Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Papa pozvao na evakuaciju migranata iz libijskih logora

None Foto: REMO CASILLI

Prema podacima koje u siječnju objavio libijski premijer Fayez Al-Sarraj u Libiji se trenutno nalazi oko 800.000 ilegalnih migranata, a 20.000 njih su u zatvorenim vladinim centrima

Papa Franjo u nedjelju je pozvao na evakuaciju migranata iz logora u Libiji, s obzirom na to da sukobi u toj zemlji jačaju. 

U Angelusu izgovorenom u podne sa svojega vatikanskog balkona, Franjo je rekao da su se otprije teški uvjeti življenja migranata u logoru još pogoršali s obzirom na sukobe u Libiji. 

- Apeliram da se što je prije moguće izbjeglice odande evakuiraju putem humanitarnih koridora, osobito žene, djeca i bolesni - kazao je Papa. 

Prošli je tjedan UN evakuirao 325 afričkih migranata iz centra u južnome Tripoliju nakon što je nasilje ojačalo. 

Papa je pozvao na molitvu za one koji su umrli, poginuli ili su pogođeni golemom materijalnom štetom u nedavnim poplavama u Južnoafričkoj Republici. 

Prema podacima koje u siječnju objavio libijski premijer Fayez Al-Sarraj u Libiji se trenutno nalazi oko 800.000 ilegalnih migranata, a 20.000 njih su u zatvorenim vladinim centrima. 

Libija je u kaosu od 2011. kada je uz pomoć NATO-a zbačen dugogodišnji diktator Muammar Gaddafi, a najnoviji sukobi buknuli su početkom travnja.

Libijska nacionalna vojska koju vodi jaki čovjek Libije Khalifa Haftar pokrenula je ofenzivu kako bi osvojila Tripoli iz ruku suparničke vlade nacionalnog jedinstva koju priznaju Ujedinjeni narodi. Svjetska zdravstvena organizacija je početkom tjedna rekla kako je u borbama dviju strana ubijeno najmanje 278 ljudi, a ranjeno 1332. 

Komentari (4)
  • OK, a gdje bi se evakuiralo 800 000 ljudi? Zasto ne u Saudijsku Arabiju? Imaju novaca, mjesta, i kultura je gotovo identicna. Problem solved.

    28. 4. 2019,   15:56
  • reče jedan od glavnih zagovornika migracija.moje mišljenje na osnovu određenih saznanja.što ne osudi i pozove na odgovornost one koji su rasturili tu relativno mirnu,uređenu i bogatu državu.

    28. 4. 2019,   16:01
  • Onaj koji financira , neka i zbrinjava ! DOSTA je više !

    28. 4. 2019,   14:10