Republike Hrvatske Tomislav Panenić, reagirajući na blokadu računa vinkovačke Opće županijske bolnice, optužio je Vladu, premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića da su svjesni ukupnih dugova bolnica, ali ništa ne poduzimaju da se situacija konačno riješi. 

- Žalosno je slušati izjave najviših vladinih dužnosnika o gospodarskom rastu i suficitu u Državnom proračunu, a s druge strane se ne pokrivaju obveze prema dobavljačima. Time, visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica, a javni sustav nastavlja biti najveći generator nelikvidnosti u Hrvatskoj - istaknuo je u subotu Tomislav Panenić.

Navodi kako je Opća županijska bolnica Vinkovci u petak završila u blokadi računa nakon što je 2018. završila s gubitkom od 117 milijuna kuna, što je za 34 milijuna kuna više nego 2017. godine. Time je, tvrdi Panenić, gubitak gotovo dosegnuo razinu godišnjeg prihoda, a dospjele obveze vinkovačke bolnice od 101 milijun kuna. U istom razdoblju i bolnica u Vukovaru je ostvarila ukupni gubitak od 158 milijuna kuna, uz 116 milijuna kuna dospjelih obveze. 

- Ukupna obveze vinkovačke i vukovarske bolnice su u ovom trenutku izvan moći Vukovarsko-srijemske županije na koju su prenesena osnivačka prava te će, bez žurne pomoći iz Državnog proračuna, doći do kolapsa zdravstvenog sustava na području županije. Slično stanje je i u većini drugih hrvatskim bolnica i županija - navodi Tomislav Panenić te poziva Vladu da žurno osigura sredstva za pokrivanje akumuliranih gubitaka i redovno plaćanje obaveza te provedbu cjelovitog restrukturiranja bolnica.

Komentari (17)
  • Za naše bolnice u Hrvatskoj se nema novaca,glavno da se za bosanske ima jer glasaju za mafijoze.

    27. 7. 2019,   20:35
  • nešto mi sumljive te Marićeve bilance i stanje državne kase... bojim se istog scenarija kao i u Agrokoru...

    28. 7. 2019,   00:31
  • Dugovati godinama milijarde i još se bahato hvaliti mogu samo ovi.

    27. 7. 2019,   23:59