Obavijesti

News

Komentari 113

Panika u Hrvatskoj: Invazija stršljena, Slavonac skoro umro

Panika u Hrvatskoj: Invazija stršljena, Slavonac skoro umro
1

Najvažnije je da sad stručnjaci pronađu njihova staništa i iskorijene ih. Ako ih se ne krene odmah ozbiljno suzbijati, to može postati jako velik problem, kaže pčelar Josip Križ

VIDEO

Tata je ušao u kuću i pao na koljena. Počeo se gušiti. Brzo smo zvali Hitnu pomoć, rekao je Vladimir Jelečević iz Dopsina u Osječko-baranjskoj županiji. 

Iako je od tada prošlo već mjesec dana, Vladimir se s nelagodom prisjeća dana kad je njegova oca ubo azijski stršljen. Jelečevići su ih primijetili u svome vrtu nakon što su kupili brojne sadnice cvijeća kako bi ukrasili vrt. 

- Otac je tog dana kupio sprej protiv kukaca i navečer je izašao u vrt kako bi ih pošpricao. Letjeli su iznad cvijeća i nekoliko njih je popadalo. Tata se taman vraćao u kuću i na kućnom pragu jedan ga je ubo, baš kao da mu se htio osvetiti - prisjeća se Vladimir. 

Otrovni ubod Vladimirovu ocu Peri (59) stršljen je zadao ispod pazuha, blizu leđa. Supruga mu je do dolaska Hitne pomoći držala jezik da se ne uguši. Liječnici su mu po dolasku odmah dali injekcije. Međutim, Pero je prije 14 godina operirao srce i ima premosnice, pa je dobio infarkt. Bio je na intenzivnoj njezi u bolnici sedam dana, a sad se dobro oporavio. Obitelj tvrdi kako nisu znali da je riječ o azijskom stršljenu dok nisu pozvali deratizatora, koji ih je došao ukloniti. Rekao im je da se do sada susreo s tom vrstom stršljena u Dopsinu, Dardi i Bocanjevcima. U Bocanjevcima ih je navodno samo na jednome mjestu bilo nekoliko tisuća. Objasnio im je kako su navjerojatnije stigli u Slavoniju i Baranju s drvenim trupcima iz Indije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ubod stršljena najopasniji je za alergičare - kaže alergologinja Mirjana Turkalj.

Dodala je da oni moraju što prije potražiti liječničku pomoć, a ostalima pomaže držanje leda na mjestu uboda. 

O agresivnom kukcu ispričao nam je i pčelar Josip Križ. 

- Najvažnije je da sad, kad su se pojavili, stručnjaci pronađu njihova staništa i iskorijene ih. Ako ih se ne krene odmah ozbiljno suzbijati, to može postati jako velik problem - otkrio je Križ.

Dodao je kako njihova gnijezda izgledaju kao da su od kartona i po sebi imaju klasične šupljine. Nekad mogu izgledati kao plinske boce, tvrdi pčelar. Najčešće ih grade ispod krovova, u raznim rupama i šupljim drvima. Azijski stršljen napada pčele u košnicama, ali Križ tvrdi da ga one tada opkole, podignu mu temperaturu na 48 stupnjeva i tako ga praktički spale - otkrio je pčelar. Objasnio je kako su se kod nas pojavili zbog prirodnih migracija i klimatskih promjena.

Moćna krila za let od 60 km/h

Azijski div tamniji je i veći od domaćeg stršljena. Može dosegnuti dužinu tijela do pet centimetara, a raspon krila do čak šest centimetara. Može letjeti i do 60 kilometara na sat.

Itsra i Slavonija na meti smrtonosnog kukca

Za Slavoniju se već pročulo da azijskih stršljena ima dosta, a zasebni slučajevi prijavljeni su i u Medulinu kraj Pule, Raklju i Rovinju. Slovenski pčelari uočili su ih u Sloveniji još 2014.

Sitan ali ubojit

Azijski stršljen ima šestmilimetarski žalac, kojim više puta može ubrizgati velike količine moćnog otrova. Za alergičare je koban

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje