Obavijesti

News

Komentari 42

Pao je dogovor: Boris Vujčić i dalje ostaje guverner HNB-a

Pao je dogovor: Boris Vujčić i dalje ostaje guverner HNB-a

Kao zamjenica guvernera predložena je Sandra Švaljek koja trenutačno obnaša dužnost u gradskoj skupštini, bivša je je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića...

VIDEO

Za guvernera HNB-a vladajuća većina predložit će Borisa Vujčića, kojem je mandat na toj funkciji istekao prošle nedjelje. Za zamjenicu guvernera predložit će se Sandru Švaljek, bivša šefica Ekonomskog instituta i bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dok su za troje viceguvernera predloženi Slavko Tešija, Roman Šubić i Martina Drvar.

Potvrdio je to Branko Bačić (HDZ) nakon sjednice Kluba HDZ-a, naveo je kako su to podržali i njihovi partneri. Na pitanje je li bilo trgovane s obzirom na to da je Švaljek aktivna u HSLS-u, odgovorio je:

- Ona je prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a i nikakve trgovine nema oko njezinih angažmana na mjestu zamjenice guvernera. Ona je vodeća makroekonomska stručnjakinja - rekao je. 

Postavilo se pitanje je li na to reagirala stranka Milana Bandića:

Bandićev Klub predložio Ljubu Jurčića za guvernera HNB-a
Bandićev Klub predložio Ljubu Jurčića za guvernera HNB-a

- Razgovarao sam s predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti i nikakvih primjedbi na angažman Sandre Švaljek ispred tog kluba nije bilo - tvrdi Bačić. 

I dok je Bandićeva stranka kao svog kandidata za guvernera HNB-a predložila bivšeg ministra gospodarstva Ljubu Jurčića, Bačić tvrdi da takav prijedlog na sastancima većine nikad nije niti je tak prijedlog od partnera dobio na stol. Uvjeren je da kod izglasavanja predloženih kandidata neće biti nikakvih problema. 

- Kandidate predlaže Odbor za izbor i imenovanja. Mi ćemo u petak u Saboru glasati samo o prijedlogu odbora. neće biti dva ni tri kandidata, bit će samo jedan za svaku od predloženih dužnosti. Tu neće biti nikakvih problema - uvjeren je Bačić. 

Problem u vladajućoj većini nastao je oko Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Milan Bandić zaprijetio je da njegovih šest zastupnika neće podržati zakon, ako se ne povuče sporna odredba prema kojoj su učitelji s pojačanim predmetom tek treći po prioritetu zapošljavanja u predmetnoj nastavi viših razreda. 

- Vidjet ćemo u kojoj mjeri je moguće prihvatiti prijedloge koje je Stranka rada i solidarnosti iznijela - kazao je. 

Na pitanje je li HDZ-u problem da ovaj zakon bude donesen uz glasove oporbe i bez dijela glasova koalicijskih partnera, Bačić je uzvratio da im je dobro došla podrška bilo kojeg oporbenog kluba, ali nastojat će do petka s partnerima razriješiti prijepore oko zakona. 

Odbor za financije podržao Vujčića

Odbor za financije, koji po zakonu mora dati prethodno mišljenje, podržao je prijedlog vladajuće većine da se za guvernera HNB-a imenuje Boris Vujčić, za njegovu zamjenicu Sandra Švaljek, a za viceguvernere Slavka Tešiju, Romana Šubića i Martinu Drvar. Protiv imenovanja Vujčića bio je Ivan Lovrinović (PH), a suzdržan kada je riječ o imenovanju Švaljek na novu funkciju. SDP-ovci su o oboje kandidata bili suzdržani. Iako je stranka Milana Bandića u utorak za svog kandidata za guvernera predložila bivšeg SDP-ovog ministra gospodarstva Ljubu Jurčića, od toga su odustali.
 
- Povlačimo svoj prijedlog. Nastao je šum u komunikaciji za koji vjerujemo da se neće više ponoviti - rekao je predsjednik  Bandićevog kluba Robert Jankovics. 

Iako su prije šest godina predložili Vujčića za guvernera, Branko Grčić (SDP) ima zamjerke na rad HNB proteklih godina. 

- Vrlo često smo imali dojam da netko tko održava stabilnost financijskog sustava donosi odluke koje kao da su kreirane na drugom mjestu - rekao je. 

Posebno ga je zametao odnos prema problemu švicarskog franka.

- HNB je tada u potpunosti bio u krivu. Vujčić nije bio odgovoran kada su se ti krediti plasirali na tržištu, ali kada se problem rješavao za vrijeme naše Vlade Vujčić je bio odgovorna osoba u HNB-u - naveo je. 

- Pozivam vas sve da napravimo reset, a on mora početi u HNB-u. Ovo nije izbor Andreja Plenkovića nego Borg grupe iz financijsko-monetarnog područja - ustvrdio je Lovrinović koji se usprotivio Vujčićevom reizboru. 

Pozvao je zastupnike da ne podrže "politiku kontinuiteta, razaranja gospodarstva i siromašenja građana."

Kandidati za vodeće funkcije u HNB-u dobili su potporu i Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. Prijedlozi za imenovanje guvernera i tri viceguvernera prošli su bez primjedbi, a Arsen Bauk (SDP) upitao je jesu li u slučaju imenovanja Sandre Švaljek zadovoljeni svi zakonski uvjeti.

Podsjetio je na članak zakona koji propisuje kako član Savjeta HNB-a ne mogu biti ljudi koji  obavljaju dužnost u tijelima lokalne samouprave i političkim strankama. Bauk je podsjetio kako je Švaljek zastupnica u zagrebačkoj skupštini te predsjednica političke stranke koja nosi njezino ime, Nezavisne liste Sandre Švaljek. Predsjednik Odbora Ante Sanader (HDZ) mu je odgovorio: 

- Predlagatelj je vodio računa o tome. Sve će biti na vrijeme obavljeno i do glasovanja Švaljek neće biti predsjednica stranke - kazao je Sanader.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa