Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa je proglasio pet svetaca, među njima i britanski kardinal

None Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 2

Papa je također kanonizirao tri časne sestre: Talijanku Giuseppinu Vannini, Indijku Mariam Thresiu Chiramelu Mandikiyn i Brazilku Dulcu Lopes Pontes te laikinju Marguerite Bays iz Švicarske

Papa Franjo je u nedjelju pet osoba proglasio svecima, uključujući i kardinala Johna Henryja Newmana, istaknutog anglikanca iz 19. stoljeća koji se preobratio na katoličanstvo i postao jedan od najutjecajnijih kršćanskih figura modernog doba.

Ističući ugled Newmana u kršćanstvu, princ Charles, koji će stati na čelo Engleske Crkve kada postane kralj, nazočio je kanonizacijskoj misi na Trgu sv. Petra i kazao da je proglašenje Newmana svecem razlog za slavlje svih Britanaca.

- Koja god uvjerenja gajili i bez obzira koje tradicije slijedimo, možemo samo biti zahvalni Newmanu na darovima ukorijenjenim u njegovoj katoličkoj vjeri, a koje je dijelio s velikim dijelom društva - kazao je princ Charles u članku za vatikanske novine.

Pope Francis speaks with Britain's Prince Charles at the Vatican | Autor: VATICAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: VATICAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Charles je imao samo riječi hvale za Newmana, prvog britanskog sveca u više od 40 godina i prvog Engleza rođenog nakon 1600. koji je kanoniziran, opisujući ga kao "velikog Britanca, velikog svećenika i, sada to možemo reći, velikog sveca".

Newman je bio čovjek velikog intelekta koji je pisao o teologiji, filozofiji i povijesti, a pisao je također romane i poeziju. Na katoličanstvo se preobratio 1845., zaređen je za katoličkog svećenika 1847., a u rang kardinala je ušao 1879..

Pope Francis leads the Angelus at the Knock Shrine in Knock CEREMONIJA IMENOVANJA Papa Franjo imenovao 13 novih kardinala iz različitih zemalja

Njegova autobiografija "Apologia Pro Vita Sua", napisana 1864., u kojoj opisuje evoluciju svojeg vjerskog razmišljanja, i dalje se uvelike čita i štampaju se nova izdanja.

Papa je također kanonizirao tri časne sestre: Giuseppinu Vannini (1859-1911), Talijanku i osnivačicu vjerskog reda, Mariam Thresiu Chiramelu Mandikiyn (1876-1926), Indijku koja je pomagala sirotinji, i Dulcu Lopes Pontes (1914-1992), Brazilku koja je bila posvećena obrazovanju radnika.

Među sveticama je završila i Marguerite Bays (1815-1879) iz Švicarske, laikinja i mističarka za koju tvrde da je imala stigme, pet rana razapetog Krista.

Pope Francis leaves Ivato International Airport for a three-day visit to Madagascar POSJET MADAGASKARU Papa Franjo je osudio kulturu klanova, privilegija i korupcije

Svim novoproglašenim svecima se pripisuje da su posredovali kod Boga kako bi izvodili čuda. Crkva naučava da samo Bog izvodi čuda, ali da se sveci, za koje se vjeruje da su s Bogom, zauzimaju u ime ljude koji se njima obraćaju. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (25)
  • Boli nas briga za imaginarne titule.. mogao ga proglasit vitezom sunca sjajnog mača, ima isti znacaj kao ovo

    13. 10. 2019,   20:25
  • Sramota... ni jednu međugorsku "vidjelicu" nije proglasio sveticom, a svi imaju apartmane, restorane, račune po bankama diljem svijeta...nije u redu, papa... nije u redu. Čak si sveticom proglasio i nekakvu laikinju iz Švicarske, kao da ne znaš da su najveći katolci i vjernici u Ercegovini...

    13. 10. 2019,   16:23
  • Cuj posredovali kod Boga, haha... Pa ima vise svetaca nego sljedbenika

    13. 10. 2019,   22:33