Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa Franjo kritizirao gradnju zidova i žica protiv migranata

None Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Tijekom povratka u Vatikan iz posjeta Maroku Papa je tako odgovorio na pitanje o migraciji općenito te o prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će zatvoriti američku južnu granicu s Meksikom

Papa Franjo izjavio je u nedjelju, prilikom povratka iz Maroka, da će politički čelnici koji žele podići zidove i druge prepreke kako bi spriječili dolazak migranata "završiti tako što će postati zatočenici zidova koje su sami izgradili". 

Tijekom povratka u Vatikan iz posjeta Maroku Papa je tako odgovorio na pitanje o migraciji općenito te o prijetnji američkog predsjednika Donalda Trumpa da će zatvoriti američku južnu granicu s Meksikom.

Pope Francis visits Morocco 'POTAKNIMO SUOSJEĆANJE' Papa marokanskim katolicima: Preobraćenje nije vaša misija

"Graditelji zidova, bili oni podignuti od bodljikave žice ili opeka, završit će kao zatočenici zidova koje podižu", kazao je Papa.

Papa Franjo nije izrijekom spomenuo Donalda Trumpa, no već se ranije razišao s američkim predsjednikom oko pitanja migranata.

Američki predsjednik proglasio je izvanredno stanje kako bi opravdao prelijevanje novca namijenjenog za vojsku u gradnju zida prema Meksiku kako je obećao.  

PANIKA U MAROKU 'Probio' osiguranje i krenuo na kolonu u kojoj je bio Papa

"Smatram da s ovim problemom (migracije) vlada ima vruć krumpir u rukama, no to mora riješiti na drugačiji, humaniji način, a ne bodljikavom žicom", rekao je Papa.

Obraćajući se u subotu marokanskim čelnicima papa Franjo je rekao da problemi migracije neće nikada biti riješeni stvaranjem fizičkih barijera nego je umjesto toga zatražio socijalnu pravdu i ispravljanje svjetske gospodarske neravnoteže.

"Sa strahom, nećemo se pomaknuti naprijed, sa zidovima ostat ćemo zatvoreni unutar zidova", kazao je u nedjelju Papa.

February 21, 2019 : Opening session of  'The Protection Of Minors In The Church' meeting at the Synod Hall in Vatican City, Vatican. UVODI I OBAVEZU PRIJAVE, UZ ALI... Papin zakon: Želi se spriječiti spolno zlostavljanje u Vatikanu

Osim u Sjedinjenim Državama, migracije su ponovno dospjele u prvi plan nacionalnih političkih rasprava u više sjevernoafričkih i europskih zemalja.

Papa je tijekom leta iz Maroka ponovio neka ključna stajališta o migraciji.

Pope Francis receives the magistrates of the Court of Auditors at the Vatican RIJEŠEN 'MISTERIJ' Papa Franjo ne želi da mu ljudi ljube ruku: 'Stvar je higijene'

Po njegovim riječima, bogate zemlje trebaju pomoći da se eliminiraju uzroci migracija, prije svega siromaštvo, ratovi i politička nestabilnost. 

Migranti moraju biti prihvaćeni, zaštićeni i integrirani, a ako se zemlja ne može nositi s njihovom brojnošću tada trebaju biti raspoređeni u druge zemlje, kazao je papa Franjo. 

Komentari (121)
  • jel i vatikan u kvoti prijema imigranata?

    1. 4. 2019,   07:20
  • znači i ovaj prodaje europu bez ispaljenog metka, papa i soroš imaju istog šefa za islamizaciju europe

    1. 4. 2019,   07:15
  • Hoce li sad ljevicari i liberali postat vjernici obzirom da je ovaj papa po njihovoj mjeri?

    1. 4. 2019,   06:49