Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa odao počast Hrvatu koji je spašavao Židove

None Foto: I. Vranetić 3

Sveti otac Benedikt XVI u Jeruzalemu je odao počast grupi od pet preživjelih žrtava holokausta. Među njima je bio i Ivan Vranetić iz Topuskog

Papa Benedikt XVI u ponedjeljak je u dvorani sjećanja jeruzalemskog muzeja Yad Vashem odao počast i grupi od petero preživjelih žrtava holokausta. Među njima je bio i Ivan Vranetić koji je spašavao Židove u Hrvatskoj.
- Molio sam Papu da mi još produlji život jer bih želio posjetiti grob roditelja u Topuskom. Nije na to ništa rekao, već mi je dugo i čvrsto stiskao ruku pozorno slušajući moju životnu priču koju je iznosio ravnatelj muzeja - rekao je za Jutarnji list Ivan Vranetić. Ivan je u Topuskom spasio mnoge Židove tijekom Drugog svjetskog rata, a među njima i ljubav svog života, Ernu Montilio. Nju su oslobodili partizani iz talijanskog zatočeništva. Erna je tada bila udovica, a Vranetić je njoj i njezinim obiteljima ponudio smještaj. Među njima se tada razvila ljubav. Nakon rata Ivan je s Ernom otišao u rodno Sarajevo. Nakon toga njegov otac se razbolio pa je majka Ivana zatražila da se vrati doma. Nisu se vidjeli 18 godina. Erna se u međuvremenu preudala i ponovno ostala bez muža. Tada se odselila u Izrael, a s Ivanom je ostala u kontaktu preko pisama. U Izraelu se nisu mogli odmah vjenčati. I napokon kad im je to uspjelo 1995. godine, Erna je ubrzo preminula.

Komentari (4)
  • o bože koja priča ,baš onak životna i izgleda da zaista ako ti se jedna vrata zatvore druga se otvore...

    13. 5. 2009,   11:48
  • S toliko godina bi morao već znati da mu papa ne može produžavati život.Ja ne mogu vjerovati koliko su ljudi opsjednuti s papom...pa on je čovjek kao i svi mi samo što mu je radno mjesto izmišljeno i živi na tuđi račun!

    13. 5. 2009,   11:53
  • mislis da mu je radno vrijeme izmisljeno?? njemu i svim biskupima kardinalima pa cak i svecenicima.....?? oni unaprijed za sljedecu godinu imaju pripremljen raspored kada idu,gdje idu za koga lobiraju kome pomazu tocno sve od 0-24 h,a ako mislis da je biti zabavno biskup i lako pa onda budi ti,imas osigurano prebivaliste,hranu i pice i to je sve sto uopce imas,ostalo je sve rad,rad i rad!

    13. 5. 2009,   12:37