Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa Franjo imenovao 13 novih kardinala iz različitih zemalja

Novi su kardinali ideološki bliski papi Franji, čije je papinstvo obilježeno naglaskom na loš položaj migranata i siromašnih i promidžbom dijaloga s drugim vjerama.

Papa Franjo imenovao je u subotu 13 novih kardinala iz različitih dijelova svijeta, usmjeravajući tako budućnost Katoličke Crkve na ljude koji dijele njegovu viziju socijalne pravde, prava imigranata i dijaloga s islamom. 

Desetorica od 13 novoimenovanih kardinala imaju ispod 80 godina te mogu sudjelovati na konklavi za izbor novog Pape.

Trenutno je među 128 kardinala elektora polovica onih koje je imenovao papa Franjo čime je povećao mogućnost da sljedeći Papa nastavi provoditi njegove politike.

Novi su kardinali ideološki bliski papi Franji, čije je papinstvo obilježeno naglaskom na loš položaj migranata i siromašnih i promidžbom dijaloga s drugim vjerama.

Ceremonija imenovanja novih kardinala - iz Europe, obaju Amerika, Azije i Afrike - održana je u bazilici svetog Petra u Vatikanu.

Imenujući kardinale iz različitih dijelova svijeta, papa Franjo dao je veću vidljivost udaljenim biskupijama.

Dvojica kardinala su iz zemalja s muslimanskom većinom  - Indonezije i Maroka.

"Mislim da je Papa želio učiniti vidljivijima crkve koje su gotovo nevidljive", rekao je kardinal Cristobal Lopez Romero iz Rabata, glavnog grada Maroka

Ostali su iz Luksemburga, Italije, Španjolske, Portugala, Britanije, Litve, Konga, Gvatemale, Kube, Kanade i Angole.

Komentari (13)
  • E moj papa, crni papa...

    6. 10. 2019,   13:27
  • Papa koji je prilikom posjeta Vatikanu Aleksandru Vučiću obecao da Vatikan nece priznati Kosovo i koji je sa njime pregovarao o (ne)svetosti Kardinala Stepinca!? Jedan je bio Ivan Pavao!

    6. 10. 2019,   16:08
  • Papa koji sa srpskim episkopima pregovara o svetosti kardinala Stepinca...potpun promašaj

    6. 10. 2019,   10:47