Obavijesti

News

Komentari 24

Papa Franjo je donio zakon protiv pranja novca i terorizma

Papa Franjo je donio zakon protiv pranja novca i terorizma
1

Papa Franjo je novim zakonom nastavio djelo svog prethodnika Benedikta XVI. i naložio odlučniju borbu protiv zla današnjice - pranja novca i financiranja terorizma

VIDEO

Papa Franjo je s novim “Motu proprio”, koji je na snagu stupio u subotu, uveo nove mjere za suzbijanje organiziranog kriminala, borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma te za suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje. Novi zakon proširuje nadležnost nad svim vatikanskim dikasterijima, a donesen je kao produžetak zakona koje je već potpisao Benedikt XVI.

Nadopunio Benedikta XVI.

U dokumentu se kaže kako promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, materijalnog i moralnoga, zahtijeva duboko promišljanje o pozivu ekonomskih i novčarskih odjela i o njihovoj sukladnosti s ostvarenjem općega dobra.

Sveta Stolica se time priključuje naporima međunarodne zajednice usredotočenima na promidžbu cjelovitosti, stabilnosti i transparentnosti ekonomskih i novčarskih odjela i u prevenciji i borbi protiv kriminalnih radnji.

“U kontinuitetu s poduzetim radnjama u tom okviru mojega prethodnika Benedikta XVI., polazeći od Motu proprio od 30. prosinca 2010. za suzbijanje i borbu protiv nezakonitih radnji na financijskom području, želim obnoviti zauzimanje Svete Stolice za usvajanje načela i primjenu pravnih sredstava koja je razvila međunarodna zajednica, prilagođujući još više institucionalni ustroj radi prevencije i borbe protiv pranja novca, financiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje”, napisao je papa Franjo.

Apostolskim pismom u obliku “Motu proprio” prihvaćene su mjere za suzbijanje kriminalnog udruživanja i borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, zatim mjere protiv subjekata koji prijete miru i međunarodnoj sigurnosti te mjere nadzora tijela koja profesionalno obavljaju financijske djelatnosti.

Protiv prijetnje miru

Ustanovljen je i Odbor za financijsku sigurnost sa svrhom usklađivanja nadležnih tijela Svete Stolice i Države Grada Vatikana glede sprječavanja i borbe protiv pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije oružja za masovno uništavanje.

“Nalažem da sve što je određeno ima punu i trajnu vrijednost, također ukidajući sve nespojive odredbe, počevši od 10. kolovoza 2013. godine”, potpisao je papa Franjo.

Nakon poteza koje je papa Franjo povukao od početka svog pontifikata, čime je umnogome iznenadio ne samo vjernike i svjetsku javnost već i pripadnike kurije, ovo je još jedna odluka koja pokazuje papinu odlučnost da se i Crkva aktivno uključi u rješavanje i upozori na najveće probleme modernog društva poput korupcije i financijskog kriminala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.