Obavijesti

News

Komentari 26

Papa Franjo predvodio Križni put u rimskom Koloseumu

Papa Franjo predvodio Križni put u rimskom Koloseumu
19

Novoizabrani papa Franjo prvi put u svom pontifikatu predvodio je Križni put u rimskom Koloseumu povodom Velikog petka kada se vjernici sjećaju Isusove muke

VIDEO

Papa Franjo nije nosio križ na Križnom putu kod Coloseuma, već je na posebnom postolju ispod crvene nadstrešnice čekao dolazak križa poslije 14 postaja. Do prve i do 14. postaje križ je nosio papin rimski vikar kardinal Agostino Vallini.

Meditacije za Križni put su pod vodstvom kardinala maronitskog patrijarha Béchare Boutrosa Raïja napisali mladi Libanonci, kako je to poželio Benedikt XVI. u rujnu prošle godine.

Večerašnji obred križnog puta u sugestivnom scenariju Koloseuma i prisutnosti više tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta bio je prvi pod predsjedanjem pape Franje. U uvodu meditacije je poziv da se nasljeduje Gospodina Isusa „upućen je svima, naročito mladima i svima koji su iskusili podjele, ratove ili nepravdu i koji se bore da među svojom braćom budu mirotvorci i vidljivi znak nade“.

Poruke se, dakako, odnose na sve ljude. U meditacijama na prvoj postaji gdje se govori o Pilatu, podsjeća se na vlastodršce koji vlast obnašaju uz nepravde i ugnjetavanja ljudskog dostojanstva. U meditacijama druge postaje upozorava se na opasnost da se čovjek uime razuma, moći i novca smatra svemogućim, da se Boga odstrani iz ljudskoga života. Razmišljanje treće postaje zapravo je molitva Bogu da se ljudski razum ne zadovolji djelomičnom istinom znanosti i tehnologije nego da si uvijek postavlja temeljne upite o smislu ljudskoga života. U razmišljanju četvrte postaje, gdje se Isus susreće s majkom, govori se o obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"U svojim obiteljima i mi proživljavamo patnje koje roditelji nanose djeci ili djeca roditeljima“. Neka obitelji u ovim teškim vremenima budu „oaze ljubavi, mira i vedrine, da budu na sliku Nazaretske obitelji“. Na šestoj postaji Veronika briše Isusovo lice, kaže se da je Isus nazočan u svakoj osobi koja trpi. Gospodin poučava da „ranjena i zaboravljena osoba ne gubi svoju vrijednost i dostojanstvo“.

U sedmoj postaji se pak moli da iz ljudskoga srca nestane predrasuda i mržnji, povoda vjerskih sukoba. Isusov susret s jeruzalemskim ženama, na osmoj postaji, upozorava da je naš svijet pun ožalošćenih majki, čije je pogaženo dostojanstvo, koje su žrtve diskriminacija, nepravdi i zlostavljanja. Meditacija završava pozivom da trpeći Krist bude njihov mir i balzam njihovim ranama.

Na podjele u Crkvi mladi Libanonci napisali su za meditaciju na devetoj postaji. U razmišljanju desete postaje, kad se govori o dijeljenju Isusove odjeće, moli se za siromašnu Crkvu na Bliskom istoku da joj Bog udijeli snage da može i nadalje u tim krajevima naviještati Radosnu vijest. U meditaciji vezanoj za jedanaestu postaju o Isusovu pribijanju na križ, mladi Libanonci su napisali: „O Isuse, molimo te za sve mlade, slomljene očajem, žrtve droge, sekta i izopačenosti, oslobodi ih od njihova ropstva”. Osvrću se, dakako, i na opasnosti prisutne u današnjem svijetu. Na 12. postaji, gdje Isus umire na križu, moli se za sve koji promiču pobačaj da shvate da je ljubav izvor života, moli se i za sve koji promiču eutanaziju i stavljaju u opasnost ljudski život da im Gospodin otvori srca te da se zauzmu u izgradnji civilizacije života i ljubavi. Moli se za sve koji pate, naročito one na Istoku.

Na 13. postaji se moli za žrtve rata i nasilja na Bliskom istoku i u cijelom svijetu. I na kraju, u meditacijama 14. postaje, pred Isusovim polaganjem u grob, mladi Libanonci su napisali: „Prihvaćanje teškoće, bolnih događaja i smrti zahtijeva čvrstu nadu i živu vjeru. Primili smo slobodu djece Božje da ne budemo robovi”. Križ su do pojedinih postaja nosili obitelji iz Indije i Italije, franjevci, časne sestre iz Afrike, kao i mladi iz Ria de Janeira gdje će se ove godine koncem srpnja održati Međunarodni dan mladeži kojem će prisustvovati i papa Franjo.

Ove godine križni put trajao nešto kraće

Križni put je ove godine trajao je nešto kraće, jer nije bilo prijevoda na ostale jezike, već su meditacije čitane samo na talijanskome jeziku. Papa Franjo se na koncu obratio prisutnima i svima diljem svijeta koji su pratili Via crucis preko malih ekrana kazavši kako neće mnogo govoriti, jer “postoji samo jedna riječ: Križ”. “Isusov križ je odgovor na zlo. Bog je govorio, odgovorio je križem na zlo u svijetu”, kazao je Papa i naglasio kako “nas Bog sudi tako što nas voli. Bog ne osuđuje, On samo voli i spašava”. Franjo je kazao kako “kršćani moraju odgovoriti zlu s dobrotom, preuzimanjem križa na svoja vremena”. Papa ponavlja kako Bog ne sudi, već voli.

Na svakoj od 14 postaja posebna molitva

Na svakoj od 14 postaja Papa je uputio posebnu molitvu koju su napisali Libanonci (po želji pape Benedikta XVI.). Tako je na prvoj postaji molitvu posvetio onima koji vladaju, da djeluju pravedno i drugima donesu nadu. ''Gospodine Isuse, učini nas djecom svjetla koja se ne boje tame'' riječi su posljednje molitve upućene na zadnjoj, 14. postaji Križnog puta.

- I dalje smo u iščekivanju uskrsnuća Isusa koji nas ljubi, koji je za sve ljubav. I dalje nastavljamo Križni put u našim svakodnevnim životima, noseći ljubav i praštanje - poručio je na kraju večeri Sveti Otac, a njegove riječi prenijela je Katolička novinska agencija. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS