Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa je kritizirao američke biskupe zbog zlostavljanja

None Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Vjernici i misija Crkve i dalje uvelike trpe zbog zloporaba moći, nesavjesnosti i seksualnih skandala, te njihovog lošeg rješavanja, napisao je Papa

Papa Franjo je u četvrtak kritizirao biskupe SAD-a jer nisu pokazali jedinstvo u skandalu oko seksualnih zlostavljanja i rekao da se moraju okončati unutarnje razmirice glede krize koja je ozbiljno potkopala vjerodostojnost Crkve u Americi.

U dugom i vrlo neuobičajenom pismu poslanom dok su se američki biskupi na tjedan dana povukli kako bi razmotrili sve širu krizu, Franjo je rekao da skandal pokazuje žurnu potrebu za novim pristupom upravljanju i promjenom načina razmišljanja u Crkvi.

"Vjernici i misija Crkve i dalje uvelike trpe zbog zloporaba moći, nesavjesnosti i seksualnih skandala, te njihovog lošeg rješavanja", napisao je Papa dodavši da su se biskupi više "usredotočili na međusobne prozivke nego na nalaženje puta za pomirbu".

Papa Franjo je pozvao vodeće katoličke biskupe svijeta idućeg mjeseca u Vatikan kako raspravili pitanje zaštite maloljetnika.

Uoči tog skupa američki biskupi su se u srijedu okupili u okolici Chicaga na sedam dana molitve i duhovnih razmatranja.

"Vjerodostojnost Crkve je ozbiljno potkopana i umanjena tim grijesima i zločinima, ali još i više nastojanjima da ih se zaniječe ili prikrije", rekao je Franjo.

Papa je kazao da je zabrinut zbog situacije i da se nadao osobno pridružiti američkim biskupima, ali da to nije mogao iz "logističkih razloga".

Komentari (10)
  • Mafija...

    3. 1. 2019,   22:46
  • Papa, neznam je li ti tko rekao da si ti papa? Ono kao nekakav poglavar sa ovlastima da razriješuješ i imenuješ svoje podčinjene prema svome nahođenju? Kuknjava po medijima je samo izlika da se opereš od odgovornosti dok te očito (ne)djelovanje biskupa ni najmanje ne zanima. Nego papa kako završi ona afera u kojoj je Vatikanska banka prala krvavi mafijaški novac? Znamo da si osudio zviždače na robiju dok su bankari nastavili raditi kriminal bez ikakvih sankcija, dakle opet tvoji podređeni, nije li to školski primjer licemjerja?

    3. 1. 2019,   21:35
  • trebaš početi kritizirati naše,trebaš prestati na sili otimati novac i dobra od građana,trebaš dopustiti da crkva opstaje samo od vjernika,itd,itd.....tek onda će vas netko smatrati ozbiljnim.....

    4. 1. 2019,   11:34